10.8.2015

Agatha Christie - Murha Mesopotamiassa (+elokuva)


"Bagdadin Tigris Palace -hotellin aulassa istui 
sairaanhoitajatar lopetellen juuri kirjoittamaansa kirjettä."
kirjan alku

Mesopotamiassa arkeologisia kaivauksia johtavan muinaistutkija tohtori Leidnerin vaimo murhataan. Kirjan kertojana toimii Louise Leidnerin avuksi palkattu sairaanhoitaja Amy Leatheran, sillä vaimo on ollut hysteerinen ja luullut toistuvasti olevansa vaarassa. Yöllä hän näkee naamion ikkunassaan ja kaiken tämän sätkyilyn taustalla on rouvan aikaisempi avioliitto.

Retkikunta muodostuu monista erilaisista ihmisistä, joiden keskuudessa syyllinen on ja Christie johdattelee lukijan epäilemään vuorollaan kaikkia samalla ovelasti harhauttaen oikein syyllisen kannoilta. Syyllistä on todella vaikea arvata varsinkaan tässä kirjassa, sillä juoni on todella ovela. Erittäin koukuttava kirja Christieltä jälleen!

"En usko, että koskaan unohdan ensimmäistä tapaamistani Hercule Poirot'n kanssa. Tietenkin totuin häneen myöhemmin, mutta aluksi hän oli todella järkytys, ja varmaan kaikista muistakin tuntui samalta! -- Hänet nähdessään teki yksinkertaisesti mieli nauraa!"

Christien mies oli arkeologi, joten ei ihme, että murhamamma on osannut niin hyviä kuvauksia kirjoittaa ja liuta muitakin hänen dekkareitaan sijoittuu Lähi-idän suuntaan.
_______

Elokuva alkaa jo heti kohtauksella, jota kirjasta ei löydy, ja joka toimii sivujuonena tarinassa. Tämän takia kirjan kaksi kuolemaa kohoaa elokuvassa jopa neljään ennen kuin Poirot on saanut harmaat aivosolunsa toimimaan.

Poirot saapuu kaivauksille Hastingsin luo, jota ei muuten häntäkään kirjasta löydy, ja he saavat rikoksen ratkaistavakseen.

Uskon vahvasti, että kirjassa voi lukijaa hämätä paremmin, sillä elokuvissa ihmisten ilmeet ja eleet paljastavat niin paljon enemmän. Kirjassa lukija on enemmän kirjoittajan armoilla ja joutuu tyytymään siihen mitä tämä kertoo. Elokuvien informaatio on niin paljon suurempaa. Syyllisten tietäminen onkin ollut paljon helpompaa näiden filmatisointien kohdalla, kun taas joissain Christien kirjoissa minua on vedetty täysin nenästä.

Agatha Christie - Murha Mesopotamiassa
(Murder in Mesopotamia, 1939)
WSOY, 2010
Kirjastosta lainattu
Agatha Christie 125-vuotta -haaste
Tähtiä:

2 kommenttia:

  1. Minulla kävi aikanaan tämän kirjan kanssa niin, että muistin vähän turhan tarkkaan juonen juurikin tuon tv-elokuvan pohjalta. Olin nähnyt leffan kai vuosi, pari aiemmin. Siten meni lukukokemus vähän plörinäksi, tästä Poirotista ei tullut minulle mitään erityistä suosikkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elokuvat muistaa tosiaan aika hyvin, vaikka niistä olisikin vuosia aikaa ja minä olen melkein kaikki niistä nähnyt ainakin pariin kertaan. Jos tiedän murhaajan, niin silloin on mielenkiintoista keskittyä siihen, miten Christie yrittää harhauttaa lukijan syyllisen jäljiltä ja tarkkailla kaikenlaista muutakin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...