24.6.2016

Gillian Flynn - Kiltti tyttö + elokuva


"Kun ajattelen vaimoani, ajattelen aina hänen päätään."
kirjan alku

Vuosi sitten luin Gillian Flynnin Teräviä esineitä ja järkytyin. Se oli aivan liian hurja makuuni - vaikka hurja hassu lukija olenkin. Haha. Kiltti tyttö ei muiden blogipostausten perustella vaikuttanut aivan yhtä sairaalta, joten halusin antaa kirjailijalle uuden mahdollisuuden. Hänellä kun kuitenkin on omalaatuinen ääni. Ilokseni ilmoitan, että pidän Kiltistä tytöstä paljon enemmän kuin Terävistä esineistä. Halleluja!

Jokaisella tarinalla on kaksi puolta

Nick Dunnen kaunis Amy-vaimo on kadonnut parin viisivuotishääpäivänä. Katoamiseen epäilyttävän tyynesti suhtautuva Nick jää kiinni valheesta toisensa jälkeen. Amyn ystävät kertovat tämän pelänneen yhä arvaamattomammaksi muuttunutta aviomiestään. Poliisi löytää Nickin tietokoneelta erikoisia hakutuloksia. Ja kuka muu ellei Nick olisi pessyt verijäljet keittiön lattialta? Välttääkseen vankilan Nickillä on vain yksi vaihtoehto. Hänen on löydettävä Amy. Mieluiten elävänä, jos ei muuten, niin kuolleena. Mutta missä Amy on? Takakansi

Heti alkuun käy ilmi, ettei parin tarinat mene aivan yksiin. Toinen esimerkiksi muistaa päivän onnellisena ja toinen riitaisana. Kertojaääninä heihin ei voi luottaa yhtään. Mutta kumpi puhuu totta? Vai puhuuko kumpikaan? Myötätunnonkin kohde vaihteli sen mukaan mitä asioita toisesta paljastui. Aikatasoilla liikutaan nykyhetkessä ja menneisyydessä, jossa valotetaan vähitellen pariskunnan tutustumista ja yhteistä elämää aina Amyn katoamiseen asti, jolloin lukijalla on jo hyvin selkeä kuva tapahtuneesta. Yllätykset eivät kuitenkaan edes siihen lopu, vaan aina viimeiseen pisteeseen saakka Flynn vetelee lukijaa naruista ihan miten lystää.

Onhan tämäkin romaani Terävien esineiden tapaan sairas. Henkilöitä ei voi kutsua miellyttäviksi, eikä heidän ajatusmaailmaansa voi edes yrittää ymmärtää. Keskustelua herättänyt loppu oli kyllä vähän arveluttava, mutta ei se lukukokemustani latistanut sen suuremmin.


Gone Girl -elokuva 
Käsikirjoituksen elokuvaan on tehnyt itse Gillian Flynn ja ihaltavan tarkkaan elokuva seuraa kirjan tapahtumia. Tietenkin jotkut asiat korostuvat enemmän kuten median rooli. Sen vaikutuksesta ihmiset muokkaavat omat mielipiteensä ja huonosta leimasta on vaikea päästä irti. Nickin palkkaaman asianajajan suurin tehtävä tuntuukin olevan muuttaa median välityksellä Nickin imago pois vaimontappajasta ja voittaa ihmiset puolelleen.

Trilleri etenee kiihtyvään tahtiin ja jännitys pysyy yllä alusta loppuun asti, vaikka kirjan lukeneena tiesin miten asiat etenevät. Suhtauduin epäillen Ben Affleckiin, sillä minulle hän on enemmänkin tuttu komedioista, vaikka miehen elokuvaura onkin aika mittava. Luulot osoittautuivat vääriksi, sillä hänenlaistansa miestä Nickin rooli tarvitsi. Elokuvassa Nick ei näyttänyt aivan niin pahikselta, hän oli inhimillisempi. Rosamund Pike taas on aivan huikea Amyna ja hänen roolinsa korostui paljon enemmän kirjaan verrattuna. Romaanissa molemmat olivat esillä suunnilleen saman verran.

Hieno elokuva, joka onnistuu varmasti ainakin jossain vaiheessa huijaamaan katsojaa ja juoni on huolella rakennettu, iso, koukeroinen kokonaisuus.
_______

Gillian Flynn - Kiltti tyttö
(Gone Girl, 2012)
WSOY, 2013
Kannen kuva: Bernard Ott / Gallery Stock 
Omasta hyllystä
Seitsemännen taiteen tarinat -haaste
Tähtiä:

Gone Girl
Rikos / Draama / Mysteeri, 2014
Ohjaus: David Fincher
Näyttelijät: Ben Affleck, Rosamund Pike
Tähtiä: ½

8 kommenttia:

  1. Minä tykkäsin Kiltin tytön elokuvasta enemmän kuin kirjasta ja suomennetuista kirjoista Kiltti tyttö on ollut ilkein ja heikoin lenkki, mutta näin ne lukumaut ovat erilaisia.

    Hyvää Juhannusta ja lukuiloa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä juuri, elämän rikkautta, kun pidetään eri asioista:)
      Hyvää Juhannusta Mai!

      Poista
  2. Kirjaa en ole lukenut mutta elokuva oli kyllä vakuuttava. Jännitys säilyi hyvin, kun en ollut kirjan juonesta tietoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjaa lukiessa ei voinut kuin aavistella tulevia tapahtumia ja nekin menivät yleensä väärin:D Kirja/elokuva onnistuu huiputtamaan hienosti.

      Poista
  3. Tämä on yksi niistä harvoista kirjan filmatisoinneista, joita voi pitää oikeasti onnistuneina :-) Melkein pidin enemmän elokuvasta.

    VastaaPoista
  4. Kirja teki minuun vaikutuksen, mutta tuo elokuva on vielä näkemättä. Pitäisi kyllä katsoa, se kiinnostaa kyllä kovasti. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...