4.11.2016

Pasi Ilmari Jääskeläinen - Sielut kulkevat sateessa


"Kun Judit oli lapsi, hänen maailmaansa kuului Taivaassa asuva 
kaikkinäkevä ja kaikkivoipa olento, joka varjeli häntä joka hetki."
kirjan alku

Hämmennys. Kirjojen ihmeellinen maailma johdatteli taas minut ennalta-arvaamattomaan tarinaan ja kyydin saavuttua pysäkille jäin vain huuli pyöreänä pällistelemään. Onpa Pasi Ilmari Jääskeläisen kehitellyt aikamoisen kauhukuvan uskonnosta. Kukaan ei ole muuten ennen omistanut minulle kirjaa. Paitsi nyt. Jääskeläisen Sielut kulkevat sateessa -kirjan sivulla lukee: "Omistettu kirjabloggaajille - verkossa laulaville kirjallisuuden seireeneille!" Jassu-seireeni ainakin houkuttelee kummallisuuksien ja lonkeroiden ystäviä tämän kirjan pariin.

Monikansallinen kotisairaanhoitofirma F-Remedium ei paranna pelkästään asiakkaidensa fyysisiä sairauksia, vaan hoitaa myös sielua. Ateismi ja uskonnottomuus ovat sielun sairauksia, vajaatoimintoja ja ne otetaan vakavasti. Asiakkaille tarjotaan mahdollisuutta Persingeriin ja sitä kautta kohtaamaan Jumalan. Sairaanhoitaja Judit jättää taakseen homeisen työpaikkansa ja avioliittonsa ja alkaa työskennellä F-Remediumin Helsingin toimipisteellä kotisairaanhoitajana lapsuuden aikaisen ystävänsä Martan värväämänä. Palkka on paljon parempaa, mutta erikoiseen työhön ja sen vaatimuksiin on sopeuduttava.

Judit saa asiakkaakseen kuuluisan ateistien kuninkaan Leo Moreaun, jonka jalkan haavaa hänen on tarkoitus hoitaa. Samalla Juditin pitää yrittää päästä käsiksi firman tavoittelemiin tärkeisiin todistuaineisiin. Harmi vain ettei hän itsekään tiedä mitä etsii. Töiden lisäksi Juditin pitäisi tehdä palvelus Martalle ja saada 8-vuotias kuolemansairas kummipoika Mauri uskomaan Taivaaseen. Pikku ateisti on lukenut Moreaun opuksen, eikä usko kuoleman jälkeiseen elämään. Toisinaan Mauri saa puheluita Taivaan asukilta.

"Mutta eikö niin, ettei Jumalaa oikeastikaan ole. Ei sitä kilttiä olentoa, 
jota sanotaan Taivaan Isäksi. On vain se Taivaassa kököttävä kumma olento--"

 

Jos kaipaat pientä taustalla väreilevää jännitystä, niin siinä tapauksessa ei kannata tähän tarttua, sillä tavatonta ei ole, että jonkun kurkku revitään auki rintakehään asti. Kirja aiheuttaa inhonväristyksiä ja sen edetessä loppua kohti uidaan jo hyvin syvissä ja tummissa vesissä. Vesi onkin elementtinä kirjan tärkeimpiä ja loputon sade tuo mukanaan jotain kauheaa. Synkkä maailma pistää mielen liikkeelle ja kirjassa pohditaan onko Jumalaa olemassa ja mitä Taivaassa on? Mitään mairittelevaa kuvaa uskontonnosta tämä ei anna. Aikamoinen paketti tavaraa ja kaikkea ei oikein ymmärrä - varsinkin loppu on hyvin villi -, mutta kuten Jääskeläinen itse kirjassa kirjoittaa: "Monia asioita ei ole tarkoitettu ymmärrettäviksi vaan koettavaksi. Tai ehkä mitään ei ole tarkoitettu ymmärrettäväksi.--"
 
Välillä sivuilla on kaikkitietävän kertojan sivuhuomauksia, jotka ovat yleensä analyysejä Juditista. Hämmennyin hieman niistä, mutta selvisihän niidenkin tarkoitus lopussa. Kirjassa vilahtelee tuttuja nimiä kirjallisuudesta kuten kauhukirjailija H. P. Lovecraft. Herkullisia hahmoja olivat Moreaun huoneistosta löytyvät lukija Nomi ja Saarnaaja, joka toistelee pyhiä kirjoituksia.

Jo pelkästään todella onnistuneet kirjan kannet kertoo kaiken oleellisen ja ne kuvaavat tosi hyvin mielikuvaani kirjasta. Katso ja mieti siis tarkkaan uskallatko kohdata sivuilla vilisevät syväläiset ja vinksahtaneen maailman.

_______

★½
Pasi Ilmari Jääskeläinen - Sielut kulkevat sateessa
Atena, 2013
Päällys: Jussi Karjalainen
Kirjastosta

6 kommenttia:

 1. Itse yritin lukea tätä kirjaa ehkä parisen kuukautta sitten. Jäi kesken. Jotenkin itselle jutun juoni ei lähtenyt yhtään avautumaan. Jännä sinänsä, koska olisin voinut kuvitella että tämä kirja olisi kiinnostanut minua :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ei odotukset ja todellisuus ihan kohtaa. Oletko kokeillut lukea Jääskeläisen muuta tuotantoa? Lumikko ja yhdeksän muuta ei ollut aivan näin villi, vaikka sama tyyli onkin tunnistettavissa.

   Poista
 2. Pakko kommentoida, vaikkei tämä kirja nyt niin kiinnostakaan. Sulla on tosi kiva ulkoasu täällä blogissa, tykkään kauheasti. Jäimme seurailemaan blogiasi :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...