31.7.2016

Daniel Defoe - Moll Flanders (Klassikkohaaste III)


"Oikea nimeni on niin tunnettu Newgaten pöytäkirjoissa eli rekistereissä ja Old Baileyssa ja siellä on yhä ratkaisematta niin tärkeitä, eritoten minun menettelyihini liittyviä asioita, ettei sovi odottaa minun panevan julki nimeäni tai sukupuutani tähän teokseen--."
kirjan alku

Kirjabloggaajien klassikkohaasteesta on tullut jo perinne, johon minä lähdin mukaan toisen osana aikana Cranfordin naisten merkeissä. Moll Flanders on klassikko neljänsadanvuoden takaa ja kuten kävi edellisen kirjan kanssa, ei tämäkään mikään nappivalinta ollut. Juonitiivistelmän saa tietoonsa vain jo lukemalla kirjan englanninkielisen nimen, joka kiteyttää todella hyvin romaanin sisällön: The Fortunes and Misfortunes of the Famous Moll Flanders, Etc. Who Was Born In Newgate, and During a Life of Continu'd Variety For Threescore Years, Besides Her Childhood, Was Twelve Year a Whore, Five Times a Wife [Whereof Once To Her Own Brother], Twelve Year a Thief, Eight Year a Transported Felon In Virginia, At Last Grew Rich, Liv'd Honest, and Died a Penitent. Written from her own Memorandums.

Näinpä juuri. Moll Flanders -niminen nainen (paitsi että hän vaihtaa nimeään pitkin kirjaa) kertoo onnetonta elämäntarinaansa, jossa hän joutuu koittelemusten eteen ja yrittää selvitä niistä parhaansa mukaan. Juuri kun kaikki voisi päättyä onnellisesti, jotain kamalaa tapahtuu. Tuohon aikaan naisten tavoitteena on päästä hyvin naimisiin, mielellään rikkaan miehen kanssa, ja synnyttää lapsia. Köyhtynyt Moll Flanders joutuu keksimään omat keinonsa päästääkseen jälleen hyviin naimisiin kunniallisen miehen kanssa.

"Olkoon tämän yhden, läpikotaisin syntisen ja läpikotaisin kurjan ihmisolennon 
kokemus hyödyllisten varoitusten aarreaittana niille, jotka tämän lukevat."

Hahmona Moll Flanders on mielenkiintoinen. Vielä viisikymppisenäkin nainen on täyttä rautaa, hän ei alistu olemaan uhri vaan selviää elämän koittelemuksista. Moll Flanders on räväkkä ja arkailematon, jopa röykeä, ja hänen rinnallaan monien muiden klassikoiden hentoiset naiset jäisivät seinäruusuiksi. Kaiken tämänkin jälkeen joudun myöntämään, etten pitänyt hänestä pätkän vertaa. Moll Flanders synnytti esimerkiksi paljon lapsia, mutta jätti ne aina jonkun muun huostaan unohtaen heidät samantien. Kylmä ja itsekeskeinen nainen.

"Mutta kuinka helvetti voi vähitellen tulla niin luonnolliseksi, eikä 
vain siedettäväksi, vaan jopa miellyttäväksi, se on käsittämätöntä 
kaikille paitsi niille, jotka ovat sen kokeneet niin kuin minä."

Daniel Defoen Robinson Crusoe ei ole koskaan kiinnostunut ja tämä kokemus vain vahvisti tuota kantaa. Moll Flandersin saarnaava sävy ei oikein iskenyt. Nyt on ollut huonoa tuuria kirjojen valinnassa, mutta ehkä kolmas kerta toden sanoo! Vielä en ainakaan ole luovuttamassa Klassikkohaasteen suhteen :D

_______

Daniel Defoe - Moll Flanders
(The Fortunes and Misfortunes of the famous Moll Flanders, 1722)
Tammi, 1957
Kirjastosta
Tähtiä:

Muita postauksiani:
Klassikkohaaste II

10 kommenttia:

 1. Kiva kun olit mukana klassikkohaasteessa! Voi voi, listan kirjoja tämäkin, taidan jättää eläkevuosille... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä tulee välillä muutenkin klassikkoja luettua, joten tietenkin mukana:) Hahah, eläkevuosille tämä voisikin sopia;)

   Poista
 2. No voih! Onpa tylsää, että haasteeseen valittu klassikko oli noin tympeä lukukokemus. Mutta sait sen luettua, eli voit todella olla itsestäsi ylpeä! :)

  En ole lukenut Defoen tuotantoa, mutta olin suunnitellut lukevani tämänvuotiseen HelMet-lukuhaasteeseen miehen romaanin Ruttovuosi. Saapa nähdä miten minun käy... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sitä tylsempiäkin luettu, mutta harmi aina jos kirja ei nappaa, tulipahan tämäkin selätettyä!

   Pitääkin Sara tulla sitten lukemaan miten Defoe sinuun uppoaa :)

   Poista
 3. Onpa harmi, etteivät klassikkovalinnat ole osuneet kohdilleen. Minulla on käynyt ihan toisinpäin - kaikille kolmelle haastekirjalle olen 'joutunut' antamaan viisi tähteä. :) Mutta ehkä olen valinnut aika turvallisia kirjoja, joiden olen melko varmasti tiennyt osuvan omaan kirjamakuun... tätä tuskin olisin valinnut omaan lukupinooni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullahan on ihanan mukava tilanne! Taidan olla vain huono valitsemaan näitä, vaikka tosiaan luen muutenkin klassikoita, eikä ne aina näin tylsähköjä ole. Ensi kerralla mietin hyvin tarkkaan:D

   Poista
 4. Onpas kurjaa, kun klassikkovalinnat eivät oikein onnistu. Mutta älä tosiaan luovuta!

  VastaaPoista
 5. Mollista oli telkkarissa hyvä historiallinen sarja muutama vuosi takaperin :) Tietysti katsoin sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloitin joskus Moll Flanders -elokuvan, mutten sitäkään jaksanut katsella:D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...