15.12.2016

Mark Frost - Twin Peaks: Salattu historia


"Oheinen aineisto on luottamuksellinen
ja tarkoitettu vain teidän luettavaksenne."
kirjan alku

Twin Peaks: Salattu historia -kirja on sarjan fanien must-read, mutta kultti-ilmiö Twin Peaksistä tietämättömiä en suosittele tarttumaan opukseen, sillä kirjassa paljastetaan tuotantokausien tapahtumia reippaalla kädellä, eivätkä jutut varmastikaan muutenkaan avaudu, jos ei tarina ole tuttu. Minun kaltaisille, Twin Peaksin tunteville, kirja valottaa henkilöiden taustoja lisää. Kukapa nyt ei haluaisi tietää Kirjatalon poikien lempikirjoja (paljastus: yhdellä oli John Irvingin Garpin maailma!) tai ottaa lisää selvää mystisestä Log Ladystä (en suostu kutsumaan häntä suomennetulla nimellä).

On löydetty kansion, johon on koottu aineistoa liittyen Dale Cooperin aikoinaan tutkimaan Laura Palmerin murhaan Twin Peaksin kaupungissa. Pitkin kirjaa löytyy erinäisiä sivuhuomautuksia marginaalissa ja näiden sivuhuomautusten kirjoittajalle on annettu tehtäväksi käydä kyseinen aineisto läpi ja selvittää kuka tai ketkä ovat sen laatineet. Melkein kuin dokumenttikirjaa lukisi: teos sisältää muun muassa kirjeitä, kuvia, tutkimuksia, virallisia papereita, lehtileikkeitä, kuulustelupöytäkirjoja... 


"Muista, että pöllöt eivät ehkä ole sitä miltä näyttävät, mutta niillä on tärkeä tehtävä:
ne muistuttavat, että meidän pitää katsoa pimeyteen"

Salattu historia alkaa aina 1800-luvulta eli ollaan vielä hyvin kaukana Twin Peaksin varsinaisista tapahtumista. Tämä osuus oli epäkiinnostavaa täytettä ja se sisälsi paljon käsinkirjoitettuja kirjeitä, joista ei meinannut selvää saada, joten ne ainakin jäi lukematta. Mielenkiintoiseksi kirja muuttui vasta, kun tutut hahmot alkoivat ilmestyä mukaan sivuille. Mukava jälleentapaaminen! Suorastaan ahmin kirjan siitä eteenpäin. Henkilöiden menneisyyttä paljastetaan paljon enemmän kuin sarjaa katsomalla on saanut tietää. Tämä siis toimii hyvin välipalakirjana kolmatta kautta malttamattomana odotellessa.

_______


Mark Frost - Twin Peaks
(The Secret History of Twin Peaks, 2016)
Otava, 2016
Kannen suunnittelu: Headcase design
Arvostelukappale

8 kommenttia:

 1. Hienot kirjakuvat, hyvin olet kuvannut ne Twin Peaks -hengessä! Täällä siis huiskuttelee toinen Twin Peaksit silloin muinoin katsonut. Henkilöt ovat melko hyvin muistissa, mutta osa tapahtumista on hautautunut pään perukoille ja kaipaisivat virkistystä. Olen tätä kirjaa hiplannut kaupassa, mutta jättänyt niille sijoilleen. Täytyy harkita uudemman kerran tai jos vaikka kirjastosta löytyisi.

  Milloinkohan se kolmas kausi oikein julkaistaan? Olen kuullut juttua siitä, mutta en ole sen kummemmin paneutunut asiaan. Täytynee googletella. Kyllähän se on katsottava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elegia, kyllä sitä varten vaivaa nähtiinkin:D Nyt sitten vaan katsomaan kaudet uudestaan ennen niitä uusia. Kolmoskauden pitäisi ilmestyä ensi vuonna, kesällä ehkäpä.

   Poista
 2. Twin Peaks ei ole tuttu, joten en osaa muuta sanoa, oli vain pakko tulla kehumaan näitä kuvia. Vau :)

  VastaaPoista
 3. Aaaaah en malta odottaa uutta kautta! Twin Peaks on ollut lempparisarjani kymmenisen vuotta, näin sarjan ekan kerran kun se tuli uusintana kolmoselta. Niin paljon muistoja. :D Katson koko kauden yleensä joka vuosi, joka kerta löytää uusia yksityiskohtia. Ja se surrealistinen tunnelma on ihan erilaista kuin missään muissa tv-sarjoissa! 2.kauden viimeinen jakso on epäreiluin sarjan loppu kautta aikain, niin paljon jäi kesken!!! Twin Peaks todella ansaitsee arvokkaan lopun. On kiva, että vanhat sarjat palaavat ja varsinkin omia lemppareita on jatkettu. Salaisten kansioiden paluu oli tehty mielestäni arvokkaasti, kun taas Gilmoren tyttöjen oli hieman pettymys... :/ Toivottavasti Twin Peaksin paluu onnistuu, odotukset ovat korkealla. Tuon kirjan voisi kyllä lukea sarjan jatkoa odotellessa, muuhun fanikirjallisuuteen en ole tutustunut, kun ainakin Laura Palmerin salainen päiväkirja on tyrmätty kaikissa lukemissani arvosteluissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, Twin Peaksin kaltaista muuta sarjaa ei ole olemassakaan, vaikka kuinka ovat yrittäneet jotkut sarjat ottaa vaikutteita! Sarja jäi kesken niin ärsyttävään kohtaan, pakko saada tietää lisää. Olen yrittänyt tampata omia odotuksia alemmas, ettei tulisi suurta pettymystä, sillä ykköskausi on ja tulee varmasti kuitenkin olemaan se parhain. Haha minä joudun liittymään tuohon Laura Palmerin päiväkirjan lyttääjiin, kamalimpia kirjoja mitä olen ikinä lukenut:DD Lukeminen omalla vastuulla. Cooperin muistelmiin en sen takia uskaltanut edes tarttua.

   Voi ei, en ole vielä Netflixin puutteen takia voinut katsoa uusinta Gilmoren kautta, mutta odotan sitä kyllä. Meillä on näköjään samoja lempparisarjoja:)

   Kiitos mahtavasta kommentista:)

   Poista
 4. Ihanan twinpeaksmäinen kuva tosiaan <3 Välillä olen innoissani sarjan paluusta, välillä huolissani (Lynchin viimeisimmät leffat eivät nimittäin vedä ollenkaan vertoja aiemmalle tuotannolle). Ihanaa kuitenkin päästä näkemään vanhat tutut henkilöt.

  Salatun historian sain luettua muutama viikko sitten, mutta en ole vieläkään osannut kirjoittaa siitä mitään. Tykkäsin kyllä, todella huolellisesti tehty ja aivan ihana kansi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä hieman innostuin:D Minäkin välillä odotan sarjaa ja toisaalta en. Ristiriitaiset fiilikset ainakin on, mutta tuttujen naamojen näkemistä en vastusta yhtään. Musiikki toivottavasti on vanhaa tuttua - tai ainakin samantapaista.

   Jäänpä siis seurailemaan blogiasi mielenkiinnolla:)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...