18.3.2015

Nicholas Sparks - Kuuntele vain muistojasi (+elokuva)

LUE KIRJA & KATSO ELOKUVA 

 


Kuuntele vain muistojasi - Nicholas Sparks
(The Notebook, 1996)
WSOY, 1996
Kirjastosta lainattu

"Kuka minä olen? Ja kuinka tämä tarina mahtaa päättyä?"
kirjan alku 

Syyniin pääsi se "kaikkien rakastama vuosisadan rakkaustarina". Tosin allekirjoittanut ei tätä lausahdusta voisi missään nimessä allekirjoittaa. Hehkutusta tästä kirjasta saat suosiolla etsiä jostain muualta.

Rikkaasta perheestä tuleva Allie on menossa naimisiin, mutta lehtileike saa hänen ajatukset palaamaan nuoruuteen ja nuoruudenrakastettuunsa, josta hän joutui ennen sotaa luopumaan luokkaeron takia. Nyt Allie ei voi vastustaa kiusausta vaan lähtee tapaamaan Noahia selvittääkseen asita lopullisesti ennen kun hän voi astella rauhallisin mielin avioliiton satamaan. Neljätoista vuotta on kulut heidän viime näkemisestään, mutta Allie tunnistaa Noahissa yhä saman hengenheimolaisen, jonka kanssa pysyi kaiken jakamaan. Tuntuu kuin he heti palaisivat siihen mitä heidän välillään joskus oli, eikä noilla vuosillä heidän välissään olisi mitään merkitystä. Pieni ongelma heidän suhteessaan toki on: Allie on menossa naimisiin - eikä sulhasen paikalla lue Noahin nimeä. Allien on tehtävä valinta (wouuuu, todella jännittävää): ottaako hän nuoruudenrakastettunsa Noahin vai palaa kotiin sulhasensa luokse, joka edustaa Allielle turvallisuutta ja rahallista vakautta.

Koko kirja on vaan niin kliseinen, eikä se sisältänyt mitään yllätyksiä. Juoni oli erittäin itsestäänselvä  ja se vain pyöri samojen asioiden ympärillä jaaritellen. Välillä palattiin menneisyyteen, niinkin kauas kuin Allien ja Noahin ensitapaamiseen ja miten asiat siitä kehittyivät. Kirjan nykyhetken käsittää kaksi vanhusta: mies lukee naiselle Allien ja Noahin tarinaa ja lukija tietenkin hoksaa heti kyseisten vanhusten olevan Allie sekä se mies kenet hän lopulta valitsi. Eikä muuten tarvitse mikään Einstein olla tietääkseen lopputuloksen. Tiesin sen jo ennen kirjan avaamista. Erilaisen tästä kirjasta tekee muihin romanttisiin verrattuna juuri nämä kaksi vanhusta ja heidän pitkään kestänyt rakkautensa. Edes naisen muistamattomuus ei ole esteenä vaan mies päättäväisenä ja tyynenä pysyy hänen rinnallaan.

Noahin ja Allien suhde oli niin siirappisen imelä. Romantiikka pursusi yli laitojen ja mielelläni olisin vaikka mereen hypännyt sitä pakoon. Pikkasen draamaa oltiin yritetty tuoda Allien ja Noahin luokkaeron avulla, eivätkä Allien vanhemmat tietenkään hyväksyneen Noahia, mutta Allien sulhanen tietty sai heti perheen hyväksynnän. Sain vaivoin hillittyä itseni lyömästä päätä seinään. Kirjailija on selvästi päästänyt itsensä aivan liian helpolla ja mennyt sieltä mistä aita on matalin. Surullista.

Nyt on tullut valitettua sen verran paljon, että suuta ihan kuivaa, joten en edes viitsi kommentoida kirjan mitäänsanomatonta kantta (hups, kommentoin jo).

Tähtiä: ½


 
The Notebook - Rakkauden sivut
2004
Ohjaaja: Nick Cassavetes
Näyttelijät: Ryan Gosling, Rachel McAdams, 
Gena Rowlands, James Garner 
Draama, romantiikka


Sitten elokuvan pariin. Tiesin jo kirjan lukemisen aikana mihin tässä oltiin ryhtymässä, mutta kunnialla päätin viedä suunnitelman loppuun saakka! Olihan siinä mukana pieni kiinnostuskin, sillä elokuvissa ja sarjoissa henkilöiden lempileffa on aina Notebook, joten täytyyhän minunkin tietää mistä puhutaan.  

40-luvun Etelä Carolinassa rikas nuori tyttö ja köyhä poika rakastuvat... ja blaablaablaa. Eiköhän tuo tarina tullut jo selväksi ylempänä, joten en lähde sitä toistamaan. Samoista ongelmista elokuvakin kärsii kuin kirja: höttönen juoni, joka ei itkettänyt, ei koskettanut. Positiivisena asiana heti alkuun, että Goslingin ja McAdamsin käsittelyssä henkilöt heräsivät eloon zombie-tilasta, johon kirja oli heidät kylmästi jättänyt.

Kirjaan verrattuna draamaa oltiin lisätty jonkin verran, jotta elokuvan katselu pysyisi jokseenkin mielenkiintoisena. Leffa toi paremmin esille Allien ja Noahin välisen luokkaeron sekä Allien vanhempien kielteisen suhtautumisen heidän suhteeseensa. Allien tappelut vanhempiensa kanssa osoittivat, että tytöstä löytyy enemmän luonnetta. Hänestä tuli vähemmän pinnallisen oloinen ja enemmän rosoinen. Noahin hahmo jäi hieman hänen jalkoihinsa ja valitettavasti pysyi nössö-tasolla. Selvennetään: Ryan Goslingissa ei mitään vikaa ole, mutta Noahin kanssa minulla on ongelma.

Allien sulhasehdokaskin sai enemmän näkyvyyttä, kun kirjassa hänet unohdetaan tyystin paria säälittävää kohtausta lukuunottamatta. Tälläiselle elokuvalle pieni kolmiodraaman poikanen on hyväksi, mutta hyvin vaisulle tasolle se edelleen jäi. Filmi meni aivan liian suoraviivaisesti eteenpäin ja aivan liian tasaista kyytiä.

Lopputuloksena voin sanoa, että ihmettelen miten hyvän vastaanoton kirja (ja elokuva) on saanut - tai ainakin miten ylistäviin teksteihin olen törmännyt. Jos joku Notebook-fani tahtoo avata kirjan tai elokuvan loistokkuutta, niin be my guest! Kaikki mielipiteet sallittuja.

Tähtiä: 

Osavaltiot-haaste: Nebraska


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...