2.12.2016

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat +elokuva


Peguan ("Lisko") Artemis Fido Scamander syntyi vuonna 1897.
kirjan alku

Ensi-iltaan tuli noin viikko tai kaksi sitten Ihmeotukset ja niiden olinpaikat, joka kertoo ajasta ennen Harry Potteria. Potter-fanina piti tuo päästä katsomaan ja yksi vaihe valmistautua elokuvan katsomiseen oli lukea J. K. Rowlingin Lisko Scamanderin kirjoittama kirja ihmeotuksista, jota on myös käytetty oppikirjana Tylypahkassa.

Kirjan alussa kerrotaan ihan yleisesti ihmeotuksista ja alkusanat opukseen on kirjoittanut Albus Dumbledore, joka muun muassa rauhoittelee kirjan käsiinsä saaneita jästejä: "Käytän myös tilaisuuden hyväkseni ja vakuutan jästilukijoille, että tästedes kuvailtavat hauskat olennot ovat sepitettyjä eivätkä voi tehdä pahaa teille. Velhoille sanon vain: Älä kutita nukkuvaa lohikäärmettä."

Kirjassa esitellään lyhyesti ihmeotukset ja Taikaministeriön antama vaarallisuusluokitus. Joistain on jopa piirretty kuva ja olisin itseasiassa kaivannut vaikka kaikista kuvat, sen verran mielikuvituksellisia nuo ihmeotukset kuulostivat olevan. Kepeyttä ja hauskuutta tähän lisää Harry Potterin ja hänen ystäviensä kirjoittamat merkinnät ja huomautukset, joka saa kirjan vaikuttamaan oikeasti käytetyltä oppikirjalta, sillä tämähän on näköispainos Harryn omasta oppikirjasta.Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuva

Olen iloinen päästessäni hyppääämään takaisin Harry Potterin taikamaailmaan, vaikkei leffa tavoitakaan alkuperäisten Potterien lumoa ja tunnelmaa. Käsikirjoituksesta vastaa ensimmäistä kertaa J. K. Rowling ja tämän on tarkoitus olla vasta ensimmäinen elokuva viidestä. No johan on pitkä sarja taas tuloillaan. Ohjaajakin on viimeisistä Pottereista tuttu David Yates.

Elokuva sijoittuu 1920-luvun New Yorkiin, jossa taikaolentoja tutkivan Lisko Scamanderin (Eddie Redmayne) on tarkoitus käväistä hakemassa täydennystä kokoelmaansa. Ongelmia ja viivästyksen kuitenkin aiheuttaa ei-taik (amerikkalainen vastine jästille) Jacob (Dan Fogler) sekä Liskon taikasalkusta vapaaksi päässeet ihmeotukset. Kaupungissa on myös jotain suurempaakin valloillaan.

Potterit tunteville tästä löytyy kaikenlaista tuttua (toivottavasti jatkossa vielä lisää!), mutten sanoisi että tarvitsisi edes välttämättä olla nähnyt Pottereita. Ymmärtää totta kai enemmän jos on, mutta ei välttämätöntä. Tässä on kuitenkin niin oma maailmansa ja ainakin itse näen ne kahtena erillisenä tuotoksena. Elokuvassa edetään vauhdilla ja mukana on huumoria. Mutta se elokuvan loppu. En ollut riemuissani, enkä ole vieläkään.

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on kelpo fantasiaelokuva, jonka parissa viihtyy ja varmasti loputkin osat tulen katsomaan. Erityismaininta ylisöpölle ja hulvattomalle taikaotus Nifflerille.
_______


Ihmeotukset ja niiden olinpaikat
Kirjoittanut: J. K. Rowling
(Fantastic Beasts and Where to Find Them, 2001)
Tammi, 2001
Kuvat: J. K. Rowling
Kansi: Richard Horne
Kirjastosta

½
Alkuperäisnimi: Fantastic Beasts and Where to Find Them
Seikkailu / perhe /fantasia, 2016
Ohjaus: David Yates
Käsikirjoitus: J. K. Rowling
Pääosissa: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Ezra Miller, Samantha Morton, Colin Farrell

8 kommenttia:

 1. Mä näin leffan eilen. Olen ehkä vähän pettynyt, koska olin asettanut sille tosi kovat odotukset. :(
  Haluan silti nähdä loputkin elokuvat, haha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä osasin olla odottamatta juuri mitään, joten leffa oli ihan positiivinen ylläri, mutta toivotaan että paranee vielä jatkossa :)

   Poista
 2. Kuulin, että tuolle leffalle olisi tulossa 4 jatko-osaa?! Eilen joku Finnkinon tyyppi niin kertoi ennen leffan alkua. En sitten tiedä oliko se totta. :D

  Vähän kyllä harmittaa, että myin oman Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -kirjani muutamia vuosia sitten. :( Ne taitaa olla myyty loppuun jo kauan sitten. Muistan, kun ostin sen alunperin kirjakaupasta viidellä eurolla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, viidenosan leffasarja tästä on tulossa - pientä rahastusta taas :D Eihän sitä ikinä voi tietää milloin joku kirja pomppaa suosioon, mutta toivottavasti kirja kävelee sua vastaan vielä jossain välissä:)

   Poista
 3. Olen suunnitellut katsovani lefaan, joten innoissani luin postauksesi tästä. Kirjakin olisi huippua saada käsiinsä. Ikuisena Potter-fanina

  VastaaPoista
 4. Haluaisin kovasti ehtiä katsimaan tämäb leffateatteriin, mutta en taida päästä. Siskoni hyllyssä on tuo kirja, mutta en ole sitäkään lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dvd:ltä sitten joskus:) Kirja on onneksi niin lyhkänen, että sen lukaisee hetkessä jos niikseen tulee.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...