18.4.2014

John Irving - Välisarjan avioliitto


Välisarjan avioliitto - John Irving
(The 158 Pound Marriage, 1973)
Keltainen Kirjasto, 1984
Omasta hyllystä

"Vaimoni Utchka (jonka nimen taannoin lyhensin muotoon Utch) 
pystyisi opettamaan kärsivällisyyttä vaikka aikapommille."
kirjan ensimmäinen lause

Välisarjan avioliitto on Irvingin kolmas kirja. Omalla kohdallani se taitaa olla... no, aika mones mieheltä lukemani kirja. Projekti 12 siis senkun jatkuu ja tämähän taisi kuulua viime kuun luettuihin kirjoihin, mutta postaus tulee vasta nyt. Hyvää kannattaa odottaa :)

Kirja kertoo lähinnä kahden pariskunnan parinvaihto ideasta. Toinen oikeista pareista on painivalmentaja Severin Winter ja Edith ja toinen, kertojanakin toimiva, historianopettaja / kirjailija ja Utch. Kai tässä voi samantien tunnustaa, etten aluksi jaksanut muistaa ketkä olivat oikeasti pariskuntia. Niin villiä ja sekalaista meno oli. Palasin usein alkuun tarkistamaan faktat, mutta sitten ne taas kaikkosi mielestä. Vaikka alussa olin vähän pulassa ja tuntui, etten pysynyt oikein perässä, niin sitten siirryttiin seuramaan lähinnä näiden kahden pariskunnan yhteiselämää ja tilanne rauhoittui. Kirja juoksi nyt sujuvati eteenpäin ja uppoutuminen ei ollut vaikeaa.

Vaikka Irvingin kirjat häpeilemättömiä, rohkeita ja ronskeja yleensä ovatkin, niin tässä mentiin jo ihan uudelle tasolle. Kuka muu kirjailija keksisi laittaa pienen lapsen piiloon sotilailta lehmän mahaan - lehmä tietysti tyhjennettiin suolista ensin. Parempi vaihtoehto sekin kuin alistua siihen mikä lehmän mahan ulkopuolella olisi odottanut.

Päähenkilöiden parinvaihton syytä ei alussa paljasteta ollenkaan ja se lukijana kiinnosti erityisen paljon, kuinka tähän järjestelyyn oltiin päädytty, mutta Irving tietää parhaiten milloin asiat pitää paljastaa. Yllättävää on myös se, että molemmilla pariskunnalla on lapsia, mutta he ovat hyvin pienessä osassa tarinaa. Heitä tuskin mainitaan ollenkaan. Itse kirjailja ei siis kauheasti selittele parinvaihdon puolesta tai vastaan. Eihän Irvingin tyyliin kuulu edes paasaaminen. Hän näyttää mielipiteitä herättäviä ihmisiä ja antaa sitten lukijoiden olla mitä mieltä tahansa, yrittämättä vaikuttaa sen enempää. Tässäkään kirjassa parinvaihtoa on vaikea laittaa mustavalkoiseksi ja täysin tuomita sitä, vaikka voikin aavistaa miten kaikki tulee päättymään - niin sitä ainakin ajattelee. Syyt tekojen takana ovat monimutkaisempia kuin pintapuolisesti näyttää.
                                      
Mustasukkaisuus odotetusti vaikeuttaa ja tuhoaakin pitkään jatkuneen parinvaihdon. Ensin niin viattomasti alkanut kokeilu näyttää tuovan vaihtelua ja jännitystä kaikkien elämään, mutta vähitellen se alkaakin nakertaa monien mieltä. Pääasiassa mennään Severin mielialojen ja päätösten mukaan. Hän parinvaihdo keksi ja vain hän voi sen lopettaa. Varsinkin miesten egot näyttäisivät oleva törmäyskurssilla.

Severinin ja rampa Audrey Cannonin suhde oli erityinen suosikkini. Heidän harmillisen lyhyestä ja erikoisesta tarinastaan lumouduin täysin.

Tylsää ei tule olemaan tämän kirjan parissa ja edelleen sitä hämmästelee Irvingin loistavaa tarinan kerrontaa sekä uskomattomia tarinoita tarinoiden sisällä. Ja sitä millainen - lähes mielikuvituksellinen - historia henkilöillä on aina takana. Suurempia yllätyksiä on tarinalta kuitenkin turha odottaa, mutta Irvingin kerronta saa kaikesta niin mielenkiintoista. On hauskuutta, traagisuutta, painia, seksiä, Wieniä ja eläintarhaa unohtamatta.

Tähtiä:

Muita kirjoituksia täältä ja täältä

Seuraavaksi Irvingiltä taitaa olla vuorossa Sirkuksen poika. Tai Kunnes löydän sinut. Tai Neljäs käsi.
Vielä on ihanasti valinnanvaraa :)


8 kommenttia:

  1. Sinulle on haaste blogissani :)
    http://noannankirjat.blogspot.fi/2014/04/11-kysymyksen-haaste.html

    VastaaPoista
  2. Tämä Irving on minulta vielä lukematta ja odotukset vain kasvoivat. Irving on kertojana vailla vertaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irving on aivan omaa luokkaansa, vaikkei hänen kirjansa aina olekaan ihan viiden tähden arvoisia.

      Poista
  3. Olen lukenut melkein kaikki Irvingin kirjat, myös Välisarjan avioliiton. Irvingin tuotannossa tämä kuuluu mielestäni keskikastiin, mikä tarkoittaa siis hyvää kirjaa. Sinulla jäljellä olevista Neljäs käsi on mielestäni Irvingin heikoimpia kirjoja, eikä Kunnes löydän sinut ole sekään aivan onnistunut. Se on valitettavaa, koska juuri siinä kirjassa käydään kaksi kertaa Helsingissä. Mutta nämä nyt ovat vain minun mielipiteitäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, Välisarjan avioliitto on hyvä, muttei loistava. Hyvä kuitenkin riittää minulle ja todellakin aion lukea kaikki mieheltä ilmestyneet kirjat! Olen odottanut paljon Kunnes löydän sinut -kirjalta, mutta saa nähdä joudunko pienesti pettymään.

      Poista
  4. Tämä vaikuttaa kyllä kiinnostavalta! Ehkäpä luen tämän seuraavaksi Irvingin kirjoista. Tähän astinen suosikkini taitaa olla Garpin maailma. Oman elämänsä sankari on myös upea :).

    VastaaPoista
  5. Monet Irving -fanit taitavat pitää juuri Garpin maailmasta ja Oman elämänsä sankarista, jotka kyllä itsellänikin kärkipäähän sijoittuvat, mutta lempparini on Leski vuoden verran.
    Välisarjan avioliitto on kiinnostava, ei huippu, mutta hyvä :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...