20.10.2014

Muumimaailma ja todellisuus - Tove Janssonin elämä kuvina


Muumimaailma ja todellisuus - Tove Janssonin elämä kuvina
Teksti: Petter Karlsson
Kuvatoimitus: Bengt Wanselius
(Mumin världen & verkligheten. Tove Jansson liv i bilder, 2014)
WSOY, 2014
Kirjastosta lainattu

"Ehkä Tovesta tulee vielä suuri taitelija."
kirjan ensimmäinen otsikko

Jonkun Tove Janssonista kertovan kirjan halusin vielä tänä vuonna lukea, sillä muuten olen keskittynyt enemmän Toven kaunokirjalliseen tuotantoon ja sarjakuviin. Valinnanvaraa oli, mutta päädyin Muumimailma ja todellisuus -kirjaan nähtyäni ja selailtuani sitä kirjakaupassa. Pidän kuvista ja tekstiäkin näytti olevan sopivissa määrin.

Kirja on ensimmäinen, joka sisältää niin paljon kuvia Toveen liittyen ja monet kuvat ovat takakannen mukaan ennennäkemättömiä. Kirja on laadittu yhteistyössä Toven sukulaisten kanssa, jotka ovat juurikin antaneet kuvia käyttöön omista yksityis-albumeistaan. Muumimaailma ja todellisuus antaa hyvän kuvan Toven monipuolisesta elämästä kuvataiteilijana, kirjailijana ja yksityishenkilönä.

Kuvia kirjasta:  
Oik. yllä Tove ja Haim oik.alla Tuulikki ja ToveTove Jansson syntyi ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä. Hänen äitinsä, Signe "Ham" Hammarsten Jansson oli ruotsalainen kuvataitelija, joka opetti Toven piirtämään. Toven isä Viktor "Faffan" Jansson oli mukana sodassa ja sieltä palatessaan hän oli muuttunut: Faffan ei ollut enää sama iloinen ja huoleton veikko, vaan hänestä tuli tyly ja oikukas, varsinkin pullo kädessä. Faffan oli taitava kuvanveistäjä ja vaikka he eivät Toven kanssa tulleet aina niin hyvin toimeen, he ihailivat ja kunniottivat toistensa töitä. Lapsena Tove toimi myös mallina isälleen.

Tove halusi koko ajan luoda jotain ja hänellä olikin jatkuvasti jokin projekti meneillään. Hän tiesi tarkkaan mitä teki, eikä koskaan vain hutaissut jotain paperille. Tove saattoi monia kymmeniä kertoja tehdä piirustuksen uudelleen, ellei hän ollut tyytyväinen lopputulokseen. Tove noudattikin periaatetta Ensin työ. Sitten rakkaus.

Lapsuudessa Tovelle sisaruksineen luettiin paljon. Hänen tuotannostaan on myöskin nähtävissä rakkaus luontoon. Tove monesti kiipeili kallioilla, ui ja seikkaili luonnossa. Meri on erityisen tärkeä ja Tove peri isältää myös rakkauden myrskyyn. Ainostaan myrkyn tullen Faffan muuttui omaksi vanhaksi itsekseen. Yllättäen Toven tuotanto tuli suosituksi Japanissa, ehkäpä juuri näiden suomalaismaisemien johdosta.

Tove sai oman torniateljee Ullanlinnankadulta Helsingistä, ja vaikka huone oli jo parhaat päivänsä nähnyt ja siellä veti, Tove kuitenkin rakastui siihen heti. Vuokran hän maksoi piirtämällä pilapiirroksia ja kuvituksia varsinkin lehtiin.

Faffan ja Tove ateljeessa                 Muumi-kuvituksia

Uutena tietona itselleni tuli, että aluksi muumit olivat tummia olentoja, joilla oli leiskuvat silmät ja sarvimaiset korvat. Ei siis mitään herttaisia hahmoja. Toisen maailmansodan sytyttyä 1939, muumit muuttuivat pehmeiksi ja kilteiksi. Ne olivat Tovelle keino päästä pakoon todellisuutta ja sodan kauhuja. Muumi -sarjakuvat menestyivät varsinkin maailmalla ja myöhemmin veli Lars otti sarjakuvat piirtääkseen helpottaakseen Toven taakkaa.

Muumihahmoissa on paljon yhtäläisyyksiä Toven tuntemiin ihmisiin: Ham on turvallinen Muumimamma, Faffan ja Muumipappa taas pitävät molemmat merestä, myrskystä ja viskistä. Tuutikin esikuvana taas lienee Tuulikki Pietilä. Tovella oli elämänsä aikana monta rakkaussuhdetta, mutta Tuulikista hän sai kauan kaipaamansa elämänkumppanin.

Ensimmäisiä muumeja, aika hurja ilmestys


Lyhyt matkani Tove Janssonin elämän parissa oli huikea ja on mahtavaa varsinkin saada tietää kirjailijasta/kuvittajasta Muumikirjojen takana. Se antoi uutta näkökulmaa lukemisen alla oleviin teoksiin. Kirjan kanteen on muuten tehty hauska reikä, jonka keskellä Tove kiikaroi kaukoputkellaan. Miten osuvaa ;)

Janssonin kirjakiusaus -haastematka jatkuu vielä muutaman kuukauden ajan.


6 kommenttia:

 1. Onpa ihana postaus tästä uudesta kirjasta! Minä odottelen tätä syntymäpäivälahjaksi puolisolta, veikkaan että pidän tästä ihan yhtä paljon kuin sinäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En epäile hetkeäkään ettetkö pitäisi :) Tutustumisen arvoinen kirja.

   Poista
 2. Tuo kannen aukko sopii tosiaan hyvin Tovesta kertovaan kirjaan :)

  Minulle tämä kirja ei tarjonnut juurikaan uutta tietoa Tovesta, mutta nuo kuvat! Ai että, miten mahtavia ne ovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuskin tämä mikään niin informatiivinen teos on kuin jotkut muut Tove kirjat, mutta noita kuvia kyllä jaksaa katsella!

   Poista
 3. Aika hurjalta näyttää tuo alkuaikojen muumi! Tämä kirja pitää minunkin lukea joskus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi muumit löysivät sodan myötä lempeän muotonsa :)
   Kannattaa tutustua kirjaan!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...