3.10.2015

Kaj Korkea-aho - Paha kirja


"Niinä kolmenakymmenenä vuotena, jotka Mickel Beckman oli vaikuttanut Åbo Akademissa, kirjallisuustieteen määrärahoja oli leikattu jatkuvasti."
kirjan alku


Kaj Korkea-aho on suomenruotsalainen kirjailija, jolta on jo ennen Pahaa kirjaa julkaistu kaksi teosta, mutta minulle tämä on vasta ensimmäinen. Mutta ei kyllä viimeinen!

"Älä lue tätä kirjaa tai joudut helvettiin."

Paha pääsee valloilleen yliopistolla, kun opiskelija Pasi Maars saa vihiä 1920-luvun kohtalokkaasta käsikirjoituksesta. Tekstien myötä paljon muutakin salattua nousee päivänvaloon, ja lehtori Mickel Backmanin painajaiset muuttuvat todeksi. Takakansi

Paha kirja tuntuu modernilta teokselta, joka aiheiltaan tarttuu kirjallisuuden voimaan ja siihen kuinka se voi saada ihmiset hulluuden partaalle ja järjettömien tekojen äärelle. Miljöönä on Åbo Akademi ja Turku. Yliopistomaailmassa liikkuu kaikenlaisia ihmisiä, mutta heistä yhden kiinnostus kirjailijaan, joka ei ole saanut teoksiin julkaistuksi, laittaa liikkeelle kauheita asioita ja päivänvalon näkee teksti, jonka pitäisi pysyä lukemattomana. Karkeasti ottaen kirja seuraa kolmen henkilön elämää, joihin esiin kaivettu käsikirjoitus vaikuttaa vahvasti.

"He nauroivat. Se oli hyvä. Hän nauroi heidän kanssaan. Hän pani toivonsa sille, mitä tiesi tuosta sukupolvesta, sille ettei heitä kiinnostanut muu kuin sensaatio eivätkä he luultavasti jaksaisi välittää sen kummemmin.
   Kerro luentavasti ja rennosti, hän ajatteli. Niin he unohtavat kaiken jälkeenpäin."

Korkea-ahon luomat henkilöt eivät ole mistään hellyyttävimmästä päästä. Aika moni heistä on itseasiassa jokseenkin ärsyttävä ja vastenmielinen ja stereotypioita löytyy, mutta kuulkaas, tällä kertaa ei haitannut! Kirja paneutuu hienosti ihmisten huonoihin puoliin ja elämän synkkyyteen jokseenkin armottomasti, mutta kyllä sieltä sivujen välistä hyvääkin löytyy, kun jaksaa etsiä. Tunnelma on painostava ja omaan makuuni siinä on juuri riittävä määrä kauhua, ja samalla tavalla kuin kirjasta löysin toivonpilkahduksen, niin kaiken keskeltä löytyy myös huumorin rippeitä. Loistava resepti koukuttavaan kirjaan!
_______

Kaj Korkea-aho - Paha kirja
(Onda boken)
Otava, 2015
Kirjastosta lainattu
Tähtiä:

2 kommenttia:

  1. Luen ihan varmasti! Painostava tunnelma kuulostaa hyvältä, ja muutkin ovat tätä kehuneet :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...