18.3.2016

Alan Bradley - Filminauha kohtalon käsissä


"Kylmänkosteat usvakiehkurat nousivat jään 
ylle kuin ruumiista irronneet levottomat henget."
kirjan alku

Ilmestymisestään lähtien Flavia de Luce -dekkarisarja on kohonnut lemppareihini, joten olen iloinen että suomennostahti on ollut mukavan nopeaa. Kirja on myös muuten aika hauskan kokoinen; pehmeäkantinen, mutta hieman pokkaria isompi. Filminauha kohtalon käsissä on sarjassaan neljäs osa ja henkilöinä vanhat tutut (aina mukava palata heidän sarkastiseen seuraan) sekä tietenkin uusia hahmoja löytyy.

Joulu lähestyy, ja mestarimyrkyttäjä Flavia valmistautuu juhlaan omalla tavallaan, keittelemällä laboratoriossaan lientä, jonka avulla hän aikoo pyydystää itsensä joulupukin.
Joulun alla Flavian kotikartanoon saapuu elokuvan kuvausryhmä, jolle Flavian isä on perheen rahavaikeuksien takia antanut luvan kuvata heidän kotonaan. Filmiryhmän mukana saapuu myös kuuluisa näyttelijätär Phyllis Wyvern.

Samalla kun sankka lumituisku yllättää Bishop’s Laceyn kylän, kaikki kyläläiset kokoontuvat kartanoon katsomaan suuren filmitähden esiintymistä. Kukaan heistä ei kuitenkaan ole valmistautunut illan dramaattiseen päätösnumeroon: yön pimeydessä yksi paikalla olleista löytyy murhattuna. Kun lumimyrsky yltyy ja epäiltyjen määrä kasvaa, Flavian on löydettävä kartanon varjoissa piileskelevä tappaja. Takakansi

Flavia on mahtava hahmo: erittäin omatoiminen ja ehkä myös hieman nenäkäs. "En kertonut tätä komisariolle. Hän saisi selvittää edes osan asioista itse." Tässä pikku kemistissä on lisäksi salapoliisin vikaa, eivätkä poliisitkaan voi estää Flavian osallistumista tapauksen selvittämiseen - jos he edes siitä ovat tietoisia. Syyllisten joukko on tarpeeksi iso, sillä elokuvaväen kotiutuessa kartanoon epäiltyjä riittää. Sen sijaan, että syyllistä olisin kauheasti alkanut arvailemaan, ihastelin Alan Bradleyn kirjoittamisen taikaa. Nämä humoristissävytteiset kirjat vetävät varmasti lukijoita ja erityisesti niitä kaivattuja lapsia ja nuoria.

Jokaisessa sarjan osassa on ollut jotain uutta ja lisää menneisyydestä paljastunut, vähän ärsyttävänkin hitaasti, niin että pakko seuraavakin osa aina lukea!
_______

Alan Bradley - Filminauha kohtalon käsissä
(I Am Half-Sick of Shadows, 2011)
Bazar, 2016
Kirjastosta lainattu
Tähtiä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...