4.7.2015

Tuomas Kyrö - Mielensäpahoittaja


  
"Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun yöllä oli tullut lunta."
kirjan alku

Kolme mielensäpahoittajaa on jo ilmestynyt ilman että minä olen yhteenkään tarttunut. Kirjastoreissulla se siis lähti mukaan (parinkymmenen muun kirjan kanssa, olen totaalisesti pulassa!) ja nopeastihan romaani oli luettu.

Mielensäpahoittaja on 80-vuotias oikeamielinen suomalaismies, joka ehdottaa ystävänpäivän tilalle Pitäydytään omissa asioissa -päivää ja vastustaa moottoritietä, koska "routavaurio on luontainen nopeurajoitus". Jouluna kinkun sijaan tarjottu kalkkuna pahoittaa mielen perin pohjin. Maailma muuttuu, mielensäpahoittaja ei. Onneksi parhaat asiat pysyvät: hanurimusiikki ja Kuusikodissa vuodeosastolla makaavan vaimon kämmen omassa kämmenessä. Takakansi

Kauheasti minulla ei ole yhteistä mielensäpahoittajan kanssa, mutta tajusin silti paljon ja luulen ainakin ymmärtäväni hänen ajatuksiaan, vaikka aika mustavalkosia ja voimakkaita mielipiteitä hänellä olikin. Hänessä tunnistaa monia tuttuja, vanhemman polven ikäihmisiä, jotka mielummin pitäisivät maailman muuttumattomana ja vanhat arvot kunniaan.

En tiedä onko muissa Mielensäpahoittaja-kirjoissa selvempi punainen lanka, mutta tämä kirja muodostuu lähinnä mielensäpahoittajan erilaisista mielipiteistä milloin mihinkin asioihin, ikäänkuin pienistä novelleista ja joka "novellissa" valituksen aihe vaihtuu. Ainakin hänellä tuntuu olevan paljon asiaa. Konseptina idea on erittäin loistava ja lukeminen oli ainakin hauskaa, sillä Kyrö osuu aina niin naulan kantaan, vaikka hieman vakavampiakin osia oli: vanhusten joutuminen vanhainkotiin ja itsemääräämisoikeuden väheneminen.

Kaiken kaikkiaan erittäin tarkkanäköinen kuvaus 80-vuotiaan jäärpäisen miehen sielunmaisemasta ja mietteistä. Ja kansi on kyllä myös aivan mahtava.
_______
Tuomas Kyrö - Mielensäpahoittaja
WSOY, 2010
Kirjastosta lainattu
Tähtiä: ½


6 kommenttia:

 1. Mielensäpahoittajat on kyllä ihania, minä ihastuin hahmoon täysin ja taisin antaa kirjalle täydet pisteet. Seuraava kirja oli muistaakseni yhtälailla hauska, vaikka aiheet pyörivätkin hieman ruuan ympärillä. Kolmatta en ole vielä lukenut, mutta Miniän olen ja siihenkin kannattaa tutustua jos sen jostain löytää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskahan tämä on ja aika meni nopeasti mielensäpahoittajan valituksia kuunnellen :) Kiitos vinkistä!

   Poista
 2. Olen lukenut kaikki Mielensäpahoittajakirjat ja elokuvankin olen katsonut. Mielensäpahoittajanovellit olivat ainakin hesarissa aikoinaan ja me mieheni kanssa nauroimme katketakseen näille oivalluksille ja mielipiteille. Vaikka kirjailija ei itse olekaan vanha, hän osaa tuoda vanhusten näkökulman hienosti esille asiassa kuin asiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyrö on todella päässyt asian ytimeen ja hyvin vakuuttavasti kirjoittaa 80-vuotiaan näkökulmasta.

   Poista
 3. Minusta Kyrö oli näissä osannut hienosti tuoda aidontuntuisesti ikääntyneen näkökulman esille. Nauroin katketakseni tälle ensimmäiselle osalle, toisestakin pidin. Kolmatta en ole vielä lukenut. Miniäkin on tutustumisen arvoinen, mutta minusta se ei ollut ihan niin hyvä. Elokuvankin katsoin. Voin kai myöntää olevani Mielensäpahoittaja -fani. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielensäpahoittaja-faneja näköjään löytyy aika paljonkin ja monet (minut mukaanlukien) ovat ihastuneet Kyrön tapaan kirjoittaa vanhuksista :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...