20.1.2017

Katharine McGee - Tuhat kerrosta: Pudotus (#1)


"Naurun ja musiikin äänet hiipuivat tuhannennessa kerroksessa,
juhlat päättyivät vähitellen, kun kaikkein riehakkaimmat
vieraat viimein kompuroivat hisseihin ja koteihinsa."
kirjan alku

Tuhat kerrosta: Pudotus on nuorten scifi-trilogian ensimmäinen osa, jossa ollaan tulevaisuuden New Yorkissa, tarkemmin sanottuna Manhattanissa, tuhatkerroksisessa superpilvenpiirtäjässä, jossa ihmiset eivät vain asu vaan käyvät siellä töissä ja koulussa. Tornista löytyy kaikki muukin tarvittava kuten kaupat, ravintolat ja puistoja. Se on siis kuin pieni kaupunki, josta ihmisten ei tarvitse poistua.

Ihmisen asumiskerros paljastaa heti hänen varallisuutensa, sillä vain rikkailla on varaa asua ylimmissä kerroksissa. Köyhimmät asuvat alimpina huonommin varustelluissa asunnoissa heikomman teknologian varassa.

Pudotuksen 2110-luvun maailmasta löytyy kaikenlaisia futuristia ja teknologisesti erittäin edistyksellisiä vimpaimia ja laitteita, mutta nuorten draamat, juonittelut ja salaisuudet, ovat pysyneet samana vuosisadasta toiseen. Kirja seuraa tornin nuoria asukkaita, joista jotkut asuvat yläkerrosten luksuslukaaleissa ja toiset alakerroksessa miettien mistä saisivat rahaa seuraavaan vuokranmaksuun. Kaikki he kuitenkin kipuilevat ihmissuhteiden ja salaisuuksien kanssa.

Joukossa on muutama oikeasti kiinnostava hahmo kuten 240. kerroksessa asuva Watt, jolle on asennettu laiton kvantti. Hänellä on ikään kuin tekoäly päänsä sisällä, jonka avulla hän ansaitsee rahaa. Sitten on niitä ylimmässä kerroksessa asuvan täydelliseksi geenimanipuloidun Averyn kaltaisia mitäänsanomattomia perustyyppejä, joista ei ole kauheasti sanottavaa.

Tarvittavan jännitteen kirjaan luo alun paljastus, siitä että joku putoaa pilvenpiirtäjän huipulta. Ja sitten on koko kirja aikaa arvuutella, että kuka tuo kyseinen henkilö tulee olemaan ja hyppäsikö hän tarkoituksella vai tönäisyn voimin.

Tarinan sijoittuminen tulevaisuus toi Pudotukseen tarvittavan mielenkiinnon, sillä nykypäivään sijoitettuna ei kirja olisi kiinnostanut lainkaan. Voi hyvin olla, että vähäinen vertailun puutteeni tämän genren muihin kirjoihin sai minut nauttimaan kirjasta paljon. Tai sitten sen selittää se, että pienenä Gossip Girl oli ihan huippusarja (pitäisiköhän ottaa se uudelleen lukuun?) ja Pudotustahan muistuttaa monessa suhteessa GG:tä. Kirjan lukee nopeasti ja trilogian seuraavan osan luen heti kun se vain suomennetaan.

_______

½
Katharine McGee - Tuhat kerrosta: Pudotus
(The Thousandth Floor, 2016)
Otava, 2016
Kirjastosta

2 kommenttia:

  1. Oi, sinulla on uusi hieno banneri! ♥ Kiinnostavaa nähdä, miten seuraava osa jatkaa tätä sarjaa, sillä vaikka loppu kertoikin vihjeen sen sävystä, en tiedä riittääkö minulla kiinnostus sen lukemiseen. Tässä on vähän samaa henkeä kuin Maskamen teoksissa, scifi-teknologialla höystettynä, harmi vain ettei sitä maailmaa hyödynnetty aivan yhtä rikkaasti kuin potentiaalia olisi ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti, olen myös tyytyväinen siihen<3 Minun kohdallani tässä oli oli selvästi havaittavissa nostalgian humua näissä rikkaiden teinien draamoissa. Toivotaan, että jatko-osa tarjoaisi vielä jotain lisää ja varsinkin noista teknologiajutuista olisin lukenut mielelläni lisää, kiinnostavia kun olivat.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...