29.8.2015

Venäläisen kirjallisuuden kirjavinkkejä kirjamessuja silmällä pitäen


Muutama kuukausi vielä aikaa kirjamessuihin (22.-25.10.) ja senpä vuoksi listasin joitain kiinnostavia teoksia, joilla voisin ehtiä itseäni sivistää. Listalla olevat kirjailijat on nimenomaan otettu kirjamessuilla nähtävien venäläisten kirjailijoiden luettelosta.

Venäläinen kirjallisuus on itselläni jäänyt lähinnä klassikoiden lukemiseen (mistä syystä kaikki nuo klassikot tuntuvat olevan todella paksuja? nimimerkki: Sota ja rauha on ollut kesken koko kesän ajan. Ja tuonkin olen tainnut aika useasti mainita...): Dostojevski (Rikos ja rangaistus, Idiotti), Tolstoi (Anna Karenina), Bulgakov (Saatana saapuu Moskovaan), Ahmatova (Runoja), Gogol (Kuolleet sielut), Nabokov (Lolita) ja Tsehov (näytelmiä). Lastenkirjoista taas täytyy mainita ehdottomasti Fedja-setä, kissa ja koira (Eduard Uspenski). Tänä vuonna ilmestyi myös Vostokov Stanislavin Frosjan talo.


Vinkkilista:

Ljudmila Ulitskaja
Suomessakin tunnettu ja kriitikkojen kehuma
Medeian ja hänen lapsensa
Iloiset hautajaiset
Naisten valheet
Vihreän teltan alla

Mihail Siskin
Venäjän nykykirjallisuuden merkittävimpiä nimiä. Omasta hyllystäni löytyy tuo ensimmäinen kirja:
Sinun kirjeesi
Neidon hius (ilmestynyt tänä vuonna)

Boris Akunin
Tunnetaan parhaiten 1800-luvun loppupuolelle sijoittuvista dekkareista, joiden pääosassa on Erast Fandorin -niminen agentti
Asaselin salaliitto
Turkkilainen gambiitti
Leviatanin purjehdus
Akilleen kuolema
Patasotilas

Dina Rubina
Kaksiosainen sukunimi (ilmestyy 9/2015)

Artemi Troitski
Mm. rock-kriitikko
Venäjän viimeinen deversantti

Vladimir Sorokin
Postmoderni kirjailija ja dramaturgi
Jono (minimalistinen ja avantgardistinen teos)
Marinan kolmaskymmenes rakkaus
Pyhän Venäjän palveluksessa (satiiri/komedia/dystopia Venäjästä vuonna 2027)

Valerija Narbikova
Ympäri ämpäri (tajunnanvirtaa, surrealismia ja androidi)

Jevgeni Popov
Tunnettu novelleistaan
Patriootin sielu (romaani)
Miksei tule rahaa ja muita kertomuksia (novellikokoelma)
Aaton aattona - Ehdotus romaanihenkilön kirjoittamaksi romaanihenkilöromaaniksi (romaani)
Mestari Kaaos (romaani)

Aleksandr Kabakov
Moskova -93

Sergei Lukjanenko
Fantasia- ja tieteiskirjailija, joka on kirjoittanut viisiosaisen Partio-sarjan, josta on suomennettu neljä kirjaa:
Yöpartio
Päiväpartio
Hämärän partio
Viimeinen partio

Jevgeni Vodolazkin
Arsenin neljä elämää


Odotan eniten näiden lukemista: Ljudmila Ulitskaja, Mihail Siskin, Boris Akunin ja Sergei Lukjanenko. Huomasinpa tässä samalla, että juuri nuo neljä mainitsemaani nimeä löytyy lukulistaltani, joka on jo paisunut niin paljon, etten ihan aina itsekään tiedä mitä kaikkea siellä on.

Kirjastosta ehdin jo lainata muutaman :)

Jottei tämä näin lyhyeen lopu, niin alla vähän lisää muuta venäläistä kirjallisuutta, jotka itseäni kiinnostaa hyvinkin paljon:

Viktor Pelevin - Omon Ra (kosmonautiksi haaveileva poika)
Pavel Sanajev - Haudatkaa minut jalkalistan taakse (hullunkurinen tarina erään pojan lapsuudesta)
Andrei Kurkov - Kuolema ja pingviini (työttömän kirjailijan ja pingviinin ystävyys)
Andrei Makine - Venäläisiä unelmia, Ruhtinattaren rikos, Idän sielunmessu, Elämän musiikki, Tuntemattoman miehen elämä... (Ranskalaiseen testamenttiin rakastuneena haluan lukea Makinen muutkin kirjat)
Daniil Harms - Sattumia (järjetöntä järkevyyttä)
Dmitrij Glukhovskij - Metro 2033 (ydinsodan jälkeinen maailma)
Marinina Aleksandra - Varastettu uni (luksusilotytön murha)
Aleksandr Afanasev - Venäjän kansan salattuja satuja (Venäjän Grimmin sadut)
Vladimir Krjukov - Huvimaja Monrepoossa (dekkari)
Inna Bulgakova - Kuolema huvilalla (dekkari)
Inna Patrakova - Tulkki (Bridget Jones -tyyppinen)
Natalja Kljuchareva - Kolmannessa luokassa
Minä pelkään: Venäläistä kauhua ja mystiikkaa

