30.3.2017

Kaunotar ja Hirviö - sadusta valkokankaalle


Kaunotar ja hirviö -sadusta löytyy monta versiota, mutta tunnetuin on niistä kirjan mukaan Jeanne-Marie de Beaumontin versio vuodelta 1756 ja se myös toimii kirjan sadun pohjana. Kirjan sivumarginaaleista löytyy lisäselityksiä ja tietoa.

Rikkaalla kauppiaalla on kolme poikaa ja tytärtä, joista nuorinta sanotaan Kaunottareksi, sillä hän on luonteltaan ja ulkonäöltään viehättävä - toisin kuin muut sisarukset. Kauppiaan omaisuus katoaa laivan mukana merelle ja perhe joutuu muuttamaan mökkiin maalle. Työnteon hoitaa Kaunotar, muut ovat liian hienohelmoja siihen. Yllättäen laiva, jonka luultiin kadonneen, purjehtiikin turvallisesti satamaan ja kauppias lähtee myymään lastia. Hän kysyy tyttäriltään tuliastoiveita ja toisista siskoista poiketen Kaunotar pyytää vain yhtä ruusua.

Kauppiaan laivan omaisuus on kuitenkin myyty hänen velkojensa kattamiseksi ja mies on palaamassa kotiin tyhjin käsin. Lumimyrskyssä hän eksyy linnaan, jossa hän viettää yönsä ja aamulla hän poimii linnan puutarhasta Kaunottarelle lupaamansa ruusun. Vihainen hirviö ilmestyy paikalle luvaten kauppiaalle tämän kuoleman. Kauppias anoo armoa ja Hirviö ehdottaa vaihtokauppaa: kauppias saa pitää henkensä, jos Kaunotar tulee Hirviön luokse vapaaehtoisesti kuolemaan isänsä sijaan.

Loppu on historiaa.




Kaunotar ja Hirviö -elokuva

Myönnän pelänneeni lopputulosta, mutta syytä huoleen ei ollut. Taidokkaasti tehty Kaunotar ja Hirviö on tähän mennessä parhaiten toteutettu Disneyn piirroselokuvan ihmisversio.

Kaunotar ja Hirviö kertoo terävästä, kauniista ja itsenäisestä nuoresta naisesta Bellestä, jonka Hirviö ottaa vangikseen linnaansa. Vaikka onkin peloissaan, Belle ystävystyy linnan lumotun palvelusväen kanssa ja oppii näkemään Hirviön kauhistuttavan ulkonäön alla piilevän hyväsydämisen prinssin.

Ihana sadun taika on säilynyt elokuvassa ja yleisilme näyttää tutulta: kylä, Hirviön linna, puvut, kynttilänjalka, ruusu, teepannu ja -kuppi... Juoni ei kuitenkaan aivan orjallisesti noudata alkuperäisen version kaavaa, vaan sitä ollaan rohkeasti muutettu parempaan suuntaan. Mukana on uusia lauluja sekä tietysti niitä vanhoja tuttuja, omina suosikkeina "Belle" ja "Evermore". Musiikkiosuudet olivat mainioita ja olin yllättänyt miten hyvät lauluäänet näyttelijöillä on, mutta en olekaan koskaan aikaisemmin kuullut heidän laulavan.

Belle on Disneyn prinsessoista lempparini, eikä sillä varmastikaan ole mitään tekemistä sen kanssa, että hän kulkee nenä kiinni kirjoissa ja rakastuu Hirviön jättimäiseen kirjastoon. Kelpaisi minullekin. Emma Watsonia parempaa en keksi Bellen rooliin esittämään itsenäistä nuorta naista, joka tietää mitä tahtoo ja toimii sen mukaan. Bellen ja Hirviön lapsuutta avataan alkuperäistä versiota enemmän, jolloin heidän hahmoistaan saa syvemmän kuvan.

Tale as old as time
Song as old as rhyme
Beauty and the beast

Luke Evansin Gaston on niin kamalan omahyväinen ja itserakas kuin olettaa saattaa ja todella mahtavaa, että Ian McKeller on saatu leffaan mukaan! Hirviön kasvoista on tehty jokseenkin ihmismäiset, niin että niistä erottaa ilmeet ja tunteet. Sanoisin, että vaativa projekti on viety kunnialla läpi! Visuaalisesti elokuva on upeaa katseltavaa ja sitä katsellessa saattaa vähän herkistyä. Voi myös tietysti olla, että elokuvasta teki vielä paremman hyvä seura ;)
__________________________________________________________

Kaunotar ja hirviö
Neil Philip  (Jeanne-Marie de Beaumont)
Kuvitus: Nilesh Mistry 
Wsoy, 1756
Kirjastosta

½
Kaunotar ja hirviö
Beauty and the Beast, 2017
Perhe / Fantasia / Musikaali 
Ohjaaja: Bill Condon
Näyttelijät: Emma Watson, Luke Evans, Dan Stevens

Muita satuja
Punaiset kengät
Lumityttö
Lumikki - sadusta valkokankaalle
Nukkumatti/Nukuttaja
Lumikuningatar

8 kommenttia:

  1. Tämä oli kyllä aivan ihana elokuva, vaikka pelkäsinkin etukäteen aivan suunnattomasti. Luke Evansin Gastonia jännitin eniten, mutta se oli ehdottomasti nappisuoritus. Kaikki laulut olivat hyviä, mutta kaikista eniten taisin mieltyä Gastoniin, Evermoreen ja The Mob Songiin. Yllätyin erityisen paljon Luke Evansin ja Dan Stevensin laulutaidoista - sain tietoja kaivelemalla tietää, että Evans on esiintynyt jopa West Endissä!
    Ja erinomainen seura varmasti vaikutti myös omalta osaltani elokuvan nautittavuuteen! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edelliset, uudet leffaversiot saduista ei oo ollu suosikkeja, joten tämän näkeminen jännitti syystä, vaikka tähän oltiin onnistuttu haalimaan erityisen hyvät näyttelijät. En yhtään ihmettele Evansin esiintymistaustaa tuolla äänellä!

      Kyllä, mahtavasta seurasta tuli vähintäänkin tuo puolikas tähti lisää ;D

      Poista
  2. En ole tainnut lukea yhtään versiota Kaunottaresta ja hirviöstä vaan minun tietämykseni sadusta oli pelkästään Disneyn animaatioelokuvan varassa - ja nyt tietysti tämän. Tämä versio oli visuaalisesti upea ja näyttelijät loistavia! Ja seuratähtiä kuuluu tähänkin arvioon ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli minullekin ensimmäinen lukukerta ja oli ihan tutunkuuloinen tarina:) Heti elokuvan alussa sai huokaista helpotuksesta, eikä tarvinnut jännittää, sen verran lupaavalta näytti ja linja piti loppuun saakka. Tämän katsoisi toisenkin kerran :D

      Poista
  3. Voi kiitos tästä kivasta bloggauksesta. Haluaisin käydä katsomassa tämän elokuvan ja kirjakin on huippukivan oloinen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Mai :) Kirjassa on myös upeat kuvat ja nuo sivumarginaaleissa olevat lisäinfot olivat oikeastaan tosi mukava lisä.

      Poista
  4. Pitää joskus toistekin lähteä kirjabloggaajaporukalla leffaan! ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...