30.3.2016

Sarah Winman - Merenneidon vuosi


"Siinä hän seisoi tienposkessa ja odotti, vanhana jo."
kirjan alku

Tämä on ensimmäinen Sarah Winmanilta lukemani kirja ja sen lukemisen aikana hommasin itseasiassa hyllyyni Kani nimeltä jumalan. Sen verran paljon vaikutuin tästä Merenneidon vuodesta, ettei tämä todellakaan jää tähän.

Marvellous Ways on asunut melkein koko pitkän ikänsä syrjäisessä joenpoukamassa Cornwallissa. Viime aikoina hänestä on tuntunut, että meri on jälleen kerran tuomassa hänelle jotakin. Ja niin tapahtuu: kuolevalle miehelle annettu lupaus kuljettaa Marvellousin poukamaan Draken, nuoren sotilaan, jonka on vaikea saada elämästä kiinni toisen maailmansodan kauhujen jälkeen. Takakansi

"Monta vuotta sitten vanha mummoni kertoi minulle tarinan merenneidosta, Missy sanoi. Mummon äiti oli nähnyt tuolla joessa merenneidon. Tai merenneidoksi sitä kutsuttiin. Ei se ehkä ollut oikea, mutta mistä sen tietää. --"

Merenneidon vuosi kertoo Marvellousista, Drakesta ja loppupuolella myös Rauhasta, jotka kaikki kaipaavat jotain. He ovat yksin, mutta haluavat palavasti elää. Yksi kaipaa rakastaan, toinen nuolee sodan tekemiä haavoja tietämättä päämääräänsä. Ainoa suunnannäyttäjä on taskussa oleva kuolleen miehen kirje. Kolmas etsii omaa, salaista ainesosaansa.

Kirjassa on utuinen ja viipyilevä tunnelma. Sen on sanottu olevan aikuistensatu, mutta omaan korvaan maaginen tarina kuulostaa paremmalta, sillä tuo maagisuus on vahvasti kietoutunut kirjan sivuihin, eikä siitä haihdu. Paljon on kaikenlaista ihmeteltävää ja on monia asioita, jotka eivät edes tunnu olevan lähtöisin tästä maailmasta. Winmanin lievästi vaaleanpunaisten lasien kautta lukija näkee maailman ihmeellisenä paikkana, jota tarkkaan tutkimalla voit vaikka kuulla meritähtien huokailut.

Sisällöltään tarina on runsas ja se hyppii iloisesti sinne tänne, mutta perässä pysyminen ei ole hankalaa, jos ajatuksella lukee. Mieli ainakin pysyi virkeänä.
_______

Sarah Winman - Merenneidon vuosi
(The Year of Marvellous Ways, 2015)
Tammi, 2016
Kannen suunnittelu: Eevaliina Rusanen
Kirjastosta lainattu
Tähtiä: ½

2 kommenttia:

  1. Ihana kuulla, että tykkäsit tästä ja että Kanikin odottaa jo hyllyssä :) Alussa pelkäsin, että Merenneidon vuosi ei olekaan hyvä, mutta kyllä se vain oli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se mukava tietää, että hyllyssä ainakin joku hyvä kirja pitäisi olla (kopkop) :D Erikoinen, mutta hieno tosiaan.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...