27.12.2016

Winston Graham - Demelzan laulu (#2)


Julian syntymän aikoihin puhjennut myrsky oli kuin ennusmerkki.
kirjan alku

Uudelleen suomennetun historiallisen sarjan toisessa osassa Poldarkin tarina jatkuu ja jos ensimmäistä osaa ei ole lukenut ja haluaa välttyä juonipaljastuksilta, suosittelen skippaamaan tämän tekstin. 

Cornwall, 1788–1790

Demelza, Ross Poldarkin kerran pelastama köyhän kaivosmiehen tytär, on varttunut kukoistavaksi nuoreksi naiseksi ja päätynyt naimisiin Rossin kanssa. Heidän ensimmäisen lapsensa syntymä on suuri ilo, mutta sekasortoisen aikakauden tapahtumat panevat heidän liittonsa koetukselle.

Demelzan yritykset sopeutua herrasväen – ja aviomiehensä – tapoihin johtavat toinen toistaan hämmentävämpiin tilanteisiin. Ross aloittaa katkeran kamppailun kaivostyöläisten puolesta ja tulee kylväneeksi siemenen loputtomaan vihanpitoon vaikutusvaltaisen George Warlegganin kanssa. Pystyykö Demelza löytämään tavan rakentaa siltoja, ennen kuin erimielisyydet tuhoavat hänen ja Rossin mahdollisuuden onneen? Takakansi

Ross Poldark jatkaa oman tiensä kulkemista ja suunnittelee kupariyhtiön perustamista, joka vallitsevissa olosuhteissa tarkoittaa salaisia suunnitelmia ja muiden miesten apua. Ross ja Demelza puuhavat molemmat tahollaan omiaan, joka lopulta johtaa Rossin riitaa sukulaisensa kanssa sekä vielä johonkin paljon ikävämpään. Synkäksi kirjan sävyttää julmat kohtalot vankilassa ja kohtalokkaat sairaudet, joita ihmiset pelkäävät. Yhtiöitä katuu, kaivostyöläiset menettävät työpaikkansa ja rikkaat menettävät huomattavan osuuden tuloistaan. Iloisiakin tapahtumia on kuten Verityn ja hänen rakkaansa palaaminen yhteen, mutta sekin vaatii veronsa.

Sarjan kolmas osa Syytetty ilmestyy jo tammikuussa 2017.

_______

½
Winston Graham - Demelzan laulu
(Demelza, 1946)
Gummerus, 2016
Arvostelukappale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...