22.1.2017

Tove Jansson - Kuuntelija


"Gerda-täti oli viidenkymmenenviiden silloin kun se alkoi,
ja ensimmäinen muutoksen enne näkyi hänen kirjeissään.
Niistä tuli persoonattomia."
kirjan alku

Kuuntelija on Tove Janssonin novellikokoelma, joka sisältää 18 pientä novellia. Koen novellit haastavaksi kirjallisuuden muodoksi niiden lyhyiden pituuksien vuoksi. En aina ehdi päästä kiinni tarinaan, kun se jo loppuu. Janssonin ajattelin olevan turvallinen aloitus tai ainakin hänen muut aikuisille suunnatut kirjat ovat olleet lukuelämyksiä.
 
Tove Jansson katselee elämän koko asteikkoa, näkee iloista ja surullista. Hän kertoo leikkivistä lapsista, taiteilijoista työssään, naisesta jolla oli ystävänä orava ja miehestä joka ei osannut leikkiä. Hän kertoo siitä mitä me koemme nuoruudesta, palvovasta rakkaudesta, vanhenemisesta, kuolemasta. Ja yksinäisyydestä, joka voi olla yhtä alaston kuin ulkomeren luoto. -- Mutta Tove Jansson ei olisi oma itsensä ellei hän hiukan leikittelisi lukijan kustannuksella. Yhtäkkiä mikään ei ole miltä näyttää: kaupunki voi joutua lumotuksi ja huikea aavemainen takatalvi ryöpsähtää valloilleen. Takakansi

Jansson ote on myötätuntoinen ja rauhallinen. Novelleissa on elämän arkisia tapahtumia, ihmisiä elämän tuiskeessa, mutta sitten on myös muutama jännittävämpi tarina kuten Mustavalkoista, jossa kuvittajamies saa työnannoksi kauhukertomusantologian kuvittamisen. Teksti on suoraan sydämeenkäypää. Siinä hienoja ajatuksia ja joitain lauseita, joita jäin lukemaan muutaman kerran uudestaan. Nyt harmittaa, etten kirjoittanut niitä heti ylös.

Lemppareiksi nousi Kirje palvotulle - kertoo tytöstä, joka ihailee suuresti erästä mieskirjailijaa -, Lastenkutsut sekä Toinen, joka jäi jätti aivot raksuttamaan vielä joksikin aikaa. Näin jälkikäteen huomaan muistijäljen kirjasta heikentyneen huimasti, joten nappivalinta tämä ei ollut, mutta tunnelma ainakin on säilynyt mielessä.

Ps. Suomi100-välilehdeltä voit seurata kotimaisten kirjojen lukemisen edistymistä. Kaksi kotimaista viikossa pitäisi lukea, jos sataa tavoittelee ja aikataulussa ollaan, mutta saa nähdä kuinka kauan :D
_______

½
Tove Jansson - Kuuntelija
(Lyssnerskan, 1971)
Wsoy, 1972
Novellihaaste
Omasta hyllystä

10 kommenttia:

 1. Heippa! En tiedä mitä kautta tämän asian olisin voinut sanoa, mutta kuitenkin. Otatko kirjaehdotuksia lukijoilta? Oletko lukenut Salla Simukan kirjaa "Punainen kuin veri" ja muita kirjasarjan kirjoja? Jos et vielä ole, niin suosittelen lukemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukuehdotuksia otan vastaan ilomielin!
   Tuon Simukan trilogian olen lukenut (http://hh-lukija.blogspot.fi/2015/08/salla-simukka-lumikki-andersson-trilogia.html), mutta jos tulee vielä muita - etenkin kotimaisia - mieleen, niin erittäin mielelläni kuulisin. Voi nimittäin olla, että niiden osalta omat ideat loppuu jossain vaiheessa tätä vuotta kesken.
   Kiitos kovasti kommentista:)

   Poista
 2. Minulla on jäänyt Tove Janssonin tuotantoon tutustuminen jossain vaiheessa pahasti kesken, enkä ole tätäkään lukenut. Kuulostaa hyvältä ja kiinnostavalta, pitää laittaa muistiin.

  Onpa sinulla hieno uusi banneri! Hengittävä ja seesteinen. (Onko ollut jo pitkäänkin, en ole tainnut hetkeen käydä täällä kylässä...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ihan mukava fiilistelykirja, vaikka mieleni halajaakin jo muumien pariin:D

   Kiitos paljon, mukavaa jos miellyttää<3 Taisin bannerin vasta toissapäivänä vaihtaa, joten ihan ajantasalla niin sanotusti olet:)

   Poista
 3. Nyt kiinnostuin Tove Janssonista tosissani. Täytyypä tutustua hänen kirjoihinsa! Itsekin olen lukenut novelleja vähemmän, joten näistä voisi aloittaa. Yksi afrikkalainen novellikokoelma on kyllä juuri lainassa kirjastosta, mutta en ole vielä aloittanut lukemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko muuten lukenut häneltä mitään? Jos et, niin muumit on ihan parhaita ja aikuisten kirjoista suosittelen Aurinkokaupunkia, aivan ihana<3

   Poista
  2. Pitääpä muistaa tuo Aurinkokaupunki. Oikeastaan mieleen tulee Janssonilta vain tarina näkymättömästä lapsesta (jos en väärin muista...), se ainakin oli ihana.

   Poista
  3. Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia on ainakin Janssonin muumikirja ja jos siitä tykkäsit, niin varmasti pidät muistakin:) Toivotaan ainakin niin!

   Poista
 4. Oi, haluaisin niin lukea tämän! Olen Toven aikuisten kirjoista lukenut vain Kesäkirjan ja se oli nimenomaan tuota mitä kuvailit, sydämeenkäypää. Oot kyllä hurjalla tahdilla lukenut! Jos alkaa tulla kiire, niin tartu runokirjoihin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tove kyllä kirjoittaa niin ihania tekstejä, että häneltä lukisi melkein mitä tahansa! Kyllä tämä tahti tästä varmasti hidastuu, kun alkaa noita paksumpia opuksia tulla eteen. Niitä ei ihan päivässä tai parissa lukaista. Heh, runokirjat on varmaan sitten viimeinen oljenkorsi johon tartun:D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...