31.10.2015

H. P. Lovecraft - Hulluuden vuorilla


"Olen pakotettu puhumaan koska tiedemiehet ovat 
kieltäytyneet noudattamasta neuvojani tietämättä miksi."
kirjan alku

Blogissani on tänä vuonna hieman pienempi muotoiset Halloween-pirskeet kuin viime vuonna, mutta ei anneta sen menoa haitata. Tällä kertaa sitä 'juhlistan' yhden novellin muodossa: Hulluuden vuorilla, joka on Nimettömän kaupungin yksi novelleista. Se on kyseisen kokoelman viimeinen - ja samalla reilusti pisin - teksti. Tarkoitushan oli fiilistellä Halloweenia ja lukea jotain jännittävää, mutta toisin kävi.

20 henkinen retkikunta 55 rekikoiransa kanssa tekee tutkimusretkeä Antarktikselle. Heidän tutkimuksensa saavat yllättävän käänteen, kun ihmeellisiä asioita löytyy.

"Vaistosimme näkymässä itsepintaisen ja läpitunkevan vihjeen typerryttävistä salaisuuksista ja mahdollisista paljastuksista. Oli aivan kuin nämä jyrkästi erottuvat painajaishuiput olisivat seisoneet portinpylväinä vartioiden unen, kaukaisen ajan ja avaruuden sekä monien ulottuvuuksien kiellettyä maailmaa. En voinut mitään tunteelle että ne olivat pahoja olentoja - hulluuden vuoria joiden kauemmat rinteet antoivat suoraan johonkin kirottuun äärettömyyden kuiluun."
 
Ei napannut. Jaaritellaan sivutolkulla Muinaisista, jotka elivät ennen jääkautta ja blaablaablaa. Ihan kuin olisin unettavaa biologiankirjaa lukenut. Tämän novellin lukemiseen vaaditaan siis suurta kiinnostusta luonnontieteisiin.
 
"Ellei heitä saada taivutelluksi luopumaan hankkeestaan, he tunkeutuvat aivan Antarktiksen sisimpään asti ja sulattavat ja poraavat kallioperää, kunnes päästävät vapaaksi sen minkä me tiedämme koituvan maailmanlopuksi."

Koko Hulluuden vuorilla tarina käynnistyi todella hitaasti, eikä se siis aiheensa puolesta istunut minulle ollenkaan. Jännitystä ei ollut nimeksikään, vaikka kauhun elementtejä olikin mukana. Täysin päivänvastaiseen arvioon kannattaa tutustua Marileen kirjoittamassa blogissa ja vasta sitten päättää onko kirja sinua varten.
_______

H. P. Lovecraft - Hulluuden vuorilla
(At the Mountains of Madness, 1931)
Jalava, 1991
Kirjastosta lainattu
Tähtiä: ½

2 kommenttia:

  1. Minulla jäi Halloween-teema väliin tänä vuonna. Lovecraftilta en ole lukenut mitään, mutta pitäisi kyllä tututua... ehkä tämä ei ole minua varten, mutta tekstiähän hänellä riittää, mikäli oikein muistan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein jäi minullakin, mutta onneksi alla sadan sivun novellin lukee vaikka päivässä. Postauksen kanssa sen sijaan tuli kiire ja tulipa julkaistua laittoman hutiloitua tekstiä, mutta pakko oli saada Halloweenina tuo julkaistua :D Tekstejä Lovecraftilta löytyy vaikka kuinka ja varmasti parempiakin kuin Hulluuden vuorilla.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...