17.11.2016

Julian Fellowes - Belgravia


"Usein kuulee väitettävän, että menneisyys 
on vieras maa, jossa asiat tehdään toisin."
kirjan alku

Sitä on tuotu paljon esiin, että Belgravian kirjoittaja Julian Fellowes on tv-sarja Downton Abbeyn tekijä, mutta sen voi suosiolla heittää mielestä pois heti alkuunsa. Olen Downton Abbeyn kaudet nähnyt ja pitänyt niistä enemmän kuin kovasti, mutta suhtaudun pessimistisesti jonkun muun (oli se sitten tv-sarja tai elokuva) ansioilla ratsastamiseen. Belgravian upeita kansia en voinut vastustaa sekä 1840-luvun Lontoon seurapiirejä.

Aatelissukuun kuuluva nuori Edmund on rakastunut nousukasperheen kauniiseen tyttäreen Sophiaan. Edmund järjestää Sophialle kutsun tanssiaisiin, mutta juhlat keskeytyvät, kun nuoret miehet joutuvat lähtemään taisteluun Waterloon kentille. Sophian ja Edmundin traagisesti päättynyt rakkaus ravistelee vielä vuosikymmeniä myöhemmin Lontoon uutta, yläluokkaista korttelia Belgraviaa, ja kahden perheenkohtalot kietoutuvat yllättävällä tavalla toisiinsa. Takakansi


Belgravia on kevyt ja harmiton lukuromaani, joka onnistuu viihdyttämään, mutta mitään sen syvällisempää ei kannata odottaa. Romantiikan odottaminen on sallittu. Hahmoista en saanut otetta. He jäivät etäisiksi kuin kangastukset autiomaassa sekä aika yksiulotteisiksi. Odotin saavani kuvauksia sekä yläkerran että alakerran väestä, mutta palvelusväen osuudet olivat pelkkää pintaraapaisua, tuntuu että heidät oli keksitty vain täyttämään jokin tietty tehtävä kirjan juonen kannalta.

Onnellisten loppujen ystävä saa tästä hyvän lukuelämyksen, sillä kirjassa on sadunkaltainen onnellinen loppu, jossa huonot ihmiset saavat ansionsa mukaan ja hyviksiä odottaa ruusuinen hattaraloppu. Sitä osasin heti alkuunsa odottaa. Ja anteeksi jos spoilaan, mutta "suuri salaisuus" ei mikään niin maailmaa mullistava ollut ja lukija sai tietää siitä aika alussa tarinaa. Silti tämän kaiken negatiivisuudenkin jälkeen voin sanoa, että viihdyin jokseenkin hyvin luokkayhteiskuntien kuvausten parissa ja voisin kuvitella lukevani Fellowesilta lisää.

_______


Julian Fellowes - Belgravia
(Belgravia, 2016)
Otava, 2016
Arvostelukappale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...