28.7.2016

Beatrix Potter 150 vuotta!


"Olipa kerran neljä pientä kaniinia, joiden nimet olivat 
Kuhnastelija, Nykerönenä, Töpöhäntä ja Petteri."
kirjan alku

Englantilaisen kirjailija ja kuvittaja Beatrix Potterin syntymästä on kulunut päivälleen 150 vuotta. Vuonna 1866 syntynyt Beatrix opiskeli kotiopettajattaren johdolla ja tapasi harvoin toisia lapsia veljeään lukuunottamatta. Seuranaan hänellä oli lemmikkieläimiä, joiden käytöstä hän seurasi ja piirsi niistä luonnoksia. Kesäisin perhe asui maaseudulla (Skotlannissa, myöhemmin Järviseudulla), Beatrixin tutkiessa sen kasvustoa ja eläimiä.

Vuonna 1902 Beatrix aloitti lastenkirjailijana ja kuvataiteilijana ja ensimmäinen Petteri Kaniini ilmestyi, vaikka monet kustantajat olivat ensin hylänneet sen. Tuottelias kirjailija kirjoitti pitkän aikaa keskimäärin kaksi kirjaa vuodessa. 1905 kustannustoimittaja Norman Warne kosi Beatrixia, joka suostui vanhempiensa vastusteluista huolimatta. Muutamaa viikkoa myöhemmin Norman Warne kuoli anemiaan. Samana vuonna Beatrix osti talon Järviseudulta ja talo ympäristöineen alkoi näkyä hänen tarinoissaan.

 

1913 Beatrix avioitui asianajaja William Heelisin kanssa. Kirjoittaminen ja maalaaminen jäivät vähemmälle Beatrixin keskittyessä elämänsä viimeiset kolmekymmentä vuotta maanviljelyyn ja luonnonsuojeluun. Kuollessaan hän jätti valtiolle yli 1600 hehtaaria maata ja viisitoista maatilaa.

Beatrix Potterin kunniaksi luin Petteri Kaniinin satumaailman, joka käsittää koko kirjailijan tuotannon. Kunkin tarinan alussa on kerrottu lyhyesti sen syntyhistoriasta.


Tarinat ovat lämminhenkisiä ja kerrassaan ihastuttavia. Suloiset eläinhahmot joutuvat kommelluksiin ja pelastuvat vain täpärästi - eikä kaikki pääty välttämättä  edes parhaalla mahdollisella tavalla. Sydäntä kouraisevimmat tarinat olivat varmasti kissa, josta tuli melkein rottien piirakka ja Rosina Ankkasen munien kohtalo.

Beatrix Potterin akvarellikuvat ovat yksityiskohtaisia ja hyvin tarkkoja kuvauksia. Niissä on paljon katseltavaa ja ilmeteltävää. En muista olenko pienenä näitä tarinoita lukenut tai kuullut, mutta ainakin tv:stä katsoin Petteri Kaniinia ja vaikka siitä on hurjan pitkän aika, ovat monet tarinat vieläkin hyvässä muistissa. Varsinkin herra Vänskän puutarha ja pelottava mies itse, josta näytettiin yleensä vain pelkät saappaat.

Hatunnosto Beatrix Potterille ja tämä ihana klassikkosatukokoelma pitäisi hankkia omaankin hyllyyn.

_______

Beatrix Potter - Petteri Kaniinin satumaailma
(1989)
Otava, 2015
Kirjastosta
Tähtiä:

10 kommenttia:

 1. Katsoin kirjailijasta joskus dokumentin. Kuvat ja tarinat ovat ihastuttavia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Beatrix Potterista on tehty myös elokuva, jonka pääosassa on Renee Zellweger. Taidokkaita kuvia tosiaan, niitä jaksaa katsella :)

   Poista
 2. Voi että, rakastin näitä tarinoita pienenä!^^ Katsoin myös tuota kertomuksiin perustuvaa tv-sarjaa.

  Vanhemmillani on tallessa kirja, jossa on koottuna näitä tarinoita. Se saattaa olla tämä kirja, vain vanhempi painos.

  Olen jo jonkin aikaa miettinyt, että pitäisi lukea näitä uusiksi, vaikken ole edes tajunnut nyt olevan Beatrix Potterin juhlavuosi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tv-sarja oli hyvin jännittävä:D

   En muista miten satuin selailemaan tietoja Potterista ja samalla tajusin, että hänen syntymästään tulee kuluneeksi pyöreitä vuosia:)

   Poista
 3. Oih, Beatrix Potter! Minä muistan erityisesti tuon Handen mainitseman tv-sarjan, olin ihan lumoutunut siitä! Ehkä pitäisi tutustua alkuperäisteoksiinkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuperäisteos on myös upea, siinä on monia hauskoja - ja ei niin hauskoja - tarinoita:)

   Poista
 4. Varmaan ihastuttava kirja. Niin oli elokuvakin avec Renee Zellweger.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on jotain niin suloista ja tietenkin myös nostalgiaa<3

   Poista
 5. Katsoin elokuvan Beatrix Potterista ja vaikka kirjoja en ole lukenutkaan, sai elokuvasta sen käsityksen että kirjat ovat herttaisia. En muista onko minulle luettu Potterin tarinoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä on supersuloisia eläinhahmojan ja tarinat ovat hyviä, niissä on sanomaa:)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...