(The Da Vinci Code, 2003)
Loisto, 2006
Päällyksen kuva: Gianni Dagli Orti/Corbis/SKOY
Päällys: Kirsi Kujansuu
Päällyksen kuva: Gianni Dagli Orti/Corbis/SKOY
Päällys: Kirsi Kujansuu
Omasta hyllystä
"Louvren maineikas intendentti, 76-vuotias Jacques Sauniere,
hoiperteli holvikäytävästä museon Suureen galleriaan."
hoiperteli holvikäytävästä museon Suureen galleriaan."
kirjan alku
Listasin juuri hyllyni unohdetut kirjat ja Dan Brownin Da Vinci -koodi oli yksi niistä. Muuten ihan mielenkiintoiselta vaikuttavaan kirjaan en ole tarttunut lähinnä sen saaman ylidramaattisen huomion takia. Kohukirjat eivät aina herätä kiinnostusta, vaan ne joutuvat odottamaan rauhallisempaa aikaa lukea, vaikka samaan lauseeseen voin todeta, että nyt kirjan lukeneena ihmettelen miten en aikaisemmin ole sitä lukenut, sillä lukeminen oli erittäin nautittavaa.
Eräs salaseura on vuosisatojen ajan varjellut mullistavaa salaisuutta, jonka paljastumista Vatikaanin kirkko erityisesti pelkää. Salaisuus ei enää ole kuitenkaan aivan turvassa, sillä intendentti Jacques Sauniere löytyy kuolleena Louvren taidemuseosta. Hän on ennen kuolemaansa ehtinyt kirjoittaa salaisia viestejä, jotka johdattavat oikein tulkittaessa salaisuuden äärelle. Paikalle kutsutaan Robert Langdon, Harvardin yliopiston uskontosymbologian professori, jonka nimen poliisi löysi Saunieren kalenterista, vaikka miehet eivät koskaan ehtineet tavata. Symbolien asiantuntijana Robertia pyydetään ratkomaan intendentin jättämä monimutkainen viesti. Itsensä rikospaikalle kutsuu myös nuori pariisilainen agentti Sophie Neveu. Salakirjoitusten asiantuntijana ja koodien murtajana hänen apunsa on kuitenkin tarpeen, vaikka poliisi Fache ei hänen läsnäoloaan henkilökohtaisista syistä hyvällä katso.
Alkaa tapahtumarikas matka, jossa Robert ja Sophie ratkovat kuolleen miehen jättämiä viestejä ympäri Ranskaa ja lopulta myös Ranskan ulkopuolelle kannoillaan poliisi ja Opus Dein. Viimeksi mainittu on syvästi uskonnollinen katolinen järjestö, jonka radikaalimmat jäsenet harjoittavat itsekidutusta. Ja kaikki tämä häslinki Graalin maljan vuoksi.
Robertin ja Sophien perään lähetetty Silas, suuri albiino, on mielenkiintoisimpia romaanin henkilöitä. Hän ei ole aivan yhtä tasapaksu kuin muut ja menneisyyden valottaminen tuo syvyyttä hahmoon, joka muuten jäisi pelkäksi ihmisen väkivaltaiseksi kuoreksi, joka pienellä näpäytyksellä hajoaisi kasaan. Silasin vaarallinen motto "kipu on hyväksi" ei toteudu vain ajatuksen tasolla, vaan miehen reidessä löytyy verinen, piikikäs hihna, jolla lihalliset himot unohtuu, mutta "sielu laulaa ilosta palvella Herraa". Silas noudattaa tarkasti Opettajan ohjeita, miehen jota hän ei ole koskaan tavannut.
En minä kirjaa kaunokirjallisuuden mestariteokseksi sanoisi kirjoitusasunsa puolesta, mutta herkulliseksi välipalakirjaksi ehdottomasti kyllä. Brown on onnistunut kasaamaan näppärän kokonaisuuden paljosta materiaalista ilman, että se tuntuisi liian tuhdilta luettavalta. Elokuvakin on tullut katsoa joitain kertoja, vaikka Tom Hanks on kerrassaan pöyristyttävän kammottava näyttelijä, mutta Audrey Tatou pelastaa paljon. Ja Ian McKellen. Ja Paul Bettany alias albiino Silas.
