27.10.2014

P.C. Cast & Kristin Cast - Merkitty


Merkitty - P.C. Cast & Kristin Cast
(Marked, 2007)
Otava, 2010
Kannen design: Cara E. Petrus
Kannen valokuva: Getty Images
Kirjastosta lainattu

"Juuri kun luulin, ettei päiväni voisi muuttua enää huonommaksi, 
näin sen kuolleen tyypin seisomassa koulun käytävällä kaappini vieressä."
kirjan ensimmäinen lause

Merkitty aloittaa Yön talo -sarjan ja siitä on ilmestynyt tähän mennessä kaksitoista osaa.

Merkityt vampyyritulokkaat joutuvat vampyyrien sisäoppilaitokseen, jossa he käyvät muutosprosessin läpi - tai sitten elimistö hylkii muutosta ja he kuolevat. 16-vuotias Zoye on yksi merkityistä, mutta hänen otsassaan oleva kuunsirppi-merkki on jo täysi, kun muilla tulokkailla näkyy vain rajat. Zoye huomaa itsessään myös muita eriäväisyyksiä ja saa tietää olevansa vampyyrijumalatar Nyksin merkitsemä erikoislahjakkuus. Erilaisuutensa vuoksi Zoye saa tietenkin kavereita, mutta myös vihamiehiä, eikä hänen olonsa sisäoppilaitoksessa tule olemaan helppoa. Varsinkin, kun jotain kummallista on meneillään.

Kirjailijakaksikon luomassa maailmassa ihmiset tietävät vampyyreitä ja juuri heidän joukostaan aina jotkut saavat merkin otsaansa ja pääsevät osaksi vampyyrien sisäoppilaitosta, jonka jälkeen selvinneet vampyyritukokkaat muuttuvat vampyyreiksi. Kliseitä vilisevästä kirjasta on löydettävissä kaikki "pakolliset" elementit: koulua hallitseva pahis parin kätyrinsä kanssa, rakkaus kiellettyyn poikaan, epävarmasta päähenkilöstä kehittyy alta aikayksikön itsevarma ja kaikentietävä. Hohhoijaa.

Twilightin jälkeistä vampyyrihuumaa on selvästi hyödynnetty, vaikka pitäisi sitä jo siirtyä seuraaviin aiheisiin, ellei ole sitten jotain todella mullistavaa kerrottavana. Tällä ei sellaista kylläkään ollut. Jäi muutenkin vähän epäselväksi koko kirjan konteksti. Miten vampyyrit ja ihmiset elivät sovussa, vaikka ilmiselvästi merkittyjä kaihdetaan ja kierretään kaukaa, koska heistä on tulossa vampyyrejä? Ja kuitenkin vampyyrit hallitsevat esimerkiksi viihdemaailmaa. Miten näitä muodonmuutoksen kokonaan suorittaneita oikein siedetään normaalielämässä? Paljon jäi kysymysmerkkejä tekijöiden luomasta maailmasta, mutta oletan kysymyksiin löytyvän vastauksia seuraavissa osissa. Tai sitten ei. Jos nuo kirjat ylipäätään edes luen. Näillä näkymin en.

Tähtiä: ½

Yön talo-sarja
Merkitty
Petetty
Valittu
Piinattu
Vainottu
Lumottu
Kahlittu
Vapautettu
Määrätty
Salattu
Paljastettu
Pelastettu

6 kommenttia:

 1. Suosittelen, että jätät sarjan lukemisen tähän, sillä se ei siitä parane. Raivostuttavia henkilöitä, kliseita vilisevä ja aivan liian pitkäksi venytetty juoni. Pakene kun vielä voit! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan tässä tapauksessa ottaa vinkistä vaarin ja unohtaa koko sarjan olemassolon! Pakeneminen aloitettu ;)

   Poista
 2. Itse jaksoin tätä sarjaa lukea ehkä kolme osaa kunnes kiinnostus vain jotenkin lopahti. Jopa tykkäsin tästä ensimmäisestä kirjasta.

  Sarja tuntuu tosiaan väkisin pitkäksi venytetyltä, kuten Kirjaneitokin sanoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomattoman pitkälle pääsit sarjan parissa :D
   Tämä oli kuitenkin tässä minun osaltani.

   Poista
 3. Itse luen tällä hetkellä jo yhdeksättä osaa :D Ei nää nyt mitään huippuhyvää kirjallisuutta oo mut pitää niin pienen hippusen mielenkiintoa yllä, että jotenkin haluun nähdä miten kaikki päättyy :D Vaikka aika clisheinen onkin koko kirjasarja. :D Kiroilua ja "herkkukastikkeen" peittämistä jätkistä huolimatta joku perustarinassa viehättää...ehkä se intiaanipuoli :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurjaa :D Toisinaan sitä kuitenkin juuri haluaa tietää, miten kaikki loppuu ja sitten on yksinkertaisesti pakko lukea koko sarja, niin kuin sinulle on näköjään käynyt :) Minä parhaani mukaan yritän elää tämän epätietoisuuden kanssa ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...