26.11.2016

Jane Smiley - Sydänmailla


Kuudenkymmenen mailin tuntinopeudella meidän maatilamme 
sivuitse ajoi minuutissa kantatie 686:ta pitkin, joka kulki 
pohjoiseen Cabot Street Roadin tienhaaraan.
kirjan alku

Jane Smileyn Sydänmailla vaikutti etukäteen hyvinkin mielenkiintoiselta ja onhan kirja vielä saanut 90-luvulla Pulitzer-palkinnon. Ikääntynyt ja pahansuopa iowalainen Larry Cookie omistaa tuottavan maatilan ja päättää ennalta-arvaamatta jakaa maatilan kolmen tyttärensä kesken. Nuorin tytöistä, muualla asuva Caroline, ei halua osuuttaan. Suutuspäissään Larry katkaisee välinsä häneen ja tästä alkaa perheen alamäki. Larry nimittäin nostaa oikeusjutun, ei Carolinea vastaan, vaan toisia tyttäriään, joiden sanoo vieneen maatilan häneltä.

Larryn vanhimmat tyttäret Rose ja Ginny asuvat miestensä kanssa isän maatilalla. Rose on syöpää sairastanut, ailahtelevan miehensä ja kahden tyttären kanssa asuva päättäväinen ja hiukan itsekeskeinenkin henkilö. Perheen välirikonkin aikana on tärkeää säilyttää maatilan puhtoinen julkisuvu. Perheen sisällä oleva epäsopu on saatava näyttämään mitättömältä ja naapurinkin ojentaa sisaruksia kertomalla, että näiden tulisi olla kiitollisuudenvelassa, koska isä onnistunut tekemään maatilasta piirikunnan parhaan. Lujat perhesiteet painavat vaakakupissa paljon, vaikka kauheuksia tyttärien lapsuudesta muistuu vihdoin mieleen.


Ginny on elänyt elämäänsä sen suurempia ajattelematta omia haaveita tai toiveitaan ja näkee nyt kaiken uusin silmin. Kirjassa käydään läpi kaikenlaista mahdollista kuten insesti, murhan suunnittelu, vanhuus, pettäminen, lapsettomuus, keskenmeno, perintöriita.., mutta silti kirja onnistuu olemaan hyvinkin tasaisesti etenevä mitä tulee draaman kaareen. Ei nousuja, ei laskuja. Luulin insestin olevan suuremmassakin roolissa draamaa ja päähenkilön sisäistä kasvua aiheuttamassa, mutta aihe ohitettiin hyvin pikaisesti ja jopa pinnallisesti.

Sydänmailla etenee verkkaisella tahdilla ja raflaavasti sanottuna se on masentava romaani masentavien ihmisten elämästä. Kirja pohjautuu löyhästi William Shakespearen Kuningas Leariin, jota tietoa vasten lukeminen ja kirjan tutkaileminen oli hiukan kiinnostavampaa. Kirjasta on tehty samanniminen elokuva, jossa näyttelee ainakin Michelle Pfeiffer.

VINKKI
Parempaa maatilaperhedraamaa etsiessäsi suosittelen tutustumaan Anne B. Ragden Berliininpoppelit-trilogiaan. Huippuhyvä!
_______

½
Jane Smiley - Sydänmailla
(A Thousand Acres, 1991)
Otava, 1997
Omasta hyllystä

2 kommenttia:

  1. Olenpa tainnut katsoa elokuvan, kun alkoi tuntua niin tutulta tuo kirjan juoni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä näyttelijöitä siinä näyttäisi ainakin olevan, mutta tämän kirjan lukemisen jälkeen kiinnostukseni elokuvaa kohtaan lopahti.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...