22.11.2016

Yö: kirja unesta ja pimeän salaisuuksista


"Iltapalalle, pesulle ja nukkumaan."
kirjan alku

Lainasin kirjan Yö: kirja unesta ja pimeän salaisuuksista puhtaasti sen kuvituksen vuoksi ja ilokseni sain huomata, että tekstiosuus oli vähintään yhtä kiinnostavaa kuin koukeroisen kauniit kuvat mustalla pohjalla. Kirjan nimikin on ihana.

Yö sisältää lyhyitä, ahmittavia kappaleita, joissa kerrotaan yöstä, nukkumisesta, unesta ja luonnosta pimeän aikaan. Enimmäkseen kirja esittelee faktatietoa, mutta mukana on myös uskomuksia ja tarinoita. Kuten blogista on ehkä käynyt ilmi, eivät tietokirjat kuulu normaaliin lukemistooni, mutta näitä lyhyitä pätkiä jaksoi useammakin illassa lukea. Osa tekstistä on ikään kuin käsinkirjoitettuja muistiinpanoja, joiden lopussa on vielä pieni tiivistys tärkeimmistä huomioista. Melkeinpä kuin lukisi jonkun hyvin jäsenneltyjä muistiinpanoja oppitunnilta! Nyt kyllä rapsahtaa 10+.

Pelottavuuksiin ei tarvitse pelätä törmäävänsä, sillä kirja raottaa tuota hämärän ja salaperäisyyden verhoa ja kertoo mitä kaikkea yöllä oikeasti tapahtuu. Miten jotkut eläimet voivat nähdä pimeällä ja miten ihmisten nukkuessa päivän tieto varastoituu aivoihin. Teksti oli niin mielenkiintoista ja yllättävää, että tässähän oppi itsekin aikuisiällä kaikkea hauskaa ja kummallista kuten tällaista:

"Vaaran uhatessa merimakkara taas viipaloi itsestään hohtavan siivun ja länttää sen ohi uivaan kalaan. Ehkäpä saalistaja hämääntyy ja lähteekin vilkkuvan kalan perään?"

"Aivotkaan eivät noudata vuorokausirytmiä, johon kuuluvat hereillä olon, syvän unen ja vilkeunen vaiheet. Talviunta nukkuvat ja horrostavat eläimet saattavatkin havahtua talven aikana erikseen hereille, jotta voisivat nukkua hetken oikeasti ja nähdä unia!"

"Delfiinit, valaat ja mursut osaavatkin nukkua puolet aivoista kerrallaan. Toinen puoli aivoista hoitaa pinnalla käymisen, kun toinen puoli nukkuu."

 

Mieleen jäi myös omituisen näköiset olmit, jotka voivat olla syömättä kymmenenkin vuotta. Näin lapsellisen ilahtunut en hetkeen ole ollut nippelitiedosta! Taitossa on paljon ilmavuutta ja näin ollen tilaa omille ajatuksille ja ällistykselle. Paras lisä on kuitenkin taidolla ja hartaudella tehdyt kuvat, jotka tukevat älyttömän upealla visuaalisuudellaan faktoja.

Voisi täälläkin blogissa lähteä tietokirjojen lukeminen hurjaan kasvuun, jos enemmän tämänkaltaisia kirjoja tehtäisiin. Ja kirjaahan voi lukea kaikki naperosta vaariin. Itse kävin lähipiirille kailottamassa joitain noita yllättäviä faktoja, eivätkä hekään kaikista olleet tietoisia.



Yö: kirja unesta ja pimeän salaisuuksista
Teksti: Laura Ertimo
Kuvitus: Satu Kontinen
Myllylahti, 2016
Kirjastosta

10 kommenttia:

  1. Minäkin olen aivan onneton tiedon lukija, siis vapaa-ajalla. Mutta tähän voisin tutustua. Upea kuvitus vetää kummasti puoleensa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän lukeminen oli nautinto alusta loppuun, ei yhtään puisevaa. Kuvitus saattoi auttaa asiaa:)

      Poista
  2. Vau, miten upea. Voisikin etsiä käsiini ihan nippelitiedon ja kuvituksen takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä todella hieno kirja kyseessä ja tätä tutkailisi mielellään uudemmankin kerran.

      Poista
  3. Ihanalta kuulostaa! Vau mikä luonnon ihme nukkua vain toisella puolella aivoja :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunpa ihminenkin osaisi, saisi vähän lisää tunteja vuorokauteen:)

      Poista
  4. Toinen tekijöistä täällä hei! Onpa ihanaa, että tykkäsit! Me tehtiin lastenkirjaa, ja palautetta ollaan saatu mm. 80+ rouvalta, joka ei kuulemma enää jaksa keskittyä pitkiin juttuihin, mutta nauttii Yön yhden aukeaman konseptista. Mä olen todella iloinen siitä, ettei kirjalle tarvitse laittaa ikärajaa. Vinkki vinkki: keväällä meiltä ilmestyy Vesi - kirja maailman tärkeimmästä aineesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Kirja sopii monenlaiseen käteen mainiosti ja luin itsekin aukeaman (tai usemman jos innostuin) illassa. Mahtavaa, että näinkin hienoja teoksia Suomesta löytyy. Pitää laittaa tuo Vesi-kirja muistilistalle.

      Poista
  5. Oon selaillut tätä joskus kirjastossa ja miettinyt, että onpa mielenkiintoisen oloinen kirja. Täytyypä ens kerralla lainata se mukaan! :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...