19.8.2015

Agatha Christie - Viisi pientä possua (+elokuva)


"Poirotin mieleen muistui eräs lastenloru."
kirjan alku

Kuusitoista vuotta sitten tapahtui skandaalinkäryinen murhenäytelmä, jossa taidemaalari Amyas Cralen vaimo Caroline tuomittiin oikeudessa miehensä murhaamisesta. Belgialaisetsivä saa tehtäväkseen selvittää tapauksen todellisen syyllisen, sillä Amyas ja Caroline Cralen ainoa tytär Carla on vakuuttunut äitinsä syyttömyydestä. Carla asui Kanadassa setänsä ja tätinsä luona, kunnes täysikäiseksi tultuaan sai kuulla viimein järkyttävän totuuden vanhemmistaan. Hän sai myös haltuunsa äitinsä kirjoittaman kirjeen, jossa tämä vannoo syyttömyyttään.

Hercule Poirotilla on edessään vaikea juttu, mutta murha on aina murha. Tapaukseen liittyy viisi muutakin henkilöä, jotka murhan tapahtuma-aikaan olivat talolla: Philip ja Meredith Blake: Carolinen ja Amyaksen lapsuudenystävät, Elsa Green: Amyaksen viimeinen rakastajatar, neiti Williams: kotiopettaja ja Angela Warren: Carolinen nuorempi sisar, jonka kasvoja rumentaa arpi menneisyystä.

Tämä pieni possu meni ostamaan ruokaa 
Tämä pieni possu kotonaan huokaa
Tämä pieni possu sanoi syökää ja juokaa
Tämä pieni possu sanoi minulle ruokaa tuokaa
Tämä pieni possu itkee suruisasti ui, ui, ui koko matkan kotiin asti

Viisi pientä possua perustuu noiden viiden paikalla olleen henkilön haastatteluihin, joka ei ollut aivan niin mielenkiintoista, kun Poirotin läsnäolo itse murhahetkellä. Poirot kiertelee henkilöltä henkilölle kaikkien kertoessa oman versionsa tarinasta ja tietenkin muutamat heistä vähän vääristelevät totuuttaa tai jättävät tahallaan asioita kertomatta. Viiden erilaisen tarinan myötä Poirot saa muodostettua kattavan tapahtumien sarjan ja selviää mitä todella tapahtui tuona traagisena päivänä kuusitoista vuotta sitten.

Pidän erityisesti tästä Viisi pientä possua filmatisoinnista. Sitä on tavan mukaan tramatisoitu kirjan versioon verrattuna. Caroline hirtetään heti alussa, vaikka kirjassa hän sai elinkautisen, jonka aikana kuoli. Hyvällä maulla on myös muutama muukin poikkeava kohta lisätty.

Kuvaus on hienoa: nykyaika näyttäytyy väreissä ja kameran tasaisuudessa erilaisena kuin menneisyys, jota kuvattaessa värit ovat lämpimämpiä ja kamera heiluu välillä ikään kuin ihmisen liikkeen mukana, sillä sen kautta seurataan aina kulloistakin ihmistä hänen näkökulmastaan.

Näyttelijätkin on erinomaisesti valittu rooleihin ja tunnelma on todellakin kohdillaan aina loppuun asti!
_______

Agatha Christie - Viisi pientä possua
(Five Little Pigs, 1943)
Loisto, 2009
Kansi: Heikki Kalliomaa
Kuva: Marja Hakkarainen / Plugi
Omasta hyllystä
Tähtiä:

Viisi pientä possua -elokuva
Five Little Pigs, 2005
Season 9, Episode 1
Ohjaaja: Paul Unwin
Näyttelijät: David Suchet, Rachael Stirling, 
Aidan Gillen, Julie Cox, Gemma Jones, Sophie
Tähtiä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...