5.7.2015

Patrick Modiano - Jotta et eksyisi näillä kulmilla


"Tuskin mitään. Kuin hyönteisenpisto, joka tuntuu ensin hyvin kevyeltä."
kirjan alku

Kotimaassaan hyvinkin tunnettu Patrick Modiano on Nobel-palkittu kirjailija vuodelta 2014, joka on kylläkin jo 70-luvulla palkittu pariinkin otteeseen kirjoista Kesäbulevardit ja Hämärien puotien kuja. Minulle Modiano tuli tutuksi juurikin Nobel-palkinnon kautta.

Kirjailija Jean Daragane kadotti osoitekirjansa junassa matkustaessaan ja nyt joku soittaa hänelle palauttaakseen sen. Veltto ja uhkaava ääni. Vastenmielisesti Jean sopii tapaamisen tuon henkilön kanssa. Puhelun loputtua hän yrittää muistella osoitekirjassa olevia nimiä, mutta turhautuu. "Yksikään noista nimistä ei kuulunut niille ihmisille, joilla oli ollut merkitystä hänen elämässään ja joiden osoitteita ja puhelinnumeroita hänen ei ollut koskaan tarvinnut kirjata muistiin. Hän osasi ne ulkoa." Kirjan edetessä Jeanin muistiin palautuu tuon osoitekirjan nimiä ja niihin liittyviä tarinoita, joista punoutuu hänen menneisyys.

"Radion yömyöhällä vastaanottama kaukainen ääni, josta ajattelemme, että se puhuu meille ja välittää meille viestin. Joku oli joskus väittänyt hänelle, että niiden ihmisten äänest, jotka ovat menneisyydessä olleet meille läheisiä, unohtuvat nopeasti. Silti, jos hän olisi nyt kuullut Annie Astrandin äänen takanaan kadulla, hän olisi varmasti tunnistanut sen."

Kirjassa liikutaan nykyhetkessä sekä Jeanin lapsuudessa ja nuoruudessa, mutta niin kuin muistot, ei kirjakaan ole suoraviivaisesti etenevä tai aukoton. Se tarjoaa lukijalle pohdittavaa ja laittoi ainakin minun aivoni liikkeelle yrittäessäni koota hiljalleen ripotelluista palapelinpalasista ehjää kokonaisuuttaa. Täysin ehjä siitä ei tullut, eikä kirja turhaan selitellyt itseään auki. Salaperäisyys pysyi läsnä alusta loppuun.

Mielenkiintoinen lukukokemus ja näin jälkeenpäin ajateltuna Modianon tapa kirjoittaa on hyvin kaunis. Vähäeleinen ja vaivaton. Jotta et eksyisi näillä kulmilla on myöskin haastava luettava, muttei mahdoton ;) Kannattaa vain varata lukemiseen rauhallinen hetki.
_______

Patrick Modiano - Jotta et eksyisi näillä kulmilla
(Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier, 2014)
WSOY, 2015
Päällyksen kuva: Stephen Mulcahey / Arcangel Images
Päällys: Martti Ruokonen
Kirjastosta lainattu
Tähtiä: ½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...