26.12.2015

David Ebershoff - Tanskalainen tyttö


"Hänen vaimonsa tiesi ensin."
kirjan alku

David Ebershoffin esikoisromaani pohjautuu tositapahtumiin miehestä, jolle tehtiin yksi maailman ensimmäisistä sukupuolenvaihdosleikkauksista.

Tyttö nimeltä Lili astuu kööpenhaminalaisen avioparin elämään eräänä iltapäivänä vuonna 1925. Lili on herkkä ja kaunis nuori tyttö, joka elää tunnetun maisemamaalarin sisällä. Greta, hänen vaimonsa, rohkaisee Liliä astumaan esiin. Maalaukset Lilistä täyttävät pariskunnan ateljeen, mutta Kööpenhaminan kaltaisessa kaupungissa ei sekä Einarille että Lilille ole tilaa elää.
    Pariisi ei hälvennä sukupuolien välillä elävän Einarin ahdistusta. Jotta hän voisi olla aina LIli, tarvitaan päätöksiä, joihin Einar ei kykene ilman Gretaa - Kalifornian auringossa kasvanutta vahvaa naista, joka uskaltaa katsoa rakkautta silmiin. Takakansi

Kirjan henkilöt vaikuttavat vilpittömiltä ja heillä on omanlaisensa suhtautuminen Lili/Einar tilanteen suhteen, eikä sekään välttämättä ole mustavalkoinen ajatusmaailma, sillä ei asian sulattaminen ole kuitenkaan niin helppoa. Ristiriitaisia ajatuksia, kysymyksiä, pelkoa..

Tämänkaltaiseen tarinankerrontaan uppoaa mielellään. Einar on tietenkin hyvin mielenkiintoinen päähenkilö, jolla on selvästi kaksi persoonaa. Skitsofrenia? Tiedä häntä, asioita on niin helppo sulloa tiettyihin laatikoihin ja jättää sinne. Einar kamppailee kahden sisäisen hahmonsa kanssa. Einarina ollessaan hän on tietoinen Lilistä, mutta Lili ei tunnu Einarista tietävän. Tai halua. Greta ja Einar eivät puhu suoraan ja asioiden oikeilla nimillä Einarin halusta olla nainen, vaan käyttäytyvät kuin tämä olisi pariskunnan yhteinen tuttu, jota he välillä tapaavat - tai siis Greta tapaa. "-Mitä jos Lili tulisi tapaamaan meitä uudestaan?" Greta sanoi; hän kohotti tuskin lainkaan katsettaan ristikosta ja painomusteen värjäämä sormi siveli herkeämättä verirokkoarpea. Kroppakin tuntuu lähettävän signaaleja, että Einarin pitäisi olla oikeasti nainen.

Greta on aivan uskomaton hahmo: hän tuki miestään vaikeissakin ajoissa, vaikka helppoa se ei hänellekään ollut. Kannustaessaan Liliä tulemaan esiin, hän väistämättä joutuu aina askeleen lähemmäs tilannetta, jolloin hän menettää rakkaan aviomiehensä Lilille kokonaan. Herää kysymys ovatko taiteilijapiirit avarakatseisempia ja helpommin hyväksyvät Einarin kaltaiset ihmiset, jotka tuntevat syntyneensä väärään kehoon. Jos kirja olisi sijoitettu toisenlaiseen yhteisöön, olisiko Einarin taipumusten vastaanotto ollut erilainen? Voisin kuvitella niin.

Kyseisen ajan lääketiedekertomuksenakin teos on lukemisen arvoinen, sillä Einar käy monissa eri paikoissa hakemassa apua ja ratkaisua tilanteeseensa. Lääkäreillä on omat, eriävät näkemyksensä siitä mikä Einaria vaivaa ja kuinka se tulisi parhaiten hoitaa. Kaikenkaikkiaan Ebershoff on kirjoittanut hyvin aidontuntuisen ja vaikuttavan tarinan.
_______

David Ebershoff - Tanskalainen tyttö
(The Danish Girl, 2000)
Otava, 2000
Omasta hyllystä
Seitsemännen taiteen tarinat -lukuhaaste
Tähtiä: ★½

2 kommenttia:

  1. Olen kyllä sitä mieltä, että transsukupuolisia henkilöitä on ollut aina. Historiankirjoista voi lukea mm. miten miehet näyttelivät naisten osat näytelmissä ja uskon, että osiin valittiin henkilöitä, jotka kävivät muutenkin naisista.
    Erilaisuuden hyväksyminen on aina ollut ihmisille vaikeaa. Luulen, että oma sukupuolisuus on tiedossa hyvin varhaisessa vaiheessa, mutta kasvattajilla ja vanhemmilla on selkeät erot tyttöjen ja poikien kasvattamisessa jo vaatteiden ja lelujen valitsemisella. Pojilta hyväksytään yleensä rajumpaa käytöstä kuin tytöiltä. Kirja on hieno.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan varmasti heitä on ollut jo hyvin pitkään - ennen kuin koko transsukupuolinen-sanaa keksittiinkään. Se että joskus aikoja sitten miehet näyttelivät naisten rooleja johtui siitä, että naisten ei ollut soveliasta näytellä, joten miehet saivat heidän osansa hoitaakseen.

      Ihmiset vierastavat sitä mitä eivät tunne ja on totta, että kasvatusmallit antavat lapselle viitteitä siihen minkälaisia heidän tulisi olla ja millainen käytös on suotavaa. Upea kirja<3

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...