24.1.2017

Tales from the Crypt


"Well... we meet again, dear reader!
Welcome once more to the crypt of terror!
Get a good grip on yourself! Sit back and relax... and I'll tell
you another tale designed to chill you... to terrorize you!"
kirjan alku

Ensimmäisen kerran tuli Tales from the Crypt (Kauhua kryptasta) tutuksi tv-sarjan muodossa, jota pidin hyvin kummallisena sarjana. Etenkin se intron karmivan puistattava hahmo oli pelottava. Ja niin kuin monet muutkin asiat, perustuu myös Tales from the Crypt sarjakuviin. Kauhusarjakuviin. Lukemieni kansien väliin on koottu ensimmäiset kuusi lehteä eli 24 tarinaa, joilla on monia eri tekijöitä.

Kauhun lisäksi sarjakuvissa on mukana ripaus scifiä, fantasiaa ja rikostarinoita. Osaan sisältyy opetus ja pahat ihmiset saavat palkkansa, kuten tohtori Hellman, joka kateuksissaan leikkaa entisen kihlattunsa uuden miehen käden ja käsi palasi vainoamaan tohtoria lopulta tappaen tämän. Loput on muuten vaan käsittämättömiä ja jännittäviä kauhutarinoita. Impending Doomissa Ted piirtää kuvan miehestä, jota ei ole koskaan aikaisemmin nähnyt. Hän tapaa myöhemmin hautakivien tekijän, joka on juuri kaivertamassa yhtä kivistä, jossa on Tedin nimi ja kuolinpäivä on kyseinen päivä. Mies on kuin suoraan hänen piirustuksestaan. Sen jälkeen tapahtuukin kaikkea jännää.

Madness at Manderville
Lemppari on ovela tarina Manderin pariskunnasta, jotka ovat menettäneet pienen poikansa ja nainen luulee tulleensa hulluksi, sillä hän kuulee ja näkee asioita mitä mies ei. Mutta kuinkas sitten kävikään ;)

Tarinat aiheuttavat kylmiä väreitä ja yleensä niissä on jokin jännittävä tai kauhistuttava käänne lopussa. Albumissa on  hienot, yksityiskohtaiset kuvat, mutta tarina kulkee suuren tekstimassan varassa todella paljon siihen nojaten. Vaikken kauhun suurin ystävä olekaan, oli tämä albumi ihan hauskaa luettavaa, ehkä juuri siitä syystä, ettei tarinoita oltu tehty puhtaasti pelottelumielessä, vaan niissä oli jokin juoni.

_______

½
Tales from the Crypt
Kirjoittajat: Al Feldstein, Gardner Fox, Johnny Craig, Ivan Klapper, Bill Gaines
Kuvat: Al Feldstein, Johnny Craig, George Roussos, Wally Wood, Harvey Kurtzman, Graham Ingels, Jack Kamen
Kansi: Al Feldstein
Gemstone Publishing, 1950
Kirjastosta

2 kommenttia:

  1. Tarinoiden lopun käänne oli näissä yleensä ihan huippu. Niin, ja sarjan luurangon enemmän tai vähemmän huonot sanaleikit :D Tv-sarjasta tykkäsin kyllä enemmän, tässä sarjakuvassa häiritsi juuri tuo tekstimäärä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä sarjakuvia, mutta kompastuu juuri tuohon älyttömään määrään tekstiä,. Eikö sarjakuvat ole juuri sitä varten, että tekstiä ei kauheasti tarvittaisi..? :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...