16.6.2016

Elizabeth Kostova - Historiantutkija


"Vuonna 1972 olin kuudentoista - nuori matkustamaan 
diplomaatin mukana työmatkoilla, isäni sanoi."
kirjan alku

Pitkään on Historiantutkija minua hyllyssä vaativasti tuijottanut, mutta ei se sentään siellä ole norkoillut yhtä kauan kuin eräät muut... Elättelin toiveita saada lukea tämän ohuempana painoksena, mutta näillä mennään. Historiantutkija on Elizabeth Kostovan esikoisteos.

Eletään vuotta 1972. Kuusitoistavuotias tyttö löytää isänsä kirjastosta lohikäärmeen kuvalla koristellun salaperäisen kirjan. Pian hän saa luettavakseen kirjeitä, joissa pahoitellaan lukijan kohtaloa: hän on astunut syvälle pimeyden ja pahuuden vaikutuspiiriin.

Kirjeet ja diplomaattina toimivan isän salaileva käyttäytyminen herättävät tytössä pelkoa ja hämmennystä. Vihdoin isä suostuu kertomaan professori Rossista, joka katosi tutkiessaan merkillistä historiallista arvoitusta. Hän paljastaa seuranneensa Rossin jalanjälkiä eri puolilla Eurooppaa yhdessä professorin tyttären Helenin kanssa. Pahuuden lähde kutsui heitä selittämättömällä tavalla puoleensa, ja samalla kasvoi halu tietää siitä enemmän.

Vähitellen, mutta vääjäämättä tyttö saa kuulla Rossin, isänsä ja Helenin jäljittäneen ihmisvereen ja pimeyteen viehtynyttä hahmoa, joka on kauan sitten jättänyt taakseen elämän ja kuoleman rajan. Ensimmäisen kerran hänestä kirjoitettiin 1400-luvulla Draculana, lohikäärmeen poikana. Missä on hänen viimeinen hautasijansa? Miksi mysteeri on houkutellut puoleensa yhä uusia tutkijoita, jotka samalla asettavat henkensä suureen vaaraan? Vastaukset vaativat pahuuden kohtaamista silmästä silmään…  Takakansi

"Silloin en vielä tiennyt, niin kuin nyt tiedän, mitä hänen kesken jättämänsä lause jätti 
ilmaan - kaikki hyödyttömät sanat, menetyksen koko sanoinkuvaamattoman litanian."

Haaveilin lukiessa jonkinlaisista lyijykynäpiirroksista, joista olisi visuaalisesti nähnyt kaikki hienot historialliset paikat, joita Kostova pitkin matkaa kuvailee. Niin paljon en nimittäin ole reissanut, että tietäisin miltä ne kaikki näyttävät. Suurena yllätyksenä ei tullut, että Historiantutkijassa käsitellään paaaaljon historiaa, joka on suurin syy kirjan paksuuteen. Allekirjoittanut väsähti kaiken tietomäärän keskelle, en ole ihan niin intohimoinen historianharrastaja mitä kirja olisi vaatinut. En muista missä tämä oli (harhaisesti!) kauhukirjaksikin luokiteltu, no onhan tässä vampyyri. Ei kovin jännittävä muuten. Tai sitten tytön isän ja Helenin tutkimukset ehti puuduttaa aivot.
_______

Elizabeth Kostova - Historiantutkija
(The Historian, 2005)
WSOY, 2006
Päällys: Sanna Sorsa
Omasta hyllystä
Tähtiä: ★½

2 kommenttia:

  1. Minä luin tämän joskus vuosia sitten lukio aikoina ja minä pidin tästä ihan älyttömän paljon. :) Ja silloin tämä löytyi kirjastosta kauhukirjojen hyllystä muuten. Ei tämä kyllä mielestäni sinne kuitenkaan kuulu. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä saa ainakin hyvää historiantuntemusta (mikäli kaikki edes pitävät oikeasti paikkansa). Minäkin sain jostain käsityksen, että tämä on kauhua ja tarkoitus olikin lukea romaani Hämärän jälkeen-haasteeseen, mutta eipä tämä taida sinne käydä, kun kirja ei ole kauhua nähnytkään.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...