6.10.2015

Top Ten Tuesday 8. Suomalaiset nykykirjailijat


Huomaan edelleen suomalaisen kirjallisuuden tallautuvan käännetyn jalkoihin, ja näin asia varmasti tulee vielä pitkän aikaa olemaan, mutta yritän nyt tietoisesti saada joitain lukulistalta löytyviä - hyvin kiinnostavia - suomalaisia romaaneja luetuksi. Niitä kuitenkin on sinne kertynyt jonkin verran. Listalle päässeet kirjat ovat myös suurin osa sellaisia, jotka kaikki ovat tuntuneet lukeneen - paitsi tietenkin minä.

Tähän listaan olen kerännyt siis kiinnostavimmat suomalaisten kirjoittamat kirjat, jotka ovat ilmestyneet tässä lähivuosina (joskus 2000-luvulla siis).

1. Jussi Valtonen - He eivät tiedä mitä tekevät
Viime vuoden Finlandia-palkinnon voittaja.

2. Minna Lindgren - Ehtoolehto-trilogia
Ensimmäinen osa löytyykin omasta hyllystä ja viimeinen ilmestyi tänä vuonna, joten nyt olisi loistava tilaisuus lukea vaikka kaikki!

3. Ulla-Lena Lundberg - Jää
Finlandia-palkinto 2012 itse Tarja Halosen valitsemana. Romaani nuoren papin perheestä sotien jälkeen.

4. Anni Kytömäki - Kultarinta
Blogistanian äänestyksessä viime vuoden paras suomalainen kirja, joten olisi minunkin korkea aika tämä lukea. 

5. Katja Kettu - Kätilö
Blogissani pyörineet ovat ehtineetkin kuulla, että odotan hypetyksen laantumista ennen kuin tähän tartun, mutta kiinnostus on suuri ja uskon, että tykkään.

6. Pauliina Rauhala - Taivaslaulu
Blogistanian äänestyksessä paras suomalainen kirja 2013. Kertoo lestadiolaisparista.

7. Tommi Kinnunen - Neljäntienristeys
Vahva esikoiskirja.

8. Sirpa Kähkönen - Graniittimies
Erityisen paljon blogeissa esillä ollut kirja ilmestymisensä jälkeen.
 
9. Milja Kaunisto - Synnintekijä
Omasta hyllystäni löytyy tämä ensimmäinen osa Olavi Maununpojasta kertovasta sarjasta, jota sitten jatkaa Kalmantanssi ja Piispansormus. Näyttämönä armoton keskiajan Eurooppa.

10. Pekka Hiltunen - Vilpittömästi sinun
Dekkarit tietenkin kiinnostaa, joten tämä kirja vie viimeisen paikan tällä listalla.


Omasta hyllystä löytyy valmiiksi jo muutama

Listaaminen osoittautui taas yllättävän hankalaksi ja listan ulkopuolelle jäi vielä monta kiinnostaa kirjailijaa kuten Marko Leino, Emmi Itäranta, Heidi Köngäs, Aki Ollikainen...

Lisäksi nuortenkirjoista muutaman kiinnostavan mainitakseni:
1. Seita Vuorela - Karikko
2. Elina Rouhiainen - Kesytön
3. Siiri Eloranta - Gisellen kuolema


Muita TTT-postauksiani
7. Kesäleffoja
6. Kirjat jotka oli PAKKO ostaa... Mutta ovat silti lukemattomina hyllyssä
5. Kirjailijat joihin en ole vielä tutustunut
4. Sarjat jotka aloittaisin mutten ole vielä ehtinyt
3. Hienoimmat kirjablogien ulkoasut
2. Nuoruuteni kirjasarjat
1. Suosikkikirjat

9 kommenttia:

 1. Jään luin jokin aika sitten ja se oli upea kirja. Myös Hiltusen Studio-sarjasta tykkään. Minulla on itse asiassa luonnoksissa samantyylinen lista, mutta vähän eri kirjailijoilla. :) Eli ongelma on valitettavan tuttu. :D Kultarinta ei ole omalla listallani, mutta vienosti tämäkin kirja kiinnostaa kun kehujen määrä on ollut niin valtava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraavaksi tässä näyttää tulevan ongelma, etten tiedä kenestä aloittaisin :D Todella mielenkiintoista päästä lukemaan sinun listasi, sitten kun saat sen julkaistuksi, varsinkin jos se kerta erilainen on! Lisää kirjavinkkejä ;)

   Poista
 2. Listallasi on monta hyvää ja vähintään yhtä monta minuakin kiinnostavaa kirjaa! Kätilön, Neljäntienristeyksen ja Graniittimiehen olen lukenut, kaikki ovat todella, todella hyviä! He eivät tiedä mitä tekevät, Ehtoolehto-trilogia, Jää ja Kultarinta ovat puolestaan sellaisia, jotka voisin lukea vaikka heti. No, Jää kylläkin edelleen odottaa tuolla hyllyssä, mutta kiinnostaa paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla, että olet pitänyt niin monesta ja itsekin odotan kovasti jo pääseväni noita lukemaan, mutta ensin täytyy lukaista loppuun nuo venäläisten kirjat ennen kirjamessuja... Sillä aikaa yritän miettiä, mikä kirja pääsee tosiaan ekana lukuun, ehkä joku omasta hyllystä :)

   Poista
 3. Noista olen lukenut 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ja 9 Olen lukenut myös Leinon kirjoja, Köngästä, Emmi Itärannan esikoisen ja Siiri Enorantaa ja muistaakseni myös Vuorelan yhden kirjan. Lindgren jäi lukematta muutaman sivun jälkeen. Ei ollut minun kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinähän olet paljon ehtinyt noista lukea! Ehtoolehto-sarja taas kiinnostaa minua hyvin paljon ja pääseekin näillä näkymin ensimmäisten joukosta lukuun :)

   Poista
 4. Juuri tänään sain tehtäväkseni valita nykykirjallisuuden edustajan luettavaksi äidinkielen kurssia varten ja voisin poimia listalta vaikka Kätilön tai Jään, koska niistä kuulee jatkuvasti kehuja. 1,2,4,7 ja 8 olen lukenut ja voin suositella jokaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kätilö on kirjallisuuden kurssille todella vaikea kirja kielensä vuoksi. Suosittelisin Emmi Itärannan Teemestarin kirjaa.

   Poista
  2. Kätilö ja Jää ovat varmasti molemmat hyviä valintoja, sillä juuri niistä ihmisillä tuntuu olevan paljon hyvää sanottavaa ja uskon, että niistä saa ihan kiitettävästi aineksia vaikka esseeseen yms. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...