14.4.2020

Lukeako vai eikö lukea?

Ennen muuttoa omistin useita satoja kirjoja kolmessa eri kirjahyllyssä, mutta nyt uudessa asunnossa hyllytilaa on olematon määrä, joten on sanomattakin selvää, että suurimman osan joudun luovuttamaan eteenpäin. Ensimmäisenä hyllystä lähtivät klassikkoasemassa olevat kirjat, joista en edes kauheasti välittänyt, mutta jotka nähtävästi juurikin klassikkostatuksensa takia olivat sinne saaneet jäädä. Seuraavana uuden kodin saivat kirjat, jotka ovat ihan hyviä, mutta eivät lopulta mitään unohtumattomia.

Lopuksi lähtivät kirjat, joista tiedän etten niitä tule lukemaan ainakaan parin seuraavan vuoden aikana ja tuskin edes senkään jälkeen. Tällä hetkellä olen siis säästänyt ainostaan ne kaikista rakkaimmat kirjat, joista en voi millään erota ja sitten kirjat, joita en ole lukenut, mutta ehdottomasti haluan!

Ja sitten on noin parikymmentä kirjaa, joiden kohtalosta en ole osannut edelleenkään päättää. Näiden kohdalla soudan ja huopaan. Toisaalta kiinnostaa, mutta jokin pidättelee. Olen pohtinut sitäkin, että haluanko säästää kirjat vai lainata ne sitten jos ja kun lukutarve tulee. Mielipiteitä saa heitellä kehiin! Mikä kirja on napannut ja mikä ei niinkään?

Alla lueteltuna nuo kirjat:

 • Sodassa ja rakkaudessa Chris Cleave
 • Odininlapsi Siri Pettersen
 • Annan sinulle maan Chufo Llórens 
 • Näpit irti Jennifer Mathieu
 • Olimme ihan suunniltamme Karen Joy Fowler
 • Sillanrakentajat Jan Guillou
 • Vieraan lapsi Alan Hollinghurst
 • Sisareni, rakkaani Joyce Carol Oates


 • Hotelli Panama Jamie Ford
 • Kafka rannalla Haruki Murakami
 • Hiljainen tyttö Peter Hoeg
 • Talvinen tarina Mark Helprin
 • Surunhauras, lasinterävä Siiri Enoranta
 • Hiljaisuus soi h-mollissa Mari Strachan
 • Kauneus on kirous Eka Kurniawan
 • Akhilleen laulu Madeline MillerLukeako vai eikö?16 kommenttia:

 1. No tottakai kannattaa lukea. Voisin lukea nämä kaikki. Olen lukenut Olimme ihan suunniltamme ja Sisareni, rakkaani. Tykkäsin kummastakin ja blogista löytyy esittelyt. Surunhauras, lasinterävä oli aivan mahtava kirja.
  Omasta hyllystä löytyy Kauneus on kirous. Luen sen jossakin vaiheessa. Hotelli Panaman kansikuva on ihana, joten olisin siitä kovasti kiinnostunut, ja lukisin kansilehden ja eka sivun ihan varmistaakseni, että luenko kirjan vai en. Sama juttu tuolla Talvisella tarinalla, jonka voisin jättää ensi talveksi.

  Lukuiloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän etukäteen ajattelinkin saavani tämän kaltaisia vastauksia muilta kirjaintoilijoilta:D Jostain syystä olen vain epäröinyt näiden kohdella, mutta lukemallahan se selviää.

   Kiitos samoin:)

   Poista
 2. Heti kun kävin listasi läpi, totesin että onpas hyviä kirjoja. Kaikki lukemisen arvoisia, vaikkakaan itse en ole lukenut noista kuin tuon Sisareni, rakkaani. Monta tosi kiinnostavaa kirjaa, esim Sodassa ja rakkaudessa sekä Hotelli Panama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta kiinnostaa, toisaalta suhtaudun varauksella. Moni noista on pitkään pyörinyt lukulistalla, joten ansaitsisivat senkin takia tilaisuuden.

   Poista
 3. Kannattaa lukea:
  - Odininlapsi -> Palautti kadoksissa olleen haluni lukea ja nauttia korkeafantasiaa. Tässä on tosi kiinnostava maailma ja täyteläiset hahmot. Ahmittavaa luettavaa! 4/5
  - Näpit irti! -> Ei aivan yhtä hyvää feminististä pohdintaa kuin Holly Bournen Mitä tytön täytyy tehdä? -romaanissa, mutta silti herättelee ajatuksia. 3½
  - Hiljaisuus soi h-mollissa -> Luin tämän jo muinoin vuonna 2011, muutama kuukausi blogin aloittamisesta. Pidin tästä todella paljon ja on niitä harvoja, joille olen antanut 5/5.

