6.11.2016

Shaun Tan - The Red Tree


Sometimes the day begins
with nothing to look forward to.

Parasta ikinä mitä tiedän on Shaun Tanin The Red Tree. Sain tämän loppukesästä ja olen siitä lähtien lukenut tätä kuvakirjaa yhä uudelleen ja uudelleen ja uudelleen. Ja huom! minä kutsuisin The Red Tree -kirjaa enemminkin aikuisten kuvakirjaksi, siinä on niin paljon syvyyttä ja sanomaa, että lapsi ei varmasti kaikkea tajua. Etäisten esikaupunkien asioista lähtien olen ollut rakastunut Shaun Tanin tuotantoon (johon on muuten vaikea päästä käsiksi ellei sitten tilaa ulkomailta). Minulla on nyt pakkomielle saada hänen koko tuotantonsa hyppysiini ja rakastua kirjallisuuteen ja kuviin yhä uudelleen.


Kirja kertoo päivistä tai kausista, jolloin mikään ei tunnu kivalta tai odottamisen arvoiselta. Ehkä vähän masentaakin. Asiat tuntuvat vain pahenevan, eikä kukaan ymmärrä. Odotat pitkään jotain hyvää tapahtuvan, mutta sen sijaan kaikki ongelmat lysähtää kerralla päälle. Et tiedä mitä pitäisi tehdä tai kuka sinusta on tarkoitus tulla. Mutta sitten huomaat toivon välähdyksen. Hurjan koskettavaa oli tarkkasilmäisenä lukijana huomata tuon toivoa symboloivan motiivin kulkevan koko ajan pikkutytön mukana kuvissa.

Tuntuu, että niin moni ihminen voisi löytää tästä itselleen lohtua ja rohkaisua, sillä kirjan tapahtumat voi heijastaa monenlaisiin elämäntilanteisiin. Huonot päivät eivät kestä ikuisesti ja hyvääkin on edessä, vaikka sen odottaminen tuntuu loputtomalta.


Shaun Tan on mestarillinen kuvittaja. Hänellä on niin omalaatuinen ja kiehtova tapa lähestyä kuvittamista, sillä hänen kirjoissa tapahtuu absurdeja ja outoja asioita, mutta silti niin tunnistettavia tunteita. Hän ei tee itsestäänselviä ratkaisuja. Hän ei laita tummia pilviä taivaalle ja salamoita leiskumaan. Shaun Tan tekee suu ammollaan olevan kalan. Nerokasta. Hän on myös saanut vangittua huonojen päivien epätoivoisuuden ja juurikin nuo kuvitteelliset tummat pilvet pään päällä. Tekstiosuutta sen sijaan on vain yksi lause sivulla ja se riittää, kaikki oleellinen on kuvissa. Hauska pikku detail: yhdessä kuvista on suomea mukana, vaikka tekijä itse on australialainen. Shaun Tanin vaimo on suomalainen, joten tämä selittänee asian.

The Red Tree on hienoin kuvakirja mitä olen ikinä lukenut. Se on hienoin kirja mitä olen ikinä lukenut. Koskettava ja hauras.

_______


Shaun Tan - The Red Tree
(Lothian, 2001)
Omasta hyllystä 

Muita postauksia
Shaun Tan: Etäisten esikaupunkien asioita

6 kommenttia:

  1. Tällaisessa on parasta se, miten ajatukset lähtee liikkeelle. Lukija kokee sen aina omalla tavallaan. Ihana, luovuutta ruokkiva. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvin sanottu Marika, kuvatkaan eivät ole liian alleviivaavia, joten sekin mahdollistaa erilaiset tulkinnat. Tässä on niin paljon kaikkea hyvää ♥

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...