13.11.2016

Lastenkirjoja vuodelta 2016


Näin loppuvuodesta sain viimein aikaiseksi lukea lastenkirjauutuuksia tältä vuodelta ja voi että mihin ihanuuksiin törmäsin! Kirjoja on sen verran paljon, että päätin jakaa ne kahteen postaukseen. Ei liikaa makeaa mahan täydeltä. Näissä kolmessakin on jo niin paljon ihasteltavaa ja nähtävää.


Minä, Muru ja metsä

Äiti rakastaa mökkeilyä. 
Hän rakastaa merta. 
Hän rakastaa tuulta. 
Hän rakastaa metsää. 
”Huomenna voit rakentaa majan!” äiti sanoo. 

Minä en sano mitään. Sillä minä pelkään. Pelkään merta. Pelkään tuulta. Pelkään metsää. Mökillä käydään metsäpissalla. Olen pidätellyt tosi pitkään.

Metsä on täynnä mönkijöitä ja merkillistä elämää. Pikku ihmisen ensiaskeleet ovat haparoivia mutta käyvät yhä varmemmiksi. Metsän kanssa voi ystävystyä. Takakansi

Ihastuin välittömästi jo kirjan tunnelmalliseen kanteen ja sen fonttiin. Sisältö pistää vielä paremmaksi. Lena Frölander-Ulfin tummat, ilmaisuvoimaiset kuvat imaisevat sisäänsä ja metsässä seikkailu kuvataan kertojan silmin, joten lukija hyppää ikään kuin hänen housuihinsa kokemaan kaiken saman: näkemään puut hämärässä ja oksien välissä kiiluvat silmät. Törmätään vuoripeikkoon ja itkevään näkkiin. Luulenpa, että aika moni kuitenkin pelkää tai ainakin jännittää pimeää metsää. Ihana Muru talsii päähenkilömme mukana.

Minä, Muru ja metsä on Finlandia Junior -palkintoehdokas ja minun mielestäni ehdoton voittaja! Upeaa, laadukasta työtä!


______________________________________________


Piki

Piki on innoissaan. Se oli menossa ensi kertaa metsään, jonne muut lasten olivat rakentaneet majan. Piki oli pukeutunut Salamasankarin asuun. Salamasankari oli kaikkein nopein ja rohkein. Mutta miten kävikään? Uudet kaverit eivät ottaneetkaan Pikiä mukaan, vaan läimäyttivät oven kiinni sen nenän edessä.

Onneksi on Iso, jolla on lämmin syli. Ison rauhoittavat sanat lohduttavat murheellista pikkuolentoa. Yhdessä Ison kanssa Piki miettii, miten päästä leikkeihin mukaan ja millainen on hyvä kaveri. Pikikin löytää lopulta oman ystävän Lumin. Takakansi

Piki on kirja kiusaamisesta ja ystävyydestä. Varsinkin aikuisilla on velvollisuus puuttua kiusaamiseen, eikä jättää lasta selviytymään yksin. Pikillä on ihana Iso, joka auttaa häntä ongelmassaan ja lopulta kaikki päättyy hyvin.

Piki on myös ansaitusti Finlandia Junior -ehdokas. Katri Kirkkopellon pari vuotta takaperin ilmestynyt Molli oli sekin aivan huikea teos, johon varauksetta rakastuin. Odotan jo nyt mitä Kirkkopelto meille seuraavaksi loihtii.


______________________________________________


Siri ja vedenpaisumus

Pitää leikkiä sisällä, sillä ulkona sataa. Entä kun sisälläkin syntyy vedenpaisumus? Ensin piirretään Kyöpelinvuoren kartta, sitten rakennetaan vuori. Vedenpaisumus voi alkaa! Sirin mielikuvitusleikissä lamput muuttuvat flamingoiksi, pehmolelut heräävät eloon, lokit lentävät ulos tapeteista ja Nakki-koirastakin tulee kuolaava merihirviö. Takakansi

Siri ja vedenpaisumus on kuin ylistyslaulu lasten rajattomalle mielikuvitukselle. Heidän kun antaa itse keksiä tekemisensä, niin siitä voi syntyä vaikka mitä! Tylsyydestä ne parhaimmat ideat syntyy. Leea Simolan digikuvitus on todella raikas ja iloinen, kuvissa on paljon yksityiskohtia ja tuttujakin esineitä. Ihastuttava kirja, joka piti selailla läpi uudemmankin kerran.

_______


Lena Frölander-Ulf - Minä, Muru ja metsä
S&S, 2016
Kirjastosta


Katri Kirkkopelto - Piki
Lasten Keskus, 2016
Kirjastosta


Leea Simola - Siri ja vedenpaisumus
Myllylahti, 2016
Kirjastosta 

Muita postauksia
Lastenkirjoja vuodelta 2015
Lastenkirjoja vuodelta 2013

11 kommenttia:

 1. Ihanan värikkäitä satukirjoja :)

  VastaaPoista
 2. Minäkin olen lukenut molemmat kuvakirjat, jotka ovat Finlandia Junior -ehdokkaina. Niistä tykkäsin enemmän Frölander-Ulfin kirjasta. Vaikka kirjan kuvitus on tumma, oli se aivan ihana. Samaan aikaan selkeä mutta kuitenkin myös kiinnostava kuvitus, jota jaksoi katsella. Ihana kirja kyllä muutenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä, Muru ja metsästä tuli ihan supersuosikkini ehkä myös sen persoonallisen ja harvinaisen tumman kuvituksen vuoksi. Tunnelma on tavoitettu tosi hyvin<3

   Poista
 3. Siri ja vedenpaisumus oli kyllä ihana kirja, sen olen näistä lukenut. <3 Piki odottaa hyllyssä ja se täytyy ihan pian lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kaikki ovat niin ihania, ettei voi muuta kuin kehua ja ihailla suomalaista jälkeä:) Oi Piki<3

   Poista
 4. Muru-kirja on upea, siinä on niin taidokas kuvitus <3.

  VastaaPoista
 5. Ihanaa näin lastenohjaajaopiskelijana törmätä myös lastenkirjoihin. Osaatko arvioida minkä ikäisille nämä kirjat sopisivat? Kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)
   Sanoisin, että 4-5v ylöspäin, mutta riippuu toki lapsesta.

   Poista
 6. Hienoja nostoja täälläkin! Piki on hyvin paljon. Enemmän kuin kirja, myös opetuksellinen pohja. Ja samalla niin upea lastenkirja <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piki on kyllä todella mahtava ja varmasti hyvä materiaali käyttää pienten lasten kanssa. Kirkkopelto on hienoja kirjoja loihtinut viime vuosina:)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...