16.8.2016

Lewis Carroll - Liisan seikkailut peilimaailmassa +elokuva


"Ainakin se oli varmaa, että valkoinen 
kissanpoika ei ollut sotkenut kerää."
kirjan alku

Liisan seikkailut peilimaailmassa on jatko-osa Lewis Carrollin Liisa Ihmemaassa -kirjalle. Siinä ensimmäisestä osasta tuttu Liisa menee takan yllä olevan pelin läpi peilitaloon ja kohtaa jälleen kaikenlaista kummaa. Peilimaailmassa asiat tapahtuvat väärinpäin: ensin vuodetaan verta ja kiljutaan, sitten vasta neula pistää ja jos haluaa vastaantulijan luo, on lähdettävä kävelemään toiseen suuntaan.

Nurinkurinen Ihmemaa tarjoaa monenlaisia henkilöitä ja aina vain absurdimpia tapahtumia. Luin tarinan John Tennielin alkuperäiskuvituksella ja hänen piirroskuvansa toivat oman lisävärin tarinaan. Lempparini olivat ehdottomasti Tittelityy ja Tittelitom sekä kamala tarina Mursusta, Nikkarista ja Ostereista.

Kirja on hupaisaa, päätöntä luettavaa - sarja erillisiä sattumia ja kummallisia hahmoja - ja sen kielellinen leikki on ilottelevaa. Vakavamieliset pysykää kaukana tästä lastenkirjasta!

"- Hukkasin polkuni, hän sanoi.
- Kuinka sinä voit puhua polustasi, kun kaikki polut täällä ovat minun? sanoin Kuningatar. - Ja kuka on antanut sinulle luvan tulla hukkaamaan niitä minun puutarhassani? Sitten hän lisäsi ystävällisemmin:
- Niiaa kun ajattelet, se säästää aikaa."


Liisan seikkailut peilimaailmassa -elokuva

Elokuvakin on tietysti jatkoa Liisa Ihmemaassa -elokuvalle ja se jatkaa Liisan tarinaa. Tässä vaiheessa Liisalla (Mia Wasikowska) on jo työ merikapteenina isänsä vanhalla aluksella, mutta nyt tulevat tutkimusmatkat ovat vaarassa. Peilin kautta Liisa pääsee takaisin Ihmemaahan ja vanhojen ystäviensä luokse. Kaikki ei kuitenkaan ole entisellään, sillä Hatuntekijä (Johnny Depp) on linnoittautunut kotiinsa käyttäytyen oudosti. Pelastaakseen Hatuntekijän Liisan on matkustettava ajassa taaksepäin.

Todella hankala verrata kirjaa ja elokuvaa keskenään, sillä käytännössä kirjalla ja elokuvalla ei ole mitään tekemistä keskenään. Muutama elementti (peilistä läpi meneminen, shakkinappulat) on kirjasta napattu, mutta siihen se jääkin. Pidänkin näitä ennemminkin erillisinä teoksina. Hyvä lisäys näyttelijöihin oli Aika, jota esitti Sacha Baron Cohen. Visuaalisuus on edelleen kohdillaan, mutta kokokaisuus jätti kylmäksi.

Kirjan 7-vuotiaalle Liisalle on pistetty ikää lisää jonkin verran, käyhän hän jo töissä. Peilimaailman nurinkurisuudet on nekin heitetty romukoppaan (olisi saattanut olla hauska lisä, tiedä häntä), eikä mitään hullunkurisuuksia ole säilynyt. Elokuvassa on kyllä selkeä juoni, jopa hyvin suoraviivainen, tai no voiko aikamatkustus kovin suoraviivaista olla, anyway, juoni tuppaa olemaan liiankin arvattava ja kliseinen. Ja voi nyyh mikä loppu (sarkasmia).

Vanhempien elokuvien ystäville suosittelen vuonna 1999 tehtyä Liisa Ihmemaassa -elokuvaa.  
_______

Lewis Carroll - Liisan seikkailut peilimaailmassa
(Through the Looking Glass, 1872)
Gummerus, 1996
Kuvat: John Tenniel
Kirjastosta
Tähtiä: ½

Liisan seikkailut peilimaailmassa (2016)
Seikkailu / Perhe / Fantasia
Ohjaus: James Bobin
Näyttelijät: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter 
Tähtiä:

4 kommenttia:

 1. Liisa Ihmemaassa on niin hauska ja ihana! Tätä uusinta elokuvaa en ole nähnyt, mutta kiinnostaisi nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskoja luettavia varmasti myös lapsille, sen verran mielikuvituksellista menoa:)

   Poista
 2. Hmm, taitaa olla etten ole lukenut Peilimaa-kirjaa ollenkaan. Ihmemaa on totta kai tuttu, mutta tämä jatko-osa ei kilisyttele mitään kelloja. Tuo leffeversio alkoi silti kiinnostaa, lähinnä Deppin vuoksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa-tarinat on niin suloisia ja päättömiä, tietysti tykkäsin myös hirveästi kuvituksista - muutenhan noita hahmoja olisi vaikea kuvitella, kun niin omituisia ovat :D Depp on hyvä syy katsoa ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...