17.8.2015

Antoine Laurain - Punaisen muistikirjan nainen


"Taksi oli jättänyt hänet bulevardin kulmaan."
kirjan alku

Kirjakauppias Laurent Letellier löytää kauniin käsilaukun hylättynä roskasäiliön kannelta. Henkilöllisyyspaperit ovat tiessään, mutta laukun muu sisältö - mm. punainen muistikirja, Modianon romaani, hajuvesipullo, hieroglyfiavaimenperä, muutama valokuva, kolme pikkukiveä ja nopat - piirtää kuvan naisesta, joka vaikuttaa Laurentista kiehtovalta, rakastettavalta, jopa tutulta. Esineet johtolankoinaan Laurent ryhtyy jäljittämään laukun omistajaa. Vähitellen salapoliisileikki muuttuu romanttiseksi aarrejahdiksi, joka mullistaa niin etsijän kuin etsityn elämän. Takakansi

Punaisen muistikirjan nainen on kaunis ja ihastuttava tarina, joka tarjoaa lohdutusta kaipuuseen ja uskoa rakkauteen. Ehdottomasti kirjan parasta antia oli osuus, jossa Laurent etsi naista hänen käsilaukkunsa avulla. Lukija tiesi jo mistä Lauren löytää, mutta mies joutui huolellisesti penkomaan laukun koko sisällön etsien vihjeitä sen omistajasta. Laure vaikutti käsilaukusta löytyneen punaisen muistikirjan perusteella kiinnostavalta henkilöltä. Kirjaseen hän oli laittanut ylös monenlaisia listoja: mitä pelkää, mistä pitää, mitä pitää muistaa tehdä... Olen itsekin varsinainen listafriikki, joten tuollainen vetoaa minuun.

Vaivattomasti etenevä tarina esittelee myös toisen mielenkiintoisen henkilön: Laurentin määrätietoisen tyttären, joka tietenkin jossain vaiheessa ei voi malttaa kiusausta sekaantua asiaan. Isän ja tyttären tapaamisilla ravintolan terassilla on oma suloinen atmosfäärinsä.

Kirjatoukkia tietysti viehättää salakavalasti tarinaan mukaan vedetty Nobel-palkittu Patrick Modiano, jota pidin hauskana lisänä, sillä juurikin tänä kesänä tutustuin ensi kertaa miehen tuotantoon. Modianohan ei julkisesti oikein edes esiinny tai anna haastatteluja, joten hänen valitseminen tähän pieneen - mutta silti niin suureen - rooliin oli oivallinen. Ja itse päähenkilö on tietenkin kirjakauppias.

Ranskalaiset ne vain tuntuvat osaavan herkän, mutta älykkään kirjoittamisen taidon. Heiltä löytyy kauniita tarinoita ja tämäkin oli varsin lohdullinen kirja. Aikansa kuullakin, eikä milloinkaan voi tietää minne elämä seuraavaksi johdattaa, joten "odota odottamatonta".

Kirjalla on romanttisen suloiset kannet, mutta järkyttävä tapa muuten leikata nuo kannet ennen päällystämistä. Uh. Ei mitenkään järin kaunista.
_______

Antoine Laurain - Punaisen muistikirjan nainen
(La femme au carnet rouge, 2014)
WSOY, 2015
Kirjastosta lainattu
Tähtiä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...