24.11.2014

Tintti seikkailee (+elokuva)


Tintti - sarjakuvat
(Tintti, 1961 - 2009)
Käsikirjoitus: René Goscinny
Piirros: Albert Uderzo
Kirjastosta lainattu / Omasta hyllystä


Viime vuonna otin tavoitteeksi lukea kaikki Asterixit ja tänä vuonna oli sitten Projekti Tintin vuoro.


Tunnetuimmat henkilöt


Tintti on lehtimies, jonka seikkailuja albumien lukija pääsee seuraamaan. Nuori belgialainen pääsee vihille monesti rikollisista touhuista, eikä luovuta ennen kuin tapaus on ratkaistu ja syyllinen saanut ansaitsemansa kohtalon. Tintti on sankarillinen henkilö, joka epäitsekkäästi pyrkii kohti oikeudenmukaisuutta. Tietenkin hän aina selviää kaikkein täpärimmistäkin tilanteista ja hurjista tapahtumista.
Tintin mukana seikkailee hänen valkoinen karkeakarvainen kettuterrierinsä Milou. Milou on koiraksi ällistyttävän fiksu ja pelastaakin Tintin monesti tilanteista, jotka muuten voisivat päättyä huonosti. Vaikka Milou ei aina tavalliselta koiralta vaikutakaan, se pitää kuitenkin ruuasta - etenkin luista. Jotta Milou ei liian tavalliselta hurtalta vaikuta, niin pitää mainita, että sillä on himo alkoholia kohtaan ja vähän väliä se tavataan juopuneena. Myöskään esineisiin törmääminen ei sille ole mitenkään ihmeellistä. Mutta onhan se herttainen koira.Milou ei ole näissä seikkailuissa ainut, joka alkoholista pitää, vaan senkin voittaa omalla alkoholiriippuvuudellaan Kapteeni Haddock. Varsinkin viski maistuu tälle merikapteenille, joka kuuluu Tintin parhaimpiin ystäviin. Haddock on paha suustaan ja tempperamenttisena ihmisenä karjuu usein. Sopivasti hän tuo albumeihin eloa, varsinkin kun Tintti on sellainen valju ja tylsä hahmo.

Professori Tuhatkauno on silloin tällöin mukana albumeissa erikoisine keksintöineen ja huonoine kuuloineen. Hauskoja väärinkäsityksiä syntyy, kun Tuhatkauno kuulee keskustelutoverinsa aivan väärin. Sanat vääntyvät aivan toiseen merkitykseen ja Tuhatkaunon vastaus saattaa saada toisen hermostumaan, kun keskustelusta ei tule mitään. Tieteen saralla hän on kuitenkin neroKaikki hauskuus ei suinkaan jää Haddockin rähjäämisiin ja Tuhatkaunon väärinymmärryksiin. Dupont ja Dupond ovat keskenään aivan toisiltaan näyttävä poliisietsiväpari, jotka ovat kerrassaan hulvattomia hahmoja. He eivät saa mitään tehtyä oikein ja varkaille on lasten leikkiä päästä heiltä pakoon. He roikkuvat mukana samoissa jutuissa kuin Tintti - mutta tietenkin monta askelta jäljessä. Virallisen näköiset miekkoset osaavat myös valepukeutumisen jalon taidon - tai ehkä pikemminkin sen miten joukosta erotutaan.
Tintti albumeissa on hyvin selkeä piirrostyyli, mutta makuuni se on liiankin yksinkertainen ja siihen tylsistyy nopeasti. Asterixeissa on esimerkiksi paljon elävämpi viiva ja mehukkaammat värit. Minun silmiäni hivelee enemmän semmoinen piirrostyyli.

Tarinatkin toistavat itseään albumi albumin perään. Juoni säilyy samankaltaisena, mutta henkilöt vain vaihtuu. Saman kaavan mukaan mennään. Huumori on kuitenkin hyvää ja kaikki sähellykset tervetulleita.

Tintti Neuvostojen maassa -albumin erilaista kuvitusta

Tintin seikkailut -sarjakuvat (24 kpl)

Tintti Neuvostojen maassa 
Tintti Afrikassa
Tintti Amerikassa
Faaraon sikarit
Sininen lootus
Särkynyt korva
Mustan saaren salaisuus
Kuningas Ottokarin valtikka
Kultasaksinen rapu

Salaperäinen tähti
Yksisarvisen salaisuus
Rakham Punaisen aarre
Seitsemän kristallipalloa
Auringon temppeli
Mustan kullan maa
Päämääränä kuu
Tintti kuun kamaralla
Tuhatkaunon tapaus
Seikkailu Punaisella merellä
Tintti Tiibetissä
Castafioren korut
Lento 714
Tintti ja Picarot
Tintti ja aakkostaide
Tähtiä:


Yksisarvisen salaisuus -elokuva


Katsoin myös Rakham Punaisen aarre ja Yksisarvisen salaisuus -albumeihin perustuvan animaatioelokuvan vuodelta 2011. Yksisarvisen salaisuuden on ohjannut Steven Spielberg ja ääninä on ainakin Jamie Bell, Andy Serkis ja Daniel Craig.

Siinä Tintti ja kapteeni Haddock tapaavat ensimmäistä kertaa Haddockin omistamassa laivassa. Viholliset kannoillaan Tintti pakenee Haddockin kanssa kohti hurjaa seikkailua, josta ei vauhtia tai toimintaa puutu. Runsaalla kädellä noita tappelukohtauksia tuntuikin olevan.

Kyllä tätä elokuvaa katsoi mielummin kuin luki noita itseään toistavia albumeja.


Tähtiä: ★½


4 kommenttia:

 1. En ole lukenut Tinttejä aikoihin, joten tuoreimmat Tintti-muistoni ovat juuri tuosta leffasta. Siitä tykkäsin, taisin käydä ihan teatterissa katsomassa. Näyttävän näköistä jälkeä.

  VastaaPoista
 2. Luin Tinttejä ja Asterixejä aina joululomaisin lapsena, kun meille jäi loma-aikaan kissavahdin rooli ja kissatalossa oli koko sarja molemmista. Olen lukenut ne siis läpi useana vuonna. Tänä vuonna taitaa olla oma poikani, joka lukee kirjat. OStin kirjaston poistoista kasan Tinttejä ja Asterixejä, tällä hetkellä asterixit ovat kovasti suosiossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin varsinkin Asterixit ovat tuttuja jo lapsuudesta, mutta sen jälkeen ne jäivätkin kokonaan unholaan, kunnes joku kerta muistin niidenkin olemassaolon ja luin koko sarjan uudelleen :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...