23.7.2016

Charles Webb - Miehuuskoe +elokuva


"Benjamin Braddock sai kesäkuussa 
päästötodistuksen pienestä itärannikon collegesta."
kirjan alku

Kaikessa yksinkertaisuudessaan Miehuuskoe kertoo juuri valmistuneesta nuoresta miehestä, joka palaa kotiin vanhempiensa luokse tietämättä mitä elämältään haluaa ja kaiken tämäm mielensisäisen hämmennyksen keskellä hän joutuu tuttavaperheen vaimon, rouva Robinson, viettelemäksi. Heillä syntyy salasuhde ja myöhemmin tämä nuori mies, Benjamin Braddock, rakastuu viettelijänsä tyttäreen. Joka ei tietenkään ole ok rouva Robinsonille.

Romaanissa viehättää kovasti se, että se perustuu niin vahvasti dialogin varaan. Kuvailut ja muut jäävät minimiin ja kaikki keskittyy intensiivisesti henkilöiden keskusteluihin. Miehuuskoe on täyttä komediaa. Henkilöt ovat tahattomasti humoristisia ja tapahtumat saavat ajoittain absurdisia piirteitä. Charles Webbin kirjoittama huumori on hersyvää, joka tekee lukemisesta suuren nautinnon ja saa helposti hymyilyttämään. Tässä on sitä jotain!

Miehuuskoetta voi pitää jonkinlaisena kasvukertomuksena, sillä alussa hyvin hämillään oleva Benjamin etsii vielä itseään, pohtii mitä elämältä haluaa. Identiteettikriisin keskellä hän on helppo uhri määrätietoiselle puumanaiselle. Kirjan pohjalta tehty elokuva on jokseenkin tunnettu ja elokuvan nähneille en osaa sanoa minkälaista luettavaa tämä olisi, ei ehkä niin loisteliasta aavistelen. Joten jos on kirja lukematta ja leffa katselematta, niin lue kirja ehdottomasti ensin!


The Graduate -elokuva 

Kirjan hulvattomat dialogit ovat jokseenkin onnistuneesti osattu siirtää elokuvaa, mutta jokin tietty viehätys katoaa matkan varrella, mikä on tietenkin aika oletettavaakin. Elokuvan jotkin pätkät kuitenkin naurattavat. Siinä missä kirjassa oli paljon puhetta, niin elokuvassa keskustelua on sitäkin vähemmän. Alku oli särmikkäämpi, kun taas loppua kohti juoni latistui.

"Mrs Robinson, are you trying to seduce me?" 

Dustin Hoffman antaa omaperäisen leiman ahdistuneelle Benjaminille ja hänessä on muutenkin näyttelijänä huikeasti ulottuvuuksia. Vähän oudommissa (kuten tässä) rooleissa parhaimmillaan. Ja Anne Bancroft on jäätävän hyvä rouva Robinsonina. En ole niin vannoutunut leffafriikki, että ymmärtäisin ihan kaikkea kamerankäytöstä ja mikä on hyvää kuvaamista, mutta sen uskallan sanoa, että The Graduatessa kuvaus on loistavaa! Kuvakulmat ja tempo kertovat kaiken oleellisen - hyvän musiikin siivittämänä.
_______

Charles Webb - Miehuuskoe
(The Graduate, 1963)
Kirjayhtymä, 1973
Kirjastosta lainattu
Seitsemännen taiteen tarinat
Tähtiä:

The Graduate
Komedia / Draama / Romanssi, 1967  
Ohjaus: Mike Nichols  
Näyttelijät: Dustin Hoffman, Anne Bancroft, Katharine Ross 
Tähtiä: ★½

4 kommenttia:

 1. Elokuva oli aikanaan aivan hervoton kokemus, kun katsoin sen elokuvateatterissa. Yhteinen nauraminen!

  VastaaPoista
 2. En muista leffasta hirveästi muuta kuin Hoffmanin aurinkolasit, ihanan sinisen veden uima-altaassa ja hyvän musiikin :D Mutta joo, kirja ei houkuttele. Leffassa oli sen verran hyvä tunnelma, etten lähde ainakaan lähiaikoina kirjaa kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En välttämättä suosittelisikaan tätä leffan nähneille, kirja on paras lukea mitään tietämättömänä. Katson nyt Gilmoren tyttöjä ja yhdessä jaksossa Rory katseli tv:tä, josta tuli juuri tuo uima-allas -kohtaus:)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...