10.5.2015

Anderson & Rovin - Liekkien näkijät

Liekkien näkijät - Gillian Anderson & Jeff Rovin
(A Vision of Fire, 2014)
Like, 2015
Kirjastosta lainattu

"Falkland Advanced Petroleumin tutkimusalus keinui hieman 
seisoessaan kuutamon valaisemassa Stanleyn satamassa."
kirjan alku 

Jos Gillian Anderson jostain muistetaan, niin se on tietenkin amerikkalainen tv-sarja X-files (Salaiset kansiot), jossa Andersonin roolihahmo Dana Scully tutkii työtoverinsa kanssa yliluonnollisilta vaikuttavia tapauksia FBI:n palveluksessa. Samoissa vesissä liikutaan myös Liekkien näkijöissä, joka on Andersonin kirjoittama esikoisteos yhdessä toimittaja Jeff Rovinin kanssa genrenään yliluonnollinen trilleri.

Painajaismaisia näkyjä
Aggressiivisia pakkoliikkeitä
Kielilläpuhumista
Outoja ihokuvioita

Pahimman skenaarion eli sodan estämiseksi Intia ja Pakistan on pidettävä irti toistensa kimpusta, mutta suurlähettiläs Pawarin työtä häiritsee hänen tyttärensä Maanikin riivatuilta vaikuttavat kohtaukset, jossa tyttö kiljuu, raapii itseään ja puhuu kielillä. Nuoria aikuisia hoitava psykiatri Caitlin O'Hara ottaa hänet asiakkaakseen, mutta mihinkään vastaavaan hän ei ole koskaan aikaisemmin törmännyt. Maanik ei kuitenkaan ole ainut paholaisen riivaamalta vaikuttava tapaus, vaan heitä alkaa löytymään enemmänkin ympäri maailmaa.

Joudun myöntämään, että kirja kuulosti etukäteen mielenkiintoisemmalta kuin se loppujen lopuksi olikaan. Mutta vaikka sen olisin etukäteen tiennyt, olisin kuitenkin lukenut kirjan. Tätä ei vain voinut jättää väliin. Maanikille ja muille tapahtuneet yliluonnolliset asiat juontavat juurensa vuosituhansien taakse, mutta tätä asiaa päästään sohaisemaan vasta pinnalta ja ilmeisesti selityksiä on enemmän luvasssa jatko-osien muodossa. Koin kuitenkin, että vähän enemmän oltaisiin voitu asiaa avata, sillä ihmeellisen paljon jätettiin avonaisia lankoja sitomatta kokonaiskuvaan.

Caitlinilla ei tunnu olevan mitään ongelmaa uskoa yliluonnollisen pahan hengen olemassa oloon, vaikka on todella vaikea uskoa tavallisen ihmisen yhtäkkiä omaksuvan moisen ajattelutavan, joka ei ole yhtään looginen vaan hyvinkin utopiselta kuulostava, mukisematta tai kyseenalaistamatta asiaan ensin. Yliluonnolliset trillerit eivät ole erityisemmin alaani, mutta Liekkien näkijät ei mikään huono teos ollut, siinä on vain vähän jotain mietityttävää. Lukeminen sujui joutuisasti ja kysymykset tuntuivat heräävän vasta lopun häämöttäessä.

Liekkien näkijät voisi ihan hyvin olla yksi X-files -elokuva - jos siihen tietenkin otettaisiin mukaan vielä (ihana) Fox Mulder. Kirjakin oli nimittäin välillä käsittämätön, eikä tapahtumia kummassakaan aina selitetä täysin auki; Josta pidän tv-sarjan kohdalla, mutta en kirjan.

Tähtiä: ½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...