2.10.2015

Sidney Sheldon - Veren perintö (+elokuva)


"Hän istui yksin pimeässä Hajib Kafirin kirjoituspöydän ääressä ja tuijotti mitään näkemättä pölyisestä ikkunasta Istanbulin ajattomia mineraatteja."
kirjan alku

Anna mun kaikki kestää. Pakko oli kuitenkin päästä katsomaan kaikki ihanan Audrey Hepburnin leffat, joten sitä ennen oli kirja luettava. Tiesinhän minä mitä sieltä oli tulossa, mutta oli se lukeminen vielä tuskaisempaa kuin odotin. Olen jo siis aikaisemmin todennut, etten harlekiinien ystävä ole vähääkään, mutta silti niitä näköjään joskus eksyn lukemaan. Nyt oli ainakin hyvä syy.

Elizabeth Roffella on kaikkea mitä nainen voi toivoa. Hän on nuori, kaunis, älykäs. Hän on suunnattoman omaisuuden ainoa perijä. Mutta äkkiä kaikki muuttuu: hänen isänsä, mahtavan maailmanlaajuisen lääkekonsernin johtaja menettää mystisellä tavalla henkensä Ranskan alpeilla. Testamentissaan hän on määrännyt tyttärensä yhtiön pääjohtajaksi. Häkeltynyt Elizabeth on jo vähällä alistua sukulaistensa painostukseen luovuttaa osakkeet vapaaseen myyntiin, kunnes alkaa epäillä rikosta ja kieltäytyy. Se on kohtalokas siirto. Jokaisella yhtiön viidestä johtajasta on pakottava halu päästä käsiksi Roffen omaisuuteen ja joku heistä on päättänyt käyttää äärimmäistä keinoa: Elizabeth Roffen on kuoltava… Takakansi

Kaipa tällekin kirjalle on oma lukijakuntansa, jos kliseistä ja yllätyksetöntä romantiikkatarinaa kaipaa jännityksellä höystettynä. Kirja eteni aina juuri niin kuin olin ajatellut, eikä näin ollen mitään järin suuria yllätyselementtejä tullut vastaan. Kaikki tuntui niin keinotekoiselta: Elizabethin avioliitto, itseasiassa kaikkien avioliitot olivat... hohhoijaa. Ei osunut ja vielä vähemmän upposi.
 
Tästä lähtien lupaan pysyä hyvin kaukana harlekiineista yms. ja jätän ne mielummin sellaisten ihmisten luettavaksi, jotka niistä oikeasti pitävät.

Yleensä kliseiset harlekiinittarinat voivat toimia jopa yllättävän hyvin elokuvana, mutta eipä niin käynyt tällä kertaa. Pettymystä pettymyksen perään. Tarina tuntui edelleen tökeröltä ja imelältä ja olen niin pahoillani, että Hepburn joutui mukaan johonkin näin kammottavaan. Hän olikin ainoa, joka elokuvaa veti eteenpäin ja jolla oli riittävästi karismaa. Ben Gazzara oli myös ihan kiva. Kirjaa oltiin seurattu mukavan tarkasti, vaikka tässä tapauksessa en tiedä olisiko yhtään haitannut, jos siitä olisi poikettu.

Teemoiltaan elokuva pyörii kirjan lailla ahneuden ja kateuden ympärillä, sillä kuin nälkäiset suden, sukulaiset pyörivät Elizabethin kannoilla rahankuvat kiiluen himokkaissa silmissä. Ja siitä päästää toisenlaisiin himoihin. On oikeaa rakkautta (todella yllättävää keiden välillä...) ja sitten on vain toisen hyväksikäyttöä ja omien halujen tyydyttämistä. Jotka oli kuvattu aika mauttomasti.

Oli muuten hyvin mielenkiintoista katsoa elokuva, jossa Hepburn on vähän vanhempi, sillä aikaisemmin olen katsonut lähinnä hänen aikaisempia elokuviaan. Naisen ääni on pysynyt samana, mutta jotenkin en kasvoihin osannut yhdistää :D
_______

Sidney Sheldon - Veren perintö
(Bloodline, 1978)
SSKK, 1979
Omasta hyllystä 
Lue kirja & katso elokuva
Tähtiä: ★½

Veren perintö  
Bloodline, 1979  
Rikos / Draama / Mysteeri
Ohjaaja: Terence Young
Näyttelijät: Audrey Hepburn, Ben Gazzara, James Mason 
Tähtiä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...