9.3.2016

Lumikki - sadusta valkokankaalle


Grimmin veljekset - Lumikki
Lumikki on varmasti yksi tunnetuimmista Grimmin saduista, joten juonta tuskin tarvitsee hirveästi läpi käydä. Kaikkien ainakin pitäisi tietää Lumikki, kääpiöt, noita, myrkytetty omena, metsästäjä... Nämä alkuperäiset Grimmin sadut (joka lukemani Lumikkikin on) ovat tunnetusti paljon raaempia  kuin lapsia varten tehdyt silotellut versiot. Lumikissa ei mitään niin hirveän erikoista ollut, ilkeä äitipuoli tosin joutui lopussa tanssimaan tulikuumissa rautakengissä kunnes kuoli.

Muutama muukin ero toki löytyy Disneyn Lumikkiin on verrattuna, kuten se että noita onnistui vasta kolmannella yrittämällä tappaa Lumikin, elokuvassa ensiyrittämä riitti. Hyvät sadut eivät vanhene ja etenkin yli 200 vuotta sitten kirjoitetut Grimmin sadut ovat säilyneet melko ajankohtaisina edelleen!

Elokuvaversioita tästä klassikkosadusta tietenkin löytyy vino pino, mutta tähän postaukseen valikoin mukaan vain kaksi: leppoisa (tai miten sen nyt ottaa) kaikkien tuntema Disneyn Lumikki ja seitsemän kääpiötä sekä kauhuun kallistuva versio Snow White: A Tale of Terror.


Lumikki ja seitsemän kääpiötä
Lumikki on Disneyn ensimmäinen pitkä värillinen piirretty, jonka kohdalla jälleen totesin, että lastenleffat ovat oikeasti välillä aika pelottavia. Ne ovat edelleen sykähdyttäviä, niin miten sitä varsinkin lapsena oikein näitä uskalsi katsoa? Muistatte varmaan sykettä nostattavan juoksun pimeässä metsässä, jossa puut kurottautuivat Lumikin perään yrittäen tarttua kiinni sekä äitipuolen muodonmuutoksen noidaksi. Hurjaa.

Kääpiöt saivat nimensä vasta tässä elokuvassa. Sadussa äitipuoli käskee metsästäjää tuomaan tytön keuhkot ja maksan, mutta Disneyn versiossa ne ovat muuttuneet sydämeksi, ehkä parempi niin. Lumikki on kyllä heittämällä parhaita Disneyn piirrettyjä!


Snow White: A Tale of Terror
Jos ei niin höttöisistä ja turhan lempeistä elokuvista pidä, niin Snow White (Lumikki mustassa metsässä) on oiva valinta. Sen tummanpuhuva kuvaustyyli palaa jo lähemmäs Grimmin sadun Lumikin tunnelmaan, vaikka on sanomatta selvää, että vapauksia alkuperäisversioon on otettu. Kääpiöt ovat muuttuneet lainsuojattomiksi - eivätkä kaikki henkilöt selviä seikkailusta hengissä.

Sigourney Weaver on aivan huippu ilkeän äitipuolen roolissaan. Hänessä on jo luonnostaan jotain järkkymätöntä ja läpitunkevaa. Hyvänä kontrastina (minulle ennestään tuntematon) suloinen Monica Keena Lumikkina, mutta hänessä on myös potkua, mikään hiljainen hiirulainen ei ole kyseessä. Pidin että Lumikissa oli voimaa ja tahtoa.

Tämä synkkä kauhuversio ihastutti ja siitä oli tehty sopivan erilainen säilyttäen kuitenkin sadun tärkeät elementit.
_______

Grimmin sadut - Lumikki
(Kinder- und Hausmärchen, 1812)
Tammi, 2012
Omasta hyllystä
Tähtiä:

Lumikki ja seitsemän kääpiötä
(Snow White and the Seven Dwarfs)
Disney, 1937
Animaatio / Perhe / Fantasia
Ohjaaja: mm. William Cottrell
Ääninäyttelijät: Adriana Caselotti, Harry Stockwell, Lucille La Verne
Tähtiä:  

Snow White: A Tale of Terror
Fantasia / Kauhu, 1997
Ohjaaja: Michael Cohn
Näyttelijät: Sigourney Weaver, Sam Neill, Gill Bellows, Monica Keena
Tähtiä:

2 kommenttia:

  1. Oijoi. Mulla oli varhaisteininä veehooässällä tuo Lumikki mustassa metsässä. Olin jo unohtanut kyseisen leffan! Sigourney Weaver on kyllä loistava siinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä näin tuon vasta ensimmästä kertaa, mutta tuskin viimeistä :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...