  En suosittele:
  - Olimme ihan suunniltamme -> Oli minulle kauhea pettymys ja salaperäinen juonenkäännekin jäi vain pikkunäppäräksi. Moni on kyllä tykännyt, mutta minulle ei kolahtanut. Tosin tartuin tähän, koska oli hyllytetty scifiin, mikä varmaan on omiaan vääristämään odotuksia vs. todellisuus, koska ei ole scifiä. 2/5
  - Surunhauras, lasinterävä -> Luin melko pian Nokkosvallankumouksen jälkeen, eikä päässyt samalle vaikuttavuuden tasolle. Ihan ok, mutta se jokin jää puuttumaan, joka löytyy esim. Tuhatkuolevan kirouksesta. 3/5

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rehellisestä kommentista Niina:)

   -Odinin lapsi on tosi kehuttu täällä blogistaniassa, mutta fantasia on välillä tökkinyt, niin ehkä siksi en ole vielä itse kokeillut.
   -Nyt alkoi Hiljaisuus soi h-mollissa kiinnostelemaan:)

   Poista
 4. Olen itse lukenut näistä vain Hotelli Panaman josta pidin todella paljon! Jos haluat vilaista, niin juttua kirjoitin tänne:
  https://kirjanjostoisenkin.blogspot.com/2014/02/jamie-ford-hotelli-panama.html

  Kaivoin googlesta lisätietoja ja liitin pari kuvaakin tuonne juttuuni. Kirjassahan on siis tositausta amerikanjapanilaisten keräämisestä turvaleireille Pearl Harborin iskun jälkeen ja minulle se oli kiinnostava aihe josta halusin kuulla lisää kaunokirjallisessa muodossa :) On siinä paljon muutakin kuten amerikankiinalaisena oleminen noihin aikoihin sekä Henryn ja Keikon rakkaustarina.

  Noista muista mulla on lukulistalla ainakin Vieraan lapsi. Lainasin sen kerran jo kirjastostakin, mutta silloin oli liikaa luettavaa ja se karsiutui vielä pois ja sittemmin olen unohtanut sen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hotelli Panama pääsi itseasiassa pari kesää sitten lomamatkalle asti mukaan ja kirjakuvankin ehdin siitä ottaa, mutta en ehtinyt sitä ikinä aloittaa.

   Poista
 5. Vieraan lapsesta tykkäsin tosi paljon, ja myös Odininlapsi ja Hiljaisuus soi h-mollissa oli hyvä. Talvinen tarina oli tavallaan kiinnostava, mutta no, aika erikoinen kirja - kannattaa toki kokeilla. Annan sinulle maan jäi minulla kesken, mutta en oikein olekaan historiallisten romaanien ystävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä olen vähän kallistunut juurikin Odininlapsen ja Hiljaisuus soi h-mollissa -kirjojen kannalle - varsinkin kun täällä kommenteissa niitä tullaan kehumaan:D

   Poista
 6. En ole lukeut näistä mitään, eli sen perusteella en voi suositella. Mutta kyllähän noihin kannattaa tutustua, pääseehään niistä sitten eroon, jos ei iskekään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin noin, pitää vaan kokeilla aloittaa niin aika pian se selviää, että kannattiko:D

   Poista
 7. On kyllä hyvä kattaus kirjoja! Itselleni erityisesti Annan sinulle maan, Sisareni rakkaani sekä Hotelli Panama ovat tehneet vaikutukset. Akhilleen laulu oli myös ihan mukava lukukokemus, mutta en tiedä tulenko lukemaan sitä uudestaan. Lukuiloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noista kirjoista Annan sinulle maan pelottaa ehkä kaikkein eniten. En täysin vakuuttunut, että se on minun tyyliseni ja se on kaikenlisäksi niin paksu, mutta katsotaan;)
   Samoin sinulle!

   Poista
 8. Odininlapsi jatko-osineen oli niin upea, että tilasin ne juuri omaan (pursuilevaan) kotikirjastoon uusintalukua odottamaan.

  VastaaPoista
 9. Se on ihanaa, kun innostuu paljon jostain sarjasta:) Riittää lukemista vähän pidemmäksi aikaa.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...