2.11.2016

Ian Falconer - Olivia-kirjat


Tutustuin vallan mainioon Olivia-possuun muutamia vuosia sitten ensimmäisen kirjan muodossa.
Oliviahan on ihan huippu tyyppi: itsevarma ja taitava kaikessa mihin ryhtyy - ainakin omissa mielikuvissaan. Hän haaveilee ja tarttuu erittäinkin tomerasti tuumasta toiseen. Hänellä on äiti, isä ja pikkuveli Urpo, joka seurailee isosiskon tekemisiä sekä Perri-koira ja Edwin-kissa. Olivia tykkää kannella Edwiniä paikasta toiseen. Olivia tykkää myös kokeilla kaikkia punaisia vaatteitaan.

Ensimmäisessä kirjassa nimeltä Olivia esitellään tuo suloinen possu ja hänen perheensä. "Olivia on äidin mielestä maailman rakastettavin pikkupossu, vaikka innostuukin joskus ehkä vähän liikaa. Mutta minkäs teet, kun on hyvä niin monessa asiassa: tanssissa, laulussa, maalaamisessa, rakentamisessa – no, vähän joka lajissa." Erityisen hyvä Olivia on rasittamaan ihmisiä - ja joskus hän rasittuu itsekin. Päiväunille ei aina jaksaisi mennä, kun olisi niin paljon muuta kivaa tekemistä. Taidemuseoretki inspiroi Oliviaa tekemään omaa taidetta. Ei tosin sinne minne olisi pitänyt. Nukkumaanmenoaikaan tulee pientä kinaa siitä montako kirjaa luetaan. Päädytään kompromissiin eli kolmeen.

Olivia

Olivia ja kadonnneen lelun arvoituksessa Olivian on mentävä jalkapalloharjoituksiin, mutta hänen peliasunsa on ällöttävän vihreä. Äiti lupaa tehdä punaisen ja kun se on valmis, Olivia huomaa lempilelunsa kadonneen. Hän etsii sitä kaikkialta ja viimein eräänä myrskyisenä yönä hän löytää sen riekaleiksi purtuna. Ei Perri-koira tiennyt, että se on Olivian paras lelu. Illalla Olivia haluaa luettavan vain kissakirjoja, mutta pian hän kuitenkin leppyy.

Olivia pelastaa sirkuksen -kirjassa Olivia kertoo luokalleen kesälomastaan. Kuinka äiti vei hänet ja pikkuveljen sirkukseen, mutta kaikille esiintyjille olikin tullut korvatulehdus. Onneksi Olivia tiesi mitä tehdä ja hän hoiti kaikkien esitykset omin avuin. Hän oli Leijonankesyttäjä, Nuorallatanssija, Pelle Olivia, Lentävä Olivia... Hän pelasti sirkuksen. Opettaja ei tainnut tosin uskoa.

Olivia pelastaa sirkuksen

Olivia-kirjat ovat niin omaleimaisia ja uniikkeja, Ian Falconerilla on selvästi huumorin lahja. Ensimmäinen kirja on ehdoton lempparini - olenhan siitä lähtien ollut suuri Olivia-fani. Se on kivan paksu pahvikirja, jonka ääressä perheen nuorimmatkin varmasti viihtyvät. Kuvat ovat aika minimalistisia, joka luo ihan omanlaisen tunnelman ja niissä on todella vähän tekstiä. Suurimmaksi osaksi ne ovat musta-valko-punaisia ja omaa silmää ainakin miellytti tuo värien vähyys. Osia on sarjassa ilmestynyt paljon enemmän, mutta suomeksi taitaa löytyä vain nämä kolme.
_______


Ian Falconer - Olivia
(Olivia, 2000)
Karisto, 2009
Kirjastosta
Tähtiä:

Ian Falconer - Olivia ja kadonneen lelun arvoitus
(Olivia...and the missing toy, 2004)
Karisto, 2004
Kirjastosta
Tähtiä:


Ian Falconer - Olivia pelastaa sirkuksen
(Olivia Saves the Circus, 2001)
Karisto, 2002
Kirjastosta
Tähtiä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...