11.8.2015

Arthur Ransome - Pääskyt ja amatsonit


"Roger, seitsemänvuotias eikä enää perheen kuopus, juoksi ristiin rastiin jyrkästi viettävää niittyä, joka järveltä nousi Tammirinteen taloon, missä he viettivät kesälomaansa."
kirjan alku

Pääskyt ja amatsonit löytyy BBC:n listalta ja en oikein etukäteen ollut varma minkälaisesta kirjasta on kyse. Luulin varmaan kirjan kertovan kirjaimellisesti pääskyistä ja amatsoneista (ei niin kamalan kiinnostavan kuuloista). Kävikin ilmi, että tämä on vanha nuortenkirja, johon en koskaan omassa lapsuudessani törmännyt.

Neljä sisarusta, John, Susan, Titty ja Roger ovat saaneet äidiltään luvan muuttaa kesälomaksi suuren järven salaperäiseen saareen. He tekevät tutkimusmatkoja saaren ympäristöön Pääsky-veneellään ja tapaavat silloin tällöin alkuasukkaaksi nimeämäänsä äitiä, joka tuo heille ruokaa. Käy kuitenkin ilmi, etteivät he ole ainoat tutkimusmatkailijat, kun he joutuvat Amatsoni-veneen kahden merirosvotytön saaliiksi. Väistämättä alkaa kilpailu näiden kahden leirin välillä, kunnes he yhdistävät voimansa kapteeni Karhua vastaan.

"Hän kävi vatsalleen tähystyspaikalle ja katseli äitiä kaukoputkella. Äkkiä hän huomasi ettei nähnytkään äitiä. Hän räpytteli silmiään, otti nenäliinansa ja pyyhki sillä ensiksi kaukoputken lasin ja sitten silmänsä.
- Pölkkypää, hän sanoi. - Se siitä tulee kun katsoo liian tarkkaan. Koetan toista silmää."

Nelikko joutuu hurjiin seikkailuihin ja heidän mielikuvitusmaailmansa on todella kadehdittavaa. Harrastavatkohan lapset nykyään taisteluja merirosvoja vastaan tai kartoittavat saarta tai leiriytyvät saarella laittaen itse omat ruokansa. Jotenkin epäilyttää. Tai no ehkä tietokoneen tai älypuhelimen välityksellä.

"Hän erehtyi. Koskaan ei voi olla varma sanoessaan, että enempää ei tapahdu."

Joku kesä olen päättänyt kaikki Viisikot lukea läpi, kun nekin ovat lapsuudessa jääneet totaalisesti jonnekin kirjaston perukoille ja kuvittelen niiden olevan vähän samankaltaisia kuin tämä Pääskyt ja amatsonit. Jos näin on, niin mukavat ajat odottavat.

Kirjalle taitaa löytyä suomeksi jatkoa vain yhden osan verran, joka kulkee nimellä Pääskysaari.
_______

Arthur Ransome - Pääskyt ja amatsonit
(Swallows and Amazons, 1931)
Otava, 1979
Kirjastosta lainattu
Tähtiä:
Kirjankansibingo: Värikäs (neljäs bingo!)


PS. Olen jäänyt goodreadsiin koukkuun. Totaalisesti.

7 kommenttia:

 1. Minulle tämä on lähes nostalginen nuortenkirja, sillä pidin tästä tosi paljon nuorempana. Olen hankkinut pari osaa lukulaitteeseen, mutten ole vielä verestänyt muistoja. :) Joo-o, Goodreads on nerokas ja koukuttava paikka. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ollut ennen tiennyt edes koko kirjan olemassaolosta :D

   Liian nerokas sanoisin, yritän nyt vähän rajoittaa.

   Poista
 2. Luitko lapsena Enid Blytonin Seikkailu-sarjaa? Suosittelen aloittamaan siitä, koska ainakin minä olin lapsena ehdottomasti sitä mieltä, että se oli Viisikkoa parempi. Pidin erityisesti sarjan kolmesta ensimmäisestä osasta (Seikkailujen saari, Seikkailujen linna ja Seikkailujen laakso), joista suosikkini oli Seikkailujen laakso.

  L'oiseau
  (Minulla ei, ainakaan vielä, ole omaa kirjablogia, joten kommentoin nyt tunnuksella, jota käytän huuto.netissä kirja-aarteiden hankkimiseen.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enid Blytonilta olen tainnut lapsena lukea vain SOS-sarjaa... tai muista minulla ei ainakaan ole muistikuvia. Kiitos suosituksesta, pistän muistiin! Viisikotkin on kyllä pakko jossain vaiheessa lukea, kun olen ne omaan hyllyyn haalinut (pari vain puuttuu).

   Huuto.net on yllä oivallinen paikka kaikenlaisten aarteiden hommaamiseen :)

   Poista
  2. Minäkin kokeilin joskus SOS-sarjaa mutta en oikein innostunut siitä. Taisin lukea vain ensimmäisen osan. Viisikot luin jossain vaiheessa läpi ja muistan kyllä pitäneeni niistä, vaikka Seikkailu-sarja jäikin parhaiten mieleen. Eli kyllä ne Viisikotkin ovat varmasti oikein hyvä hankinta! :)

   L'oiseau

   Poista
  3. SOS:n lukeminen jatkui siihen asti, kunnes olin lukenut aika monta Neiti Etsivää, joiden rinnalla SOS tuntui tosi lapselliselta ja siihen se jäi. Pitääpä sitten tuota Seikkailu-sarjaa tosissaan koittaa Viisikoiden jälkeen :)

   Poista
 3. Pääskyt ja Amatsonit ovat aivan mukaansatempaava sarja! Hankin kaikki 12 osaa Amazonin kautta erittäin edullisesti käytettyinä englanninkielisinä pokkareina. Kiehtovaa luettavaa ja mielestäni huimasti parempia kuin Viisikot.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...