Lukulistalle saa myös helposti lisää nimiä, kun käy vilkaisemassa Venäläisten Booker-palkittuja.

Omasta hyllystä

PS. Lista mahdollisesti laajenee, jos satun lisää hyviä kirjavinkkejä löytämään/kuulemaan ;)


10 kommenttia:

 1. Onpas hieno vinkkilista, kiitos tästä! Venäläistä kirjallisuutta tulee minulla luettua aivan liian harvoin, vaikka bloggausjonossa odottelee Frosjan talo (oli aika mielenkiintoinen). Kesällä ostin yhden Ulitskajan tiiliskivipokkarin talven varalle, samoin Siskinin Neidon hiuksen. Akuninin uutta suomennosta odottelen innolla, ja Anna Karenina on odotellut luvattoman kauan lukemistaan hyllyssäni. Eli potentiaalisia luettavia on yllin kyllin aivan käden ulottuvilla, mutta tuntuu että joku muu aina ajaa ohi. :) Tosin olinpa unohtaa tästä kommentista: Lukjanenkon Partio! Siihen olen niin koukussa, ja uusimman osan jo luin mutta sekin luuraa bloggausjonossa. Kannattaa kokeilla, jos yhtään kiinnostaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihanaa, että olet ennättänyt jo Frosjan talon lukea! Yllättävän paljon alkoi tulla mielenkiintoisia kirjoja vastaan, kun asiaan vähän perehtyi, mutta jotenkin kummasti tähän mennessä ei nykyajan venäläinen kirjallisuus ole lukupinooni eksynyt... Asia on onneksi helpsti korjattavissa :D Olinkin vähän etukäteen ajatellut Yöpartiosta aloittaa, kun se vaikuttaa niin houkuttelevalta :)

   Poista
 2. Kiitos kiinnostavasta postauksesta! Venäläisestä kirjallisuudesta tulevat auttamatta mieleen klassikot, vaikka nykykirjallisuuttakin on tietenkin tarjolla. Pitääpä tallentaa listasi tulevaa tarvetta varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tolstoit ja Dostojevskit taitavat joo ensimmäisenä aina tulla mieleen, vaikka varmasti laadukasta nykykirjallisuuttakin venäläisiltä löytyy. Ei kun siis lukemaan! ;)

   Poista
 3. Hyvä että kokosit näitä, uudempaan venäläiseen pitäisi tosiaan tutustua paremmin, listatuista tuttuja ovat Akunin ja Pelevin (ja Harms, joskin tämä alkaa minulla liukua jo klassikkopuolelle).
  (ja klassikko-osastoa suosittelen jatkamaan Puskinilla, Turgenevilla, Leskovilla ja Lermontovilla jotka kaikki kirjoittavat vähän tiiviimpiä teoksia kuin Sota ja rauha...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin, että tähän listaan on helppo palata, jos venäläistä kirjallisuutta tekee mieli lukea. Kiitos klassikkovinkeistä, outoja nimiä minulle - vielä.

   Poista
 4. Onpas hyviä vinkkejä, kiitos! En ole juurikaan venäläisiin tutustunut, mutta viime aikoina on Siskin tullut vastaan niin usein, että taidan ottaa sen kokeiltavakseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siskin on tosiaan ollut esillä nyt aika paljon, ajattelin itsekin häneltä tässä jossain välissä jonkun teoksen lukaista :) Makinea voin myös varauksetta suositella!

   Poista
 5. Hienoja vinkkejä ja paljon teoksia, joita en ole lukenut. Ennen messuja aion kyllä lukea ainakin yhden Ulitskajan. Vihreän teltan alla oli aivan huima. Sorokinin Pyhän Venäjän palveluksessa on kyllä sellainen satiiri, että huh. ja toisen kerran huh. ja kolmannenkin vielä.

  Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreän teltan alla haluan pian lukea ja paksuudesta huolimatta vaikutti aika nopealukuiselta. Tosin Sodan ja rauhan rinnalla kaikki vaikuttaa nopealukuiselta :D

   Olepa hyvä!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...