Juoni on kiistatta vetävä ja tarina on tarpeeksi totuudenmukainen jossain suhteessa ja sisältää mielenkinntoista historiallista tietoa sekä tietenkin erittäin mielikuvituksellisia väittämiä, joka selittää sen miksi ilmestymisensä aikoihin kirja herätti niin hirveästi kohua ja tietysti vastustustakin maailmalla, sillä se väittää todeksi asioita, joita on hyvin vaikea uskoa. En ota kantaa kirjan tietojen paikkaansapitävyyteen - okei, no oli se aikamoista hölynpölyä - mutta täytyy muistaa, että Da Vinci-koodi on kuitenkin ennen kaikkea romaani, ei historiallinen faktakirja, ja kaunokirjallisena teoksena se tuleekin lukea. Siis huijausta tai ei, I like it. Ja aivan samaa mieltä olen Kirjaneidon kanssa, joka postauksessaan kirjoitti niin mainion osuvasti, että: "-- menee luultavasti muutama päivä ennen kuin kykenen suhtautumaan normaalisti Raamattuun, Leonardo Da Vinciin, Vatikaaniin tai Disneyn elokuviin" Kyllä, tästä lähtien katson Disney elokuvia 'sillä silmällä'.
Tähtiä: ★★★½
Ah ihana Da Vinci -koodi! Luin tämän muistaakseni joskus yläasteikäisenä, jolloin kirja teki suuren vaikutuksen. Olen aina ollut suuri Leonardo da Vinci -fani, ja kaikki historialliset salaliitot ja symbolit ovat aina mieleeni, joten kirja iski kovaa. En ole lukenut kirjaa vuosiin, pitäisi ottaa uusintalukuun.
VastaaPoistaKirja on hyvin mukaansatempaava ja hienosti rakennettu ja varmasti jos symboleista ja salaliittoteorioista pitää, niin tämä on nappivalinta. Oletko lukenut muuten muita Brownin kirjoja? Enkelit ja demonit voisin ainakin joskus lukaista.
PoistaAina kun tunnustan ääneen pitäneeni Da Vinci -koodin elokuvaversiosta enemmän ihmiset katsovat minua kuin järkeni menettänyttä :D Minä pidän kirjan ideasta, taustasta ja juonesta todella paljon ja sen käsittelemät pseudohistorialliset ja -uskonnolliset aiheet ovat aivan tajuttoman kiehtovia, mutta kaikkein pahin kompastuskivi minulle kirjassa oli Brownin kirjoitustyyli. Se oli niin yksinkertaistettua ja toistelevaa ja minusta tuntui kuin Brown ei edes yrittänyt tehdä hahmoista vähemmän karikatyyrisiä saatika antaa heille edes persoonallisuutta. Jotenkin koen elokuvan tässä tapauksessa toimineen paremmin. Brownin kirjat ovat kyllä kiinnostavia aihealueiltaan, mutta olen tähän mennessä kokenut hänen kirjoituksensa jotenkin niin ylitsepääsemättömäksi esteeksi yrittää lukea noita muita kirjoja.
VastaaPoistaTämän kirjan jäljiltä minun piti ihan metsästää käsiini Pyhä veri, pyhä Graal -kirja, joka pyörittelee näitä samoja teorioita ja jonka sisällöstä Brownia syytettiin varastaneen materiaalia Da Vinci -koodiin. Että jos kiinnostaa lukea enemmän tietokirjamaista teorioidenpyörittelyä näistä aiheista, tuo Pyhä veri, pyhä Graal on aika hyvä vaihtoehto :)
Hahhah :D Toisinaan elokuva saattaa kirjan edelle kiilata, eikä siinä mitään; eiväthän romaanit voi aina onnistua ;) Aiheeltaan tämä olikin erittäin mielenkiintoinen, mutta itse kirjallinen anti ei minuakaan onnistunut vakuuttamaan ja jos se tulee liian häiritseväksi, on kirjaa hankala lukea. Omasta mielestäni Da Vinci -koodi ei kuitenkaan niin huonosti ole kirjoitettu ettenkö voisi lukea kirjailijan muita kirjoja.
PoistaKiitos kirjavinkistä!