14.7.2016

Kesälukumaratonin lyhytarviot


Kesämaratonilla ehdin lukea neljä kirjaa alusta loppuun ja yksi jäi kesken, josta tulee sitten arvio, kunhan saan siitä ajatukset kasaan. Niputan nämä kaikki nyt samaan postaukseen jälleen, sillä se on hyväksi todettu tapa. Säästää aikaa ja lyhentää postausjonoa. Alla siis pienet esittelyt luetuista kirjoista.


Colette - Chéri
Chéri kertoo 19-vuotiaan nuorukaisen ja 49-vuotiaan naisen rakkaudesta. Se on viiltävän kipeä kuvaus rakkaudesta, intohimosta, vihasta ja surusta. Romaanin taustalla elää vuosisadan alun Pariisi, sen vauras porvarismiljöö huviloineen, palvelijoineen ja puutarhoineen, ja toisaalta kaupungin yöelämä ooppiumluolineen, huorineen ja loiseläjineen. Takakansi

Chéri on klassikko. Siinä kuvattu rakkaustarina ei ole mikään kaikista perinteisin. Kurtisaani Lealla ja hänen ystävänsä pojalla on suhde, joka alkaa molemmilla mennä tunteisiin. Muuten Lealla ei ole mitään kovin lämpimiä ihmissuhteita, vaikka ystäviä hänellä on, sillä kaikki henkilöitä leimaa jonkinlainen turhamaisuus. Kirjalle on jatko-osa nimeltä Cherin loppu. Colette oli aikamoinen nainen itsekin; häntä paheksuttiin sovinnaisissa piirissä. Coletten elämästä on tekeillä elokuva, jonka pitäisi ilmestyä 2017.


Maurice Leblanc - Arséne Lupin - Herrasmiesvaras
Muurit tai nostosillat eivät pidättele Arséne Lupinia, joka on nokkela sekoitus ritarillisuutta ja rikollista neroutta. Hän on herrasmiesvaras, jonka ominta aluetta ovat hienostojen palatsit ja salongit sekä upeat valtamerihöyryt miljonäärimatkustajineen. Lupin ei ole mikään pikkuvoro, vaan taiteilija ja todellinen asiantuntija alallaan. Hän ei epäröi jättää jälkeensä viestiä, jos katsoo sen aiheelliseksi. ”Armollinen kreivi. Palaan sitten kun huonekalut eivät ole väärennettyjä.” Uskomattomista taidonnäytteistään Lupin selviää elegantilla huolettomuudella, jota jopa Sherlock Holmes ihailee. Takakansi

Arséne Lupinissa on vanhan ajan viehätystä ja  hyväntuulisuuttaa. Vaivattomasti ja ennen kaikkea huomaamattomasti hän käy pihistamässä talosta isommatkin huonekalut ja halutessaan saattaa ne myöhemmin palauttaa. Ihan miten hän itse parhaaksi näkee. Röyhkeä herrasmies. Kirja koostuu monista yksittäistapauksista, joiden kautta pääsee hyvin tutustumaan tuohon herrasmiesvarkaaseen. Yhdessä esiintyy jopa Sherlock Holmes.


Guy de Maupassant - Huviretki ja muita kertomuksia
Koe on kertomus aisankannattajaksi itseään luulevasta aviomiehestä, joka yllättyy paljastusyrityksissään. Tarinassa on taitava psykologinen ote ja parhaiden salapoliisitarinoiden jännitystä. Isä ja poika Hautot on terävästi kuvattu tarina maalaismiehestä ja hänen pojastaan, joille ilmaantuu yhteinen rakastajatar. Maalaispiian tarina on lämpimän inhimillinen kertomus yksinkertaisesta maalaistytöstä, jonka kunnon mies ottaa omakseen. Niminovelli Huviretki on Maupassantin novellitaiteen helmiä. Se kertoo pariisilaisperheen huviretkestä maalle ja äidin ja tyttären pikku lemmenseikkailusta. Takakansi

Nämä neljä novellia ovat takakannen mukaan ranskalaisen kirjallisuuden helmiä. Hienoja ne ovatkin, vähäeleisiä mutta paljon puhuvia. Mitään erityistä suosikkia on vaikea nimetä, mutta näin jälkikäteen ajateltuna mieleen jäi 'Isä ja poika Hautot', jossa oli jotain hyvin lohdullista. Huviretkestä on lisäksi tehty elokuva Virta.


Manu Larcenet - Blast 2: Pyhän diilerin ilmestys
”Valehtelen koko ajan. Sanon, etten muista mitään, että olen aamulla syntynyt. Mutta minun tarvitsee vain sulkea silmäni Pimeässä kaikki palaa mieleeni. Jokainen läimäys, jokainen viilto, jokainen katse. Muistan jokaisen sananne. Muistan tavan jolla iskitte ne ruumiiseeni. Aika ei vaikuta mitään. Muistan kaiken.”

Ranskan sarjakuvan tekijäkaartin terävimpään kärkeen kuuluvan Manu Larcenet'n suurteoksen toinen osa jatkaa yhteiskunnan ulkopuolelle hypänneen ruokakirjailija Polza Mancinin polveilevan vaelluksen seuraamista, ja kierrokset kovenevat.
Takakansi

Annoin keväällä lukemalleni ensimmäiselle osalle viisi tähteä, sillä olin täysin lumoutunut Manu Larcenet'n kuvitustyylistä, jota siis edelleen rakastan. Mutta. Meno tuntui turhan väkivaltaiselta. En ole edelleenkään väkivallan ystävä ja tämä venytti sietokykyä aavistuksen liikaa. Taituri Larcenet kuitenkin edelleen on. Suosittelen tutustumaan.

Manu Larcenet - Blast 2: Pyhän diilerin ilmestys
Muita postauksiani:
Blast: Röykkiö ihraa
_______

Colette - Chéri
(Chéri, 1920)
Gummerus, 2000
Kansi: Pirjo Toroskainen
Omasta hyllystä
Seitsemännen taiteen tarinat
Tähtiä:

Maurice Leblanc - Arséne Lupin: Herrasmiesvaras
(Arséne Lupin gentleman-cambrioleur, 1962)
Karisto, 1986
Päällys: Kauko Allén
Omasta hyllystä
Tähtiä:

Guy de Maupassant - Huviretki ja muita kertomuksia
(1881-89)
Karisto, 1983
Kirjastosta lainattu
Tähtiä: ½

Manu Larcenet - Blast 2: Pyhän diilerin ilmestys
(Blast 2: L'Apocalypse selon Saint Jacky, 2011)
WSOY, 2012
Kirjastosta lainattu
Tähtiä:

2 kommenttia:

  1. Larcenet on minunkin suosikkini. Pieniä voittoja ja Maallemuuttajat -sarjat olen jo lukenut, ja seuraavaksi olisi vuorossa Blast. Odotukseni ovat korkealla, sillä erityisesti tuo Pieniä voittoja on ollut tosi hyvä. Cheri ja Lupin-kirja kiinnostavat myös - tässä tulikin aimo annos lukuvinkkejä syksylle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä sitten taas voisin ottaa käsittelyyn Pieniä voittoja ja Maallemuuttajat -sarjat, kunhan vielä luen loputkin suomennetut Blastit:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...