25.8.2016

Leena Parkkinen - Säädyllinen ainesosa


"Emäntä, emäntä Murros! Hummerit ova täällä!"
kirjan alku

Nälkä pääsi hieman yllättämään Leena Parkkisen Säädyllistä ainesosaa lukiessa, sillä sen sisältämät ruokakuvaukset saavat veden kielelle. Kirjan otsikotkin on nimetty teemaan sopivasti. Ruualla on siis suuri rooli, mutta kaikkien yllä on rakkaus. Rakkaus joka yllättää ja leiskuu.

Rakkautta, pelkoa – ja kätkettyjä viestejä.

Vuosi 1956. Saara on muuttanut Helsinkiin miehensä työn takia. Opintonsa keskeyttäneellä kotiäidillä on aikaa lapselleen Eliakselle, ja Juhani tuntuu viihtyvän työssään. Kaikki on hyvin. Ainakin paremmin kuin silloin joskus. Saaran yläkerrassa asuva Elisabeth järjestää kulttuurikutsuja, rakastaa ruokaa ja kirjoittelee pitkiä kirjeitä ystävälleen Izzylle. Naisten ystävystyessä Saaralle aukeaa maailma, jollaisesta hän on lukenut vain jännityskirjoista. Elisabeth on kaikkea, mitä Saara ei ole: muodinmukainen, itsenäinen, maailmankansalainen. Ja vakooja. Takakansi


Säädyllisessä ainesosassa on niin monta palaa loksahtanut paikoilleen, että kaikki tuntuu vain soljuvan eteenpäin pakottomasti. Päähenkilöt Saara ja Elisabeth ovat kiehtovia, heissä on särmää, vaikka molemmat ovat hyvin erilaisia. Varsinkin Elisabethiin liittyy paljon avonaisia kysymyksiä ja mystisyyttä. Koko kirjan pohjavireenä on salaperäisyys ja pienoinen jännite, joka kytee, odottaa syttymistä. Tähän seokseen lisätään vielä vakooja ja ripaus vaaran tuntua niin tuloksena saadaan raikas keitos, jota voisi ahmia loputtomiin! 

Kirjan henkilöiden menneisyydessä tuntuu olevan jotain peiteltyä ja hämäräperäisyyden verhoa raotetaan vähitellen. Naisten välinen rakkaus tuo tarinaan oman ulottuvuuden, ehkä myös kirjan nimeen hieman viitaten. Kirjassa seikkaillaan Helsingissä "porvarillisessa Töölössä" ja monitasoinen romaani poikkeaa myös sodanjälkeisessä Suomessa. Leena Parkkinen jättää ihanasti lukijalle mietittävää, eikä tarjoa kaikkea loppuun asti pureskeltuna. Kai sitä jokainen haluaa jauhaa ateriansa ihan itse.
_______

Leena Parkkinen - Säädyllinen ainesosa
Teos, 2016
Ulkoasu: Jussi Karjalainen
Kirjastosta
Tähtiä: ★½

5 kommenttia:

 1. Nyt kun ollaan tässä vaiheessa vuotta, niin Säädyllinen ainesosa on vahvin suosikkini Finlandiaa ajatellen. (Muistaen tietysti, että on paljon kotimaisia kirjoja, joita en ole edes lukenut).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Mulla on syksyksi vielä monta kotimaista odottamassa, mutta kyllä tämä on yksi vahvimmista tähän mennessä.

   Poista
  2. Sama tilanne minulla Omppu tällä hetkellä, mutta siihen vaikuttaa myös se, etten lue niin kauhean paljon kotimaista (asia, jonka haluaisin korjata!). Mutta ei haittaisi vaikka Säädyllinen ainesosa Finlandian saisi:)

   Poista
 2. Tähänpä tartun seuraavaksi!!!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...