9.6.2016

Carter Dickson - Ja sitten murha (Dekkariviikko)


"Hän oli tahtomattaan jännittynyt. 
Hän oli päättänyt ettei antaisi sen näkyä"
kirjan alku

Carter Dickson alias John Dickson Carr on yhdysvaltalainen dekkarikirjailija. Tykkäsin paljon hänen Kolmesta ruumisarkusta, jonka luin silloista rikoskirjallisuus-haastetta varten. Nyt on menossa dekkariviikko ja Ja sitten murha käy myös mainiosti Seitsemännen taiteen tarinat- haasteeseen, sillä kirjassa pyöritään elokuvamaailmassa.

Kaikkivoipa ja kaikkitietävä Sir Henry Merrivale on tavallistakin äkeämmällä tuulella eikä ihmekään sillä jälleen kerran hänellä on edessään ”mahdoton murha”, murha jota ihmisjärjen mukaan ei ole voitu tehdä…mutta ruumis on silti hyvin kouriintuntuvan todellinen. Taustalla on kuhiseva elokuvamaailma, suuri tekeillä oleva kansainvälinen menestysdraama, sekä maailmalta kantautuvat tykkien kumu, joka on kääntyvä väistämättä suursodaksi…Takakansi

Monica Stanton on maalaispapin ainoa lapsi, joka kirjoitti intohimoisen rakkaustarinan, Halun, 22 vuotiaana. Lähipiiri olisi ennemminkin toivonut hänen kirjoittaneen "mukavan salapoliisiromaanin" kuten tunnettu kirjailija William Cartwright. Monica ei kuitenkaan arvosta dekkarigenreä kovinkaan korkealle. "Hän oli lukenut muutamia romaneeja, jotka olivat hänen mielestään melko teennäisiä ja hiukan typeriä vaikka epäilemättä mukiinmeneviä, jos sattui sellaisesta pitämään."

Halun johdosta Monicaa pyydetään tekemään käsikirjoitus elokuvaan, tai oikeastaan kirjoittamaan dialogi, vaikka hän on alalla täysi ummikko. Ja kas kummaa, studiolla hän tapaa toisen elokuvan käsikirjoittajan, tuon "mukavia salapoliisiromaaneja" kirjoittavan William Cartwrightin. Jos Monica ei dekkareista pidä, niin Cartwright inhoaa rakkaustarinoista. Lupaavaa.

Ja sitten murha pyörii rikoksen ja rakkauden ympärillä. Huolimatta erittäin taidokkaista kansista ja siinä olevasta mainion näköisestä etsivästä (oletan), en oikein saanut otetta kirjasta. Dickson osaa kuitenkin selvästikin kirjoittaa, joten ei meidän yhteinen taipaleemme tähän tule jäämään. Hän on huumorimiehiä ja kirjoittaa pieni pilke silmäkulmassa.
_______

Carter Dickson - Ja sitten murha
(And So To Murder, 1940)
Book Studio, 1992
Omasta hyllystä
Tähtiä: ½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...