31.8.2016

Jim Morrison - Jumalat & Uudet olennot


"Katsojat ovat hiljaisia vampyyrejä."

Jim Morrison sieppaa aikansa hengen kiihkeiksi kuviksi, jotka huokuvat ekstaasia ja tuskaa. Shamanistinen runoilija ottaa lukijansa tutkimusmatkalle moderniin mytologiaan, jossa elokuva on uskontoa ja median hallitsijat jumalia. Loisteliaat runot ovat estoton visio maineen, vapaan rakkauden ja rajoittamattomien huumeiden maailmasta. Morrisonin kiihkeä, eroottinen ja arvoituksellinen lyriikka puree yhä samalla voimalla kuin The Doorsin perustamisen aikaan, jolloin vielä tuntematon bändin keulahahmo kirjoitti runoja muistivihkoonsa. Suomennos sisältää James Douglas Morrisonin itse kokoamat ja vuonna 1969 julkaisemat omakustannekokoelmat. Takakansi

"Laiskat leijonat usvaisella rannalla.
Maailmankaikkeus polvistuu suolle
tutkimaan oman rappionsa
raakoja asentoja
ihmistietoisuuden peilistä.

Autio ja asutettu peili, imukykyinen,
passiivinen kaikille vieraille,
vaatii uteliaisuuttamme.

Ovi tarjoaa käytävän toiselle puolelle,
sielu astuu ulos ruumiista.

Käännä peilit seinää vasten
uusien kuolleiden talossa."


Legendaarinen Jim Morrison tunnetaan varmasti parhaiten The Doorsin laulajana ja suomentajan (Jantso Jokelin) esipuheessa on mainittu, että Morrison toivoi, että hänet muistettaisiin runoilijana. Kirjoittaminen merkitsi vapautta. "Päästäkseen kiinni Morrisonin todelliseen persoonaan on luettava hänen runouttaan. Niissä näyttäytyy vaivihkainen Morrison, ominta itseään toteuttava kirjoittaja, profeetallinen loitsija, beat-vaikutteinen suurkaupunkeihin kietoutunut lyyrikko, esoteerinen teoreetikko." Joidenkin runojen miettimiseen piti käyttää enemmän aikaa, jotkut eivät siltikään auenneet. Jumalat & Uudet olennot on synkkä tutkielma taiteesta ja sen runot ovat voimakkaita ja pohdiskelevia.

"-- Jumalat rauhoittavat meidät kuvilla. He antavat meille kirjoja, konsertteja, gallerioita, esityksiä, elokuvia. Etenkin elokuvia. Taiteen avulla he hämäävät meitä ja sokaisevat meidät orjuuteen. Taide koristaa vankilamme seinät, pitää meidät hiljaa, huvitettuina ja välinpitämättöminä."
_______

Jim Morrison - Jumalat & Uudet olennot
(The Lords and The New Creatures, 1969)
Sammakko, 2006
Kirjastosta
Tähtiä: ★½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...