22.12.2016

Per Petterson - Hevosvarkaat


"Varhainen marraskuu. Kello on yhdeksän.
Ikkunaan törmäilee talitiaisia."
kirjan alku

Per Petterson on norjalainen kirjailija, joka nousi kansainväliseksi tapauksesti viidennen romaaninsa Hevosvarkaat kohdalla. Hevosvarkaat on tarina isästä ja pojasta ja heidän suhteestaan.

Norjan ja Ruotsin rajaseudulla isän kanssa vietetyn kesän traagiset tapahtumat tempaisivat 15-vuotiaan Trondin väkivaltaisesti nuoruuden viattomuudesta kohti aikuisuutta. Nyt, 67-vuotiaana, erakoitunut Trond elää koiransa Lyyran kanssa samalla syrjäisellä seudulla. Yllättäen arkisten puuhien täyttämään elämään astuu tuttu hahmo vuosien takaa. Muistot vievät Trondin uudelleen joen varrella vietetyn kuuman kesän dramaattisiin tapahtumiin. Iholle nousevat suhde isään ja kiihkeästi eletyt onnen hetket, mutta myös täyttymättömät lupaukset ja suuret menetykset. Norjan jylhät metsät hengittävät vahvasti mukana ja taustalla virtaa joki, kuin ohikiitävä elämä. Takakansi

Tarina elää kahdessa aikatasossa Trondin nuoruudessa ja nykyisyydessä, kun hän on jo vanha mies. Isä on jäänyt Trondin mielessä alle 40-vuotiaaksi, sillä sen ikäisenä hän katosi pojan elämästä. Romaanissa puidaan tätä isäsuhdetta ja sen aiheuttamia tuntemuksia.

-Sinusta on tullut aikuinen.
- Ei ihan, sanoin, sillä tiesin että ympärillä tapahtui asioita joita en ymmärtänyt
mutta joita aikuiset ymmärsivät, mutta sinne ei enää ollut pitkä matka,
olin jo aika lähellä.

Kirjan rytmi on yhtä kiireetön kuin päähenkilön elämä eli hyvin verkkaisesti edetään. Tätä olisi pitänyt lukea hitaasti, mutta olin liian malttamaton, enkä jaksanut jäädä ihastelemaan maisemia ja rauhaa vaan halusin hölkätä jo eteenpäin. Vaikka viihdyin molemmissa aikatasoissa, levollisemmin asetuin aloilleni lukemaan vanhasta Trondista, jota Petterson viipyilevä tyyli tuki paremmin.

Hevosvarkaat-nimeä pidän harhaanjohtavana, sillä odotin ihan toisenlaista kirjaa. Jonkinlaista jännitysnäytelmää kenties, mutta Hevosvarkaat on kaikkea muuta. Se on tunnelmoiva ja aikaa ottava, jossa upeinta on luonnon läheisyys ja sen jylhyys.

_______

½
Per Petterson - Hevosvarkaat
(Ut og stjaele hester, 2003)
Otava, 2009
Kannen kuva: Joseph Shan Pao Lo
Omasta hyllystä

8 kommenttia:

 1. Minä pidin Hevosvarkaista todella paljon, minulle se on lukemistani Pettersonin teoksista ykkönen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tänmä oli vasta ensimmäinen, täysin en ollut myyty.

   Poista
 2. Hevosvarkaat on ihana! Petterson on yksi suosikeistani.

  Hyvää joulun aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin muiden blogitekstejä nyt lukiessa, että monet ovatkin tykänneet hirmu paljon.

   Samoin Katja!

   Poista
 3. Kohta loppuu kiire, lento
  Alkaa Joulun aika rento.
  Hiljaisuutta kuulostele,
  nuku, syö ja nautiskele.
  Kunnossa on silloin kuosi,
  kun taas alkaa Uusi Vuosi!
  Hyvää Joulua

  VastaaPoista
 4. Hevosvarkaat on ehkä-listallani. Jos saan joskus leuttua Pettersonin I Refusen (en tiedä suomenkielistä nimeä) ja pidän siitä, niin sitten lukenen muitakin Pettersoneja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä päättynyt tartunko Pettersoniin uudelleen, mutta mielenkiinnolla tulen lukemaan arviosi, jos joskus tuon saat luettua:)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...