8.12.2016

...lisää lastenkirjauutuuksia


Toinen erä kuvakirjoja olkaa hyvä!


Mur, eli karhu
Karhut nukkuvat talviunta. Kaikki paitsi yksi. Mur ei tunne itseään yhtään väsyneeksi, mutta talviunille on mentävä muiden mukana. Koska kaikki muutkin niin tekevät. Uni ei meinaa millään tulla. Mur päättää olla talvikarhu.

Mur on aivan ihana, suurisilmäinen karhu, joka tekee niin kuin itse hyväksi näkee. Hän ei tykkää talviunista muiden tavoin ja sinnittelystä huolimatta toteaa, ettei se ole häntä varten.

"Kaikki karhut tässä metsässä nukkuivat talviunta. Kaikki paitsi yksi, joka kiipesi kuuseen, pyydysti lumihiutaleita kielelleen ja valvoi."

Kirjassa on mukavaa huumoria. Tekstiä on hyvin vähän, vain se kaikista olennaisin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä tuo mieleeni erään toisen kuvakirjalemppariani eli Jon Klassenin Haluan hattuni takaisin, joka sekin kertoo karhusta.



Näkymätön

Kukka ei halua olla Kukka. Hän haluaa olla Kapteeni, joka johtaa kaikkivoipaisten Avaruustyyppien joukkoja. Päiväkodissa hän haluaisi leikkiä toisten lasten kanssa, mutta toiset eivät halua häntä leikkiin. Onneksi Avaruustyypit tietävät, miten toimia silloin, kun Kapteenin omat neuvot ovat loppu. Takakansi

Kirja tarttuu yksinäisyyteen ja ulkopuolisuuden tunteeseen. Sinänsä kulutetun aiheen saa tuntumaan melkeinpä uudelta sijoittamalla tarina vähän eksoottisempaan ympäristöön. Maailma vielä näyttää tutulta, mutta sivuilla seikkailee avaruusolentoja.

Kukka viettää päiväkodissa eniten aikaa mielikuvitusystäviensä kanssa, sillä leikkeihin häntä ei oteta. Lopulta aikuiset puuttuvat asiaan. Ulkopuolelle jääminen sattuu ja siitä voi tulla näkymätön haava, joka paranee hitaasti.



Flippa ja kumppanit: Piano karkaa 

Piano karkaa. Filippa ja kumppanit löytävät sen pihalta. Kissa Nokonen muuttaa siiihen asumaan, aasi Antero pitää siinä kahvilaa, mutta Filippa haluaisi vain soittaa. Samaan aikaan pianistilta puuttuu piano ja kapellimestarilta sukka. Pianon karkumatkasta kehkeytyy melkoinen soppa. Takakansi

Ajattelin yhden viime vuoden kirjan ujuttaa tähän postaukseen mukaan. Se sallittakoon. Ihastuin välittömästi kirjan ilottelevaan ja värikkääseen kuvitukseen ja sympaattisiin hahmoihin. Paljon on katseltavaa, joten kirja kestää uskoakseni useammakin lukemiskerran. Piano karkaa voitti Grafian Vuoden Huiput -kilpailussa Kultahuipun kuvasta ja kuvituksesta.


Lisää tämän vuoden lastenkirjoja löydät täältä.
_______


Kaisa Happonen - Mur, eli karhu
Kuvitus: Anne Vasko
Tammi, 2016
Kirjastosta

½
Elina Hirvonen - Näkymätön
Kuvitus: Ville Tietäväinen
Lasten Keskus, 2016
Kirjastosta


Juha Virta - Flippa ja kumppanit: Piano karkaa
Kuvitus: Marika Maija
Etana Editions, 2015
Kirjastosta

6 kommenttia:

  1. Näkymätön odottaa kirjahyllyssä, vaikuttaapa se ihanalta postauksesi perusteella. :) Piano karkaa on myös ihana, annoin sen kummitytölleni lahjaksi ja se on yksi hänen lempikirjojaan tätä nykyään <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuosina on ilmestynyt paljon hienoja kuvakirjoja<3 Piano eroaa kivasta joukosta ja ihanaa, että kummityttö on ottanut sen omakseen:)

      Poista
  2. Niin kauniita :) Kannet ja sisältö.
    Tiia

    VastaaPoista
  3. Hienoja nostoja! Ja saman vertauksen itsekin ajattelin Murin kohdalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mur on aivan ihana ja fanitan nyt sitä samalla tavalla kuin juuri tuota Haluan hattuni takaisin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...