20.1.2016

Marisha Pessl - Yönäytös


"Kaikilla on jokin tarina Cordovasta, halusivatpa he tai eivät."
kirjan alku

Aaah ihan mahtava kirja! Jaa ettäkö miksi. Siitä yksikertaisesta syystä, etten voinut laskea sitä käsistäni. Nyt pitää hetki hengähtää ja rauhoittua. Luin nimittäin juuri jotain niin hienoa. Eeppistä. Ainutlaatuista.
 
Stanislas Cordova on julkisuutta välttelevä elokuvaohjaaja, jonka väkivaltaiset ja hätkähdyttävät elokuvat ovat saaneet kulttimaineen ja keränneet fanaattisia seuraajia, cordoviitteja. Kun Cordovan 24-vuotias tytär Ashley, entinen pianistinero, löydetään kuolleena hissikuilun pohjalta, veteraanitoimittaja Scott McGrath alkaa tutkia tapausta. Ensimmäisellä kerralla Cordovaa tutkiessaan McGrath menetti työnsä ja avioliittonsa. Nyt hänellä ei ole mitään menetettävää. Takakansi

"Yö tuntui epäluonnollisen äänettömältä, liikkumattomalta. Usva oli siirtynyt veden yltä puihin, levinnyt poluille kuin tauti, kuin pakokaasu jota eritti jokin ilmassa leijuva, pahaenteinen.

 

Yönäytös on paksu romaani, mutta monien muiden mielipiteeseen yhtyen, se ei tuntunut lainkaan pitkältä. Kirja on painonsa arvoista kultaa ja jopa liian nopeasti ohi! Tunnelmaltaan se outo ja ihmeellinen, kutkuttava seikkailu New Yorkissa. Juoni ei todellakaan ole kulunut, eikä käänteitä pysty etukäteen millään arvaamaan. Vaikka Yönäytöksen trilleriksi luokittelisin, niin liian pelottava se ei ole, vaan kyse on enemmänkin psykologisesta jännityksestä, joka minuun ainakin iskee paremmin kuin päiden lentely ja suolenpätkien pursuaminen. Kyse on ihmismielestä, uskomisesta ja totuuden ja tarun sekoittumisesta.

Kirja vaikuttaa jopa dokumentaariselta, sillä siinä olevat valokuvat, lehtileikkeet, nettisivusto ja raportit antavat aitouden tunnetta. Melkein kuin tositarinaa lukisi. Tämä sopii myös vallan mainiosti teemaan "toimittaja tutkii". Etenkin Cordovan fanien cordoviittien rakentama salainen nettisivusto oli kuin piste i:n päälle. Tästä tuli myös mieleen toinen visuaalisuutta hyödyntävä romaani, Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille, erinomainen kirja sekin, josta odottelenkin toisen osan suomennoksen ilmestymistä.


Juurikin visuaalisuutta hyödyntäviä romaaneja ei tässä maassa liikaa ole, vaikka saisi kyllä olla, sillä se tuo uudenlaista ulottuvuutta lukenemiseen sekä vaikuttaa eläytymiseen positiivisesti. Riippuu toki ihmisestä. Yönäytöksen ekstra-materiaalit ainakin avasivat tarinaa lisää. Kirjassa ei suinkaan ole pelkkää synkkyyttä ja juttua tutkivan kolmikon välillä on hauskojakin sananvaihtoja, vaikka jonkinasteinen pahaenteisyys taustalla aina piilee: "-- johdattelevat lukijan -- kauhuelokuvien ja ihmismielen pilkkopimeään."

Sen verran vielä sanoisin, että Yönäytös pystyisi ihan hyvin seisomaan omilla jaloillaan eikä sen tarvitsisi tukeutua kulttimaineessa olevaan Twin Peaksiin, josta on takakannessa maininta sekä kansikuvakin tuntuu nojaavan siihen myös hyvin vahvasti. Tästä päästään myös kannen nutturapäähän, joka ei kirjan sisältöön sovi yhtään. Mutta aivan huippu kirja, kirjavuoteni alkoi erittäin hyvin! On se Marisha Pessl aika taituri.

Kirjalla kuittaan pisteen kahteen eri lukuhaasteeseen.
_______

Marisha Pessl - Yönäytös
(Night Film, 2013)
Otava, 2013
Kannen kuva: Corbis/SKOY
Omasta hyllystä
Seitsemännen taiteen tarinat 
Hämärän jälkeen
Tähtiä:

psykologinen jännitys

4 kommenttia:

 1. Olen ollut jo pitkään kiinnostunut tästä, mutta vakuutit minut lopullisesti :D Kuulostaa mahtavalta kirjalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että joku sentään otti vinkistäni vaarin ;) Pidän kovasti muutenkin vetävistä ja hyvin kirjoituista dekkareista, joten Yönäytös sopi minulle kuin silmä päähän.

   Poista
 2. Hyvä kumminkin kuin mainitsit tuon Twin Peaksin. Se oli aikanaan jotakin hillittömän suurta ja jos tässä on jotakinn samaa, niin saatanpa vaikka lukaista, jos ns. kävelee vastaan. :) Julkisuutta välttelevä elokuvaohjaaja kuulostaa myös hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä minua on vain alkanut ärsyttää, että Twin Peaksiin vedotaan siellä sun täällä (Wayward Pines esim.), ja jos oikeasti odottaisin jotain sen kaltaista, niin pettyisin, sillä ei mikään teos voi yltää samalle tasolle. Suosittelen lukemaan, myös Twin Peaks faneja